Peter Schmeichel, portarul de aur al Danemarcei și al lui Man. United

Autor: Sabin P.
Publicat: 23/03/2020 | 19:08
Peter Schmeichel, portarul de aur al Danemarcei și al lui Man. United

Supranumit „Marele Alb”, Peter Schmeichel a fost liderul lui Manchester United la realizarea triplei de vis campionat-cupă-Champions League în 1999 și, totodată, unul dintre oamenii-cheie ai succesului Danemarcei la EURO 1992, poate cea mai mare surpriză din istoria fotbalului continental.

Pentru Schmeichel, fotbalul pare să nu fi fost o prioritate în viață. Până să devină jucător profesionist, uriașul care a apărat porțile naționalei Danemarcei, a celor de la Brondby, Manchester United, Sporting Lisabona, Aston Villa și Manchester City, a muncit din greu pentru a-și câștiga existența. Schmeichel a lucrat într-o fabrică de materiale textile, a făcut curățenie timp de 12 luni în casa unor oameni în vârstă, apoi a fost numit manager de vânzări în organizația non-guvernamentală internațională, World Wildlife Fund. Au urmat patru săptămâni de stagiu militar, o colaborare cu socrul său la o firmă care se ocupa de montarea parchetului, dar și o scurtă perioadă într-o agenție de publicitate.

Curând, Schmeichel și-a dat seama că este destul de plinuț pentru un program de lucru de 8 ore pe zi și s-a hotărât să își încerce norocul la Brondby. Aici, a cucerit de trei ori titlul de campion și o Cupă a Danemarcei.

Pe 6 august 1991, Schmeichel, un necunoscut pentru fotbalul european, își deschidea poarta către glorie. Danezul a semnat cu Manchester United, club care plătise celor de la Brondby doar 505 mii de lire sterline. Nouă ani mai tarziu, Sir Alex Ferguson cataloga transferul lui Schmeichel ca fiind „afacerea secolului”. În cei opt ani pe Old Trafford, Schmeichel a cucerit cinci titluri de campion în Premier League, trei Cupe ale Angliei și o Cupă a Ligii. În 1999, Manchester United a câștigat UEFA Champions League după cea mai dramatică finală din istoria competiției.

Schmeichel a făcut parte din celebra echipă a Danemarcei care a reușit uriașa surpriză de la EURO ’92. După ce rataseră calificarea la turneul final, danezii au fost chemați din vacanță de pe plaje pentru a lua locul Iugoslaviei, exclusă de la turneul final ca urmare a izbucnirii războiului intern. Iar scandinavii au fost atât de relaxați și dezinvolți încât au cucerit trofeul! Schmeichel se poate lăuda că în semifinalele turneului i-a aparat celebrului Marco Van Basten o lovitură de la 11 metri. Acela a fost momentul crucial al competiției. După ce au terminat 0-0 cu Olanda după prelungiri, danezii s-au impus la penalty-uri, iar în ultimul act au învins Germania cu 2-0.

Schmeichel a strâns 129 de meciuri la echipa națională pentru care a marcat și un gol. La nivel de club, danezul și-a mai trecut în palmares un titlu și o Supercupă în Portugalia, cu Sporting și o Cupă Intertoto cu Aston Villa. Portarul danez s-a retras din fotbal în aprilie 2003 în tricoul lui Manchester City.

Citește și...