Acasă » Exclusiv » La 4 ani de la moartea “fratelui” său, Ilie Balaci și-a prevestit moartea: “Îmi e dor de Nae!”

La 4 ani de la moartea “fratelui” său, Ilie Balaci și-a prevestit moartea: “Îmi e dor de Nae!”

De: Răzvan Scarlat 21/10/2018 | 23:57

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a obținut mărturii cutremurătoare de la Costin, unul dintre fiii regretatului Nicolae Manea. La patru ani de la dispariția “fratelui” său, “Minunea Blondă” și-a prevestit moartea. Îi era dor de legenda Rapidului, alături de care a trăit clipe de neuitat. În ultimele zile ale vieții, Ilie Balaci a vorbit cu băieții lui Nicolae Manea, cărora le-a spus că îi lipsește enorm bunul său prieten. 

Ilie Balaci s-a stins din viață, duminică, la vârsta de 62 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Moartea sa a îndoliat toată România. Fotbaliștii ”Craiovei Maxima”, familia și fanii s-au strâns, duminică, acasă la mama fostului mare jucător. Cel supranumit “Minunea Blondă” a căzut din senin, duminică dimineață, iar cei care se aflau lângă el au sunat imediat la 112. După aproape o oră de resuscitări, a fost declarat decesul. Cu doar câteva ore înainte, s-a distrat într-un club din Bănie, alături de un om de afaceri local.

(VEZI AICI: ULTIMELE POZE CU ILIE BALACI ÎN VIAȚĂ! A PETRECUT ASEARĂ ÎNTR-UN CLUB DIN CRAIOVA! ERA SLĂBIT ȘI…)

Nimic nu prevestea tragedia care avea să se întâmple duminică. Cutremurător este, însă, faptul că Ilie Balaci, cu doar câteva zile înainte de a muri, se gândea la Nicolae Manea. Bunul său prieten care a pierdut lupta cu cancerul pe 15 decembrie 2014. Îi era dor de amicul său. Alături de care a trăit numeroase clipe de neuitat. “Minunea Blondă” vorbea constant cu Florin și Costin, fiii celui cunoscut drept “Ghepardul din Giulești”.

“Se gândea la tata și mi-a zis că…”

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a luat legătura cu Costin Manea, care a povestit, cu o voce tremurândă, care era unul dintre marile regrete ale lui Ilie Balaci. Nu-l priveau pe el, ci pe bunul său prieten, Nae. La care se gândea neîncetat de aproape patru ani, de când l-a văzut ultima oară. Acum, cei doi foști mari fotbaliști se vor reîntâlni în ceruri. Mărturiile fiului lui Nicolae Manea sunt absolut cutremurătoare. 

Putem spune, fără să exagerăm, că la 4 ani de la moartea “fratelui” său, Ilie Balaci și-a prevestit moartea! Dorul lui Nicolae Manea îl măcina intens.

„M-am întâlnit acum câteva zile cu el. Se gândea la tata. Mi-a zis: «Băi, Costine… Cupa aia care ați luat-o în ‘74-‘75 ar trebui să poarte numele lui taică-tu. Sa fie inscripționată cu numele Nicolae Manea. Că dacă nu era el, nu ajungeați niciodată acolo. Dar ce să știe ăștia de sunt acum la Rapid?» Sunt mândru că l-am cunoscut. Când un om ca Ilie Balaci vorbește laudativ de tatăl tău… Nu știu, înseamnă că a făcut și tata ceva, a însemnat ceva pentru fotbal. Îl suna și pe Florin și îi spunea mereu: «Băi, ce dor îmi e de taică-tu’». El cu tata au fost ca frații. Din păcate, Dumnezeu ia repede oamenii cu caracter. Ceea ce e trist. Si rămân unii care…”, a spus Costin, unul dintre fiii lui Nicolae Manea, pentru CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România.

Costin, alături de tatăl său, Nicolae Manea

Nicolae Manea, eroul finalei din 1975!

Ilie Balaci și Nicolae Manea au fost ca frații. Adversari pe teren, dar prieteni la cataramă în afara acestuia. Meciul la care s-a referit “Minunea Blondă” a avut loc în sezonul 1974-1975 al Cupei României. “Alb-vișiniii” s-au impus cu scorul de 2-1, după prelungiri. Ion Oblemenco a deschis scorul pentru olteni, în minutul 54, iar Nicolae Manea a egalat în minutul 70. Golul victoriei pentru Rapid a fost marcat în minutul 100, tot de cel poreclit “Ghepardul din Giulești”. Ilie Balaci și Nicolae Manea au fost adversari în respectiva partidă.

Ilie Balaci și Nicolae Manea nu au fost coechipieri niciodată la echipele de club pentru care au evoluat. Ar fi putut fi, însă, la Rapid. Formație pentru care “Minunea Blondă” a regretat, până în ultima clipă a vieții, că nu a jucat.

„Vă spun sincer că regret și acum că nu am jucat la Rapid, măcar spre finalul carierei. Aș fi devenit idolul lor, Podul Grant ar fi fost al meu după doar câteva meciuri. Nici nu vă dați seama cât de mult contează pentru un fotbalist să aibă publicul aproape, iar fanii rapidiști merită tot respectul pentru felul în care își susțin echipa”, spunea Ilie Balaci în urmă cu mai multe luni. 

Ilie Balaci a îmbrăcat, totuși, tricoul Rapidului, însă numai la un meci demonstrativ

“Băi, tu dai dedicaţii pe banii mei?!”

Ilie Balaci şi Nae Manea au fost prieteni la cataramă. Cei doi colegi au trecut prin multe momente amuzante. Ambii au fost buni povestitori și era o plăcere să-i asculți “Eu şi cu Nae eram puşi mereu pe glume. M-am distrat cu el peste tot pe unde am fost. Ţin minte că eram cu el la un botez şi şi-a uitat haina pe scaun. Eu i-am luat portofelul şi am început să dau dedicaţii la lăutari pe banii lui. Pentru naşa, pentru naşu, pentru cutare, pentru cutare…. Şi după cinci, şase minute se uită la mine şi-mi zice. Am recunoscut, dar, normal, nu s-a supărat pe mine. A început să râdă şi să mă îmbrăţişeze”, și-a amintit Ilie Balaci imediat după decesul lui Nicolae Manea.

(CITEȘTE ȘI: Care au fost ultimele cuvinte ale lui Ilie Balaci, înainte să își dea ultima suflare)

Își dorea să moară înaintea soției!

Înmormântarea marelui Ilie Balaci va avea loc miercuri, 24 octombrie. Familia celui supranumit “Minunea Blondă” a decis ca trupul său să fie depus luni la Biserica “Sf. Ilie” din Craiova. Fostul fotbalist va fi înhumat miercuri, la ora 13.00, la cimitirul Ungureni.

“S-a întâmplat repede. Nu pot să vă spun nimic. Aseară era bine, dar aşa a vrut Dumnezeu să se întâmple. Sunt şocată. În momentele astea nu am cuvinte. Vă mulţumesc că aţi venit aici şi aş vrea să îi păstrăm memoria frumoasă. Până la 40 de ani am vrut să îi ţin numele viu şi să fie mândru de noi. Nu prea ştiu ce să vă spun. Pur și simplu i-a cedat inima! Asta s-a întâmplat. Aseară am vorbit ultima dată cu el ca să îi spun că cel mic urmează să joace pentru echipa U17. Adi joacă la ora asta la Slobozia. A aflat şi el, i-am spus că este un înger şi că va sta mereu deasupra lui.

Vara asta am fost foarte bucuroşi pentru că cel mic a fost convocat la naţională, iar cel mare a intrat la teatru. Nu am avut niciun moment de tristeţe în familie, iar nimic nu a prevestit această tragedie. Nu avea probleme de sănătate. Eu cred în Dumnezeu şi ştiu că El l-a vrut acolo sus. Lui tata îi era frică de moarte şi spunea că va muri tânăr. Tot timpul mi-a spus asta. El îi spunea mamei că ar prefera să moară înaintea ei pentru că nu s-ar fi descurcat singur. Dumnezeu L-a iubit pentru că L-a luat repede. Vreau să le mulţumesc celor de la SMURD pentru că au făcut totul foarte repede, dar nu a răspuns la nicio manevră medicală”, a spus Lorena Balaci.

“Atât a iubit Craiova asta, că a murit aici!”, a spus, printre lacrimi, și Dana, soția lui Ilie Balaci.

Cine a fost Ilie Balaci

Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai buni jucători români de fotbal. S-a născut pe 13 septembrie 1956 în Bistreţ, județul Dolj. Datorită performanțelor sale, el a primit porecla “Minunea Blondă” şi este omul de care se leagă marile succese ale Universităţii Craiova din anii ’80.

Ilie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la “piticii” Universității Craiova, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1). O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974. A marcat primul gol sub “tricolor” pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România 1-0. Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

(NU RATA: Ultimul interviu cu Ilie Balaci oferit înainte să moară. A făcut mărturii sincere despre frustrările vieţii de fotbalist și viciile sale)

Fostul sportiv a jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru “Ştiinţa”, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo. A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982).

Ilie Balaci s-a accidentat serios în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul “Craiovei Maxima” şi cel mai bun jucător român. A avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, tocmai din cauza deselor accidentări. Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984. Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare. 

Ca jucător, Ilie Balaci a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă din ţara noastră care ajunge în careul de aşi al unei cupe europene. A jucat 3.988 de minute pentru naţionala României şi 22.497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova.

Ca antrenor, Ilie Balaci le-a pregătit pe Dinamo (tineret), Pandurii Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin și Universitatea Craiova. În anul 1991 a părăsit România pentru a antrena în Asia și Africa, unde a câștigat 21 de trofee cu şapte cluburi și a fost supranumit “Prințul deșertului”.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu s-au căsătorit până acum: „S-ar putea să nu fiu în stare să ofer fericire în viață”
Salman Khan nu vrea să o ia de nevastă pe Iulia Vântur. De ce nu...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...