Până de curând ţinea discursuri despre drepturile omului. Un refugiat politic s-a stabilit în Maramureş şi…

Publicat: 21/01/2018 | 00:00

Nuri Guney este un cetăţean turc, refugiat politic în România, care a decis să facă din ţara noastră casa lui şi care este hotărât să treacă peste toate piedicile birocratice, de limbă, de mentalitate şi cultură pentru a îşi construi un viitor aici.

„M-am născut într-un oraş mic din Turcia, dar când am avut şase luni părinţii mei, împreună cu sora mea, s-au mutat în Instanbul. Mai târziu s-a născut şi al treilea copil al familiei. Am primit tot ce se putea mai bun pentru a creşte şi a ne dezvolta, astfel că toţi trei am urmat universitatea. Sora mea în prezent este profesor universitar şi militant pentru drepturile femeilor, iar fratele meu mai mic, după ce a terminat facultatea în Bulgaria, lucrează în IT. Eu am terminat Facultatea de electronică şi pe urmă am început să lucrez în diverse domenii, în special în ce ţine de dreptul european. Am fost consultant la Ambasada Americii, a Germaniei, pentru acordarea de vize, mai apoi pentru Comisia Europeană pe partea de respectare a drepturilor omului”, îşi începe Nuri Guiney povestea de viaţă.

Totul mergea bine pentru el în Turcia până la un moment dat. Viziunile sale liberale şi proeuropene nu au fost pe placul noii guvernări din Turcia, iar pentru că Nuri şi sora sa erau tot mai vizibili în spaţiul public ca militanţi pentru drepturile oamenilor şi o Turcie proeuropeană, au început problemele. Activitatea sa de militant era întreţinută de propriile bussinesuri, unul în domeniul IT şi unul în resurse umane. Cel de-al doilea a reprezentat  instruirea a mii de tineri pentru a obţine un loc de muncă în Turcia. (NU RATA, AICI: El este poliţistul care a refuzat FBI-ul pentru a lucra în România. Vânătorul de infractori)

„Aveam o şcoală de meserii unde pregăteam tineri în diverse domenii pentru diverse companii cu care colaboram. Ei ne anunţau că au nevoie în cursul anului de 200-300 de angajaţi şi noi la şcoala noastră îi pregăteam pentru postul respectiv. În decursul a câţiva ani am pregătit peste 10.000 de tineri pentru a-şi găsi un loc de muncă. Şi totul fără bani, pentru că accesam fonduri guvernamentale şi europene, şi nu doar că aceste cursuri erau gratuite, ci le mai dădeam şi bani de transport şi diurnă cursanţilor”, mai povesteşte Nuri pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Cum a ajuns să ceară azil politic în România

Nuri visează să îi poată ajuta pe români, oferindu-le gratuit cursuri de reconversie profesională

Se pare că tocmai acest lucru îi supăra pe cei care conduceau acum opt ani soarta Turciei, faptul că mentalitatea lor de a prioritiza cetăţenii în funcţie de religie nu era împărtăşită şi de şcoala lui Nuri. În paralel, Nuri ţinea discursuri despre drepturile omului şi Uniunea Europeană în universităţile din Turcia, nemulţumit că ţara sa tinde să se închidă şi să aibă caracterul ţărilor din Asia, şi nu pe cel al ţărilor din Europa. La fel făcea şi sora lui mai mare, care milita pentru drepturile femeilor şi ecologie, fapt ce i-a adus probleme cu guvernul, ajungând să fie considerată certată cu legea şi pedepsită ca atare.
Acela a fost momentul în care Nuri a înţeles că nu este prea bine primit în propria ţară şi a început să se teamă pentru libertatea lui. (CITEŞTE AICI: Au alungat-o din România şi… O naistă din Târgovişte a devenit celebră în întreaga Europă)

„Mă aflam în România pentru un an în cadrul Serviciului de Voluntariat European. Aveam 28 de ani atunci. Am aflat ce s-a întâmplat cu sora mea şi am decis să nu mă mai întorc în Turcia pentru că urma să am aceeaşi soartă. Am mers la ambasadă şi am cerut azil politic, explicându-le şi lor ce făceam acolo, ce s-a întâmplat cu sora mea. Au înţeles situaţia mea şi mi-au oferit azil politic repede”, mai afirmă turcul.

S-a apucat de gastronomie

După ce a primit azil politic, Nuri nu a stat cu mâinile în sân

Nevoit să o ia de la zero într-o ţară străină, Nuri a ales să intre în bucătărie, nu doar ca un consumator, ci ca un profesionist în ale gastronomie. A învăţat mult şi multe despre gastronomie, încurajat de pasiunea pe care o avea pentru acest domeniu, dat fiind faptul că în cadrul şcolii sale de meserii le gătea periodic colegilor săi. A urmat un periplu prin Europa, Franţa, Belgia, Italia, Olanda, dar a decis să se întoarcă în România, pentru că ţările din vest erau mult mai stricte în ce priveşte persoane din afara comunităţii europene. (VEZI ŞI: A lucrat 10 ani în Norvegia, iar azi… Nu e banc! Un băimărean câştigă bani din „împachetat” fum!)

A trăit şi la Cluj, Bucureşti şi Baia Mare, dar a ales să se stabilească la Satu Mare, afirmând că preferă oraşele mai mici, unde poate crea mai repede conexiuni.

„Puteam să mă duc în Constanţa, unde există o comunitate mare de turci, dar eu voiam să trăiesc în România, printre români, nu între turci. Nici dintre turci nu sunt toţi oameni corecţi, aşa că am decis să ajung în Satu Mare şi să încep o viaţă nouă. Părinţii mei m-au învăţat că oriunde voi ajunge în lume să respect tradiţiile ţării în care mă aflu, aşa că voiam să fiu între cei care trăiesc după tradiţiile ţării, nu tot între turci”, mai afirmă Nuri. (CITEŞTE AICI: Condamnaţii învaţă la Focşani să… Şcoala deţinuţilor)

“Nu e corect ca banul să fie centrul lumii”

România o simte ca pe o ţară mult mai deschisă şi primitoare, din punct de vedere al oamenilor, fiind uimit de cât de săritori sunt aceştia pentru a ajuta un străin ca el. Totuşi, este dezamăgit de faptul că oamenilor le-a intrat în conştiinţa colectivă o replică pentru a se consola atunci când li se face o nedreptate.

„Aici e România, tot asta îmi zice lumea când sunt nemulţumit de sistemul din România. Ei nu înţeleg că aici este Europa, este centrul Uniunii Europene, pentru că Uniunea nu are margini, nu are capete, nu are periferie, toţi cei din Uniunea Europeană sunt în centrul ei când e vorba de drepturile lor. De exemplu, am un proces cu un fost angajator şi cei de la Poliţie şi Tribunal nu înaintează cu procesul şi nu îmi oferă informaţii din proces, deşi le-am făcut cereri scrise. Cei care mă cunosc îmi spun: Nuri, aici e România, aşa merg lucrurile! Eu le tot spun că aici e Uniunea Europeană şi că dacă am putut să lupt în Turcia pentru drepturile mele, voi lupta şi aici. Nu e corect ca banul să fie centrul lumii aici, şi cine îl are să fie cu un pas înaintea altora”, mai afirmă Nuri. (NU RATA, AICI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)

Îşi vede viitorul aici, în România, dorind să ajungă să deschidă şi aici o şcoală în cadrul căreia să poată oferi românilor, în mod gratuit, cursuri de reconversie profesională şi un prim pas în viaţă tinerilor ieşiţi de pe băncile şcolilor, fără pic de experienţă în muncă.

Până atunci, îşi conduce meticulos micul restaurant pe care îl are în Satu Mare şi încearcă să ţină piept birocraţiei şi controalelor excesive care îi încetinesc elanul de a avea o afacere prosperă şi legală în ţara pe care a ajuns să o considere casă. (VEZI ŞI: Şi-a pus la bătaie toate economiile. A studiat în Danemarca, iar acum… a deschis o afacere inedită în România)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)