Acasă » Galerie foto » Condamnaţii învaţă la Focşani să… Şcoala deţinuţilor

Condamnaţii învaţă la Focşani să… Şcoala deţinuţilor

De: Cancan 29/10/2017 | 00:00
Condamnaţii învaţă la Focşani să... Şcoala deţinuţilor
Deţinuţii din Focşani, dornici de alfabetizare

Sebastian Ionuţ Burlan este profesor de religie şi printre puţinii din ţară care, cu o astfel de catedră, este directorul unei unităţi de învăţământ. De doi ani conduce cea mai veche şcoală din Focşani, Şcoala nr. 7. Unitatea de învăţământ are o particularitate pe care mulţi nu o cunosc: cadrele didactice de aici sunt implicate în două programe care îşi propun să îi ajute şi pe adulţi să obţină o diplomă. Iar o parte dintre aceşti adulţi sunt deţinuţi din Penitenciarul Focşani, care sunt şcolarizaţi, uneori, de la zero. Cât despre cei care îi învaţă carte, ar merita să fie trecuţi în rândul sfinţilor, pentru munca infernală pe care o depun, spune directorul. (VEZI ŞI: În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi... Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)

De câţiva ani, profesorii din cadrul Şcolii nr. 7 predau la Penitenciarul Focşani, dar şi în cadrul proiectului „A doua şansă”. „În total, cu penitenciarul şi celelalte structuri, avem 620 de elevi. Şcoala noastră este implicată în proiectul «A doua şansă», unde este o muncă infernală. Dar o facem cu plăcere, pentru a da o şansă la educaţie tuturor celor care doresc să îşi continue sau să îşi înceapă studiile. Avem peste 100 de persoane care urmează cursuri şcolare, începând cu clasa I. Orele se desfăşoară vinerea, sâmbăta şi duminica, în şcoală, începând de la 1 octombrie”, explică directorul Sebastian Burlan, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Şi, din experienţele pe care le au colegii săi, directorul şcolii spune că aceste ore sunt cu adevărat o provocare. „Eu, ca profesor, nu am niciun beneficiu. Religia nu se predă la «A doua şansă», dar trebuie să se ocupe cineva şi de ei. Acolo este mucenicie din partea cadrului didactic, pentru că este mult mai greu să lucrezi cu adulţii de peste 14 ani, pe care îi şcolarizăm în cadrul acestui proiect. Ar trebui integraţi în rândul sfinţilor aceşti profesori, care se implică. Mulţumesc Lui Dumnezeu că au acceptat şi sunt dăruiţi. Trebuie să dăm tuturor şansa aceasta, de a învăţa. Într-adevăr, interesul celor care participă este să îşi ia diploma, însă cerem seriozitate, pentru că, dacă tot există această şansă, să profite şi să înveţe. Pe ciclul primar şi gimnazial suntem doar noi, iar la clasele a IX-a şi a X-a este Colegiul Tehnic «Valeriu D. Cotea»”, mai spune directorul unităţii de învăţământ din Focşani. (CITEŞTE AICI: Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe)

Deţinuţii sunt doritori să se alfabetizeze

De peste nouă ani, şcoala colaborează cu Penitenciarul Focşani, profesorii unităţii de învăţământ ocupându-se de şcolarizarea deţinuţilor. În baza unui protocol încheiat anual între Penitenciarul Focşani şi Şcoala nr. 7, implicit cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, mai multe cadre didactice calificate se duc zilnic şi le predau deţinuţilor.

„La învăţământul primar este un învăţător, iar la cel gimnazial sunt patru profesori, cadre didactice care fac aceste ore într-un regim aparte, fiind încadrat la învăţământ special. Cursurile sunt predate în fiecare zi – dimineaţă au învăţământul primar, iar după-amiaza au învăţământul gimnazial. Eu cred că este un lucru foarte bun acest program iniţiat de cele două ministere, pentru că, alături de asistenţă psihologică, asistenţă religioasă, învăţătura este absolut benefică. Se dă posibilitatea acestor oameni privaţi de libertate să fie contact cu învăţătura. Iar cei care au întrerupt şcoala au posibilitatea de a continua studiile într-un cadru bine organizat, cu profesori calificaţi. Şi ei, din ce îmi spun colegii, sunt chiar doritori să înveţe. Până la urmă, vorbim de nişte oameni nefericiţi, care au ajuns într-o anumită situaţie poate din cauza necazurilor, a lipsurilor. Este, într-adevăr, mai greu decât în mod obişnuit. Pentru că vorbim de clase simultane, atât pentru I – IV, cât şi pentru V – VIII. Iar în aceste condiţii, la ciclul primar este destul de greu să îi alfabetizeze. Cu toate acestea, când primesc cataloagele, undeva la sfârşitul semestrului, văd rezultate bune”, ne-a mai spus directorul Şcolii 7 din Focşani. (VEZI ŞI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)

Rezultate de excepţie la un concurs din Polonia

Când vorbeşte de elevii din şcoala sa, se poate observa cât ţine la ei. „Sunt bucuros că elevii mei sunt angrenaţi şi ei în activităţi. Mă simt mândru de ei de fiecare dată. Spre exemplu, la activităţile de 1 iunie, din Piaţa Unirii, toţi au avut iniţiativă. Au luat tricouri de la cenaclu, au luat culoarea şcolii. Şi nu i-a împins nimeni de la spate, s-au descurcat singuri. Au făcut galerie. Erau, dacă pot să mă exprima aşa, umani. Îi văd de fiecare dată dornici să participe la toate aceste activităţi pe care le desfăşurăm. Şi cred că reuşim să îi pregătim pentru viaţă. Pot spune că am o şcoală unde este multă pace şi armonie. Colectivul este unit, ceea ce este un mare câştig. La şcoala noastră au învăţat multe personalităţi ale judeţului, avem studenţi eminenţi, chiar şi la medicină, ceea ce nu este puţin lucru. Spre exemplu avem un profesor de engleză excepţional, cred că este primul din judeţ care a introdus predarea prin joc”, ne-a dezvăluit directorul Burlan.

Domna profesoară Maura Mocanu este însă reţinută când vine vorba să povestească despre rezultatele dumneaei. Vorbeşte despre copiii săi, alături de care a obţinut rezultate extrem de bune nu doar în ţară, ci şi în străinătate. „De câţiva ani participăm la un concurs internaţional organizat de o şcoală din Polonia, la iniţiativa unei doamne parlamentar din această ţară. Golden Owl este un concurs foarte greu şi suntem singura ţară din România care participă. Anul trecut a fost singura dată când, după mult timp, nu am participat. Pentru că aveam copii foarte mici şi nu am avut echipaj. E greu, subiectele nu sunt din programa din România, de aceea este necesar să fie foarte bine pregătiţi pentru concurs. Ar trebui să ajungă cel puţin la nivelul unei clase de-a X-a. De regulă suntem cei mai mici din concurs, pentru că, deşi se consideră a fi un concurs pentru elevii de gimnaziu, cei care participă din alte ţări sunt cu doi-trei ani mai mari. Însă ne-am descurcat foarte bine, copiii au luat şi premiul I, în condiţiile în care au fost şi şase ţări care au participat la concurs. Acesta este proiectul meu de suflet, un voluntariat”, a mărturisit profesoara Mocanu, care predă engleză de 33 de ani, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Adrian Păunescu, omagiat la şcoala din Focşani, în prezenţa fiului său

Pe lângă aceste proiecte, în care sunt angrenaţi o parte dintre profesori şi elevi, Şcoala nr. 7 a dezvoltat în timp şi alte tradiţii frumoase, dedicate celor mici. „În decursul anilor, am reuşit să iniţiem proiecte nemaipomenite. Spre exemplu, pe 15 noiembrie avem o activitate de mare amploare, care se desfăşoară sub numele «Totul pentru ţara mea», fiind un eveniment in memoriam Adrian Păunescu. Va fi o seară de cântec şi poezie la sala Cinematografului Balada, unde va fi prezent şi fiul poetului. Anul acesta evenimentul este la a III-a ediţie. Iar acum suntem în pregătiri. Este formidabil zilele acestea să auzi cum elevii repetă cântecele Cenaclului Flacăra. (NU RATA, AICI: S-a ”întors în timp” cu 100 de ani! A construit în Ialomiţa o casă din pământ şi paie exact ca…)

Pe aceeaşi linie, în primăvară îl sărbătorim pe Dumitru Pricop, poetul Vrancei. Este un proiect desfăşurat în parteneriat cu alte şcoli, în cadrul căruia vreau să adun cât mai mulţi scriitori din judeţ, pentru a ne cinsti poetul nostru aşa cum se cuvine. Nicio şcoală nu a mai făcut un astfel de proiect şi chiar suntem mândri. E a doua ediţie în acest an şcolar. Toate aceste activităţi le făceam în anii trecuţi prin autofinanţare. Şi, chiar dacă poate la prima vedere nu pare, ceea ce facem noi implică multe costuri. Anul acesta însă suntem susţinuţi de Primăria Focşani, cu care am colaborat foarte bine.

De asemenea, suntem implicaţi într-un proiect româno-danez cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, intitulat RoDaWell, în cadrul căruia, învăţând din experienţele Occidentului, vrem să creăm elevilor starea de bine. Este primul an când desfăşurăm astfel de activităţi, iar în noiembrie vor veni în vizită profesori de la o universitate din Danemarca. (CITEŞTE ŞI: Şi-a pus la bătaie toate economiile. A studiat în Danemarca, iar acum… a deschis o afacere inedită în România)

Mai avem un proiect, iniţiat de către bibliotecarul nostru, Mirela Hanganu, care se intitulează «Cărţile pe faţă». Este vorba despre cititul în locuri neconvenţionale şi se desfăşoară de patru ani. În cadrul acestui proiect am înfiinţat acele căsuţe cu cărţi din Parcul Schuman din municipiu. Şi toate aceste activităţi sunt pentru a promova şcoala noastră, pentru a implica elevii noştri şi în alte activităţi, extracurriculare”, povesteşte directorul focşănean. (VEZI AICI: VIDEO EXCLUSIV. Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

NICOLETA CRISTEA
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele din Portul Tomis
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu...
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită”
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și...
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care...
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de...