Home » Trending » Povestea care smulge râuri de lacrimi! Ce s-a întâmplat cu o bătrânică, după ce s-a dus să ia un telefon gratis, pentru ca nepotul ei să poată învăța online

Povestea care smulge râuri de lacrimi! Ce s-a întâmplat cu o bătrânică, după ce s-a dus să ia un telefon gratis, pentru ca nepotul ei să poată învăța online

De: Daria Popa 12/11/2020 | 20:27
Povestea care smulge râuri de lacrimi! Ce s-a întâmplat cu o bătrânică, după ce s-a dus să ia un telefon gratis, pentru ca nepotul ei să poată învăța online

Școala online rămâne un subiect tabu pentru unii dintre elevii care nu au nici măcar curent electric în casă. Alții sunt ceva mai norocoși și au curent, dar nu au telefoane și nici tablete de pe care pot intra să stea la cursuri online. De calculatoare…nici nu mai vorbim. 

O bătrânică din Deleni a impresionat toți călătorii dintr-un autobuz, atunci când a demonstrat cât de multă grijă poate avea de un telefon pe care îl avea special luat pentru nepoțelul ei, pentru ca acesta să poată învăța online și să aibă un viitor mai bun și mai ușor.

Întreaga poveste a bătrânei a fost scrisă pe Facebook de către un internaut.

Telefonul. Crâmpei de școală online

„Printre călătorii din autobuzul spre Deleni, cel care pleacă din autogara din Vaslui la ora 8, stătea cuminte, undeva pe un scaun mai în spate, o bătrânică. O mămăiță, cum îi mai spunem noi, pe-aici, prin Moldova. Să fi avut vreo șaptezeci de ani. Cu basmaua strânsă sub bărbie, cu un pieptar dintr-acela din lână împletit și cu vreo două papornițe pe lângă ea. Probabil niscaiva târguieli de la oraș. Din când în când, mai moșmondea ceva într-o sacoșă, scotea un pachețel, se uita atentă la el și-l băga cu mare grijă înapoi. Pasămite era ceva important. Se vedea că o rodea curiozitatea. Stătea ce stătea, iar îl scotea, îl studia cu băgare de seamă, și îl punea înapoi. La un moment dat, autobuzul a luat o hârtoapă mai serioasă, că s-au zdruncinat și călători, și papornițe și tot… și, doamne apără și păzește, a căzut și pachețelul pe jos.
Of… nu era mare lucru. Un biet telefon.
Bine, era unul dintr-ăsta mai nou, de dai cu degetul pe el, face tot felul de drăcii, în sfârșit, știți dumneavoastră. Cum are acuma tot tineretul.
Cu câtă grabă s-a aplecat după el! Cu un colț de basma a prins a-l șterge de praf, întorcându-l pe toate părțile, să vadă au nu cumva s-o fi stricat ceva. Îl curăța cu îndârjire aproape. Fiecare centimetru de ecran. De husă. De cablu. Era atâta îngrijorare în privirea ei, că un creștin, care stătea oleacă mai încolo, a prins a râde. Bunico, da ț-ai luat telefon, bre? Vrei să fii la curent cu politica? Ce politică, nici o politică, vai di păcatele mele… Nuuuu… Iaca pentru un nepot de-al meu. O zâs de la școală că-i nacaz mare cu boala asta care umblă acuma și-o să facă lecțiile pi telefon. Îl duc la băiet că n-are saracul di pi ci învața. Ș-apoi, el trebuie să învețe carte, să învețe o meserie…
Să învețe carte!” se arată în mesajul postat de internaut.

Trebuie să învețe carte!

Bătrânica a vorbit și despre fiica ei, dar și despre nepoțelul de care are atâta grijă și pe care vrea să-l vadă mare, școlit și la casa lui.
„Mătușa Varvara era de loc din Deleni. Toată viața ei a trăit acolo. Bărbatul îi murise cu mulți ani în urmă, atât de mulți că nici ea nu le mai știa numărul. În fiecare an mergea la cimitir să-i mai aprindă o lumânare și să mai stea oleacă în liniște, să-și mai amintească de viața pe care au avut-o împreună. Tare i-o fost drag omul ista al ei! S-o luat de tineri și s-o iubit de mama focului chit ca familia lui, mai înstărită, n-o privit-o niciodată cu ochi buni. De pe urma lui, o rămas o căsuță cu cerdac, o livadă cu meri, patru băieți ș-o fată.
Băieții erau toți la casa lor, numa fata nu o avut noroc. O rămas singură, cu un copil, fără alt ajutor decât ce mai primea de la maică-sa. Ar fi rămas în sat da’ lumea o cam vorbea pe la colțuri. Așa-i pe la noi. Dacă rămâne femeia singură, musai e ea de vină. Nu te mai spală nici apa Siretului câte poate să le treacă oamenilor prin cap. Acuma, de bine, de rău, găsise ceva de lucru undeva prin Bârlad dar era cam anevoie naveta și venea numa la sfârșit de săptămână acasa. Băietul o rămas cu bunică-sa și mergea la școala din sat.
Tare bun și liniștit copil! Mereu îl lăuda învățătoarea și-i spunea mătușii Varvara, mamaie, nepotul ista a matale o să ajungă om mare! Numai să-l ții la școală, să te ții de capul lui, că, uite, tare-i mai merge mintea! Tare mândră mai era Varvara când auzea vorbindu-se așa de Ștefan al ei! N-avea altă bucurie pe lumea asta. Și, într-un fel, parcă i se împlinea și ei un vis, pe care nu a îndrăznit niciodată să-l mărturisească cuiva.
Să învețe carte!
Toată viața și-a dorit să fi făcut școală. N-avea decât patru clase și alea făcute pe fugă, între două sape la sfeclă, pe vremea în care făceau comuniștii alfabetizarea maselor.
Varvara avea o admirație profundă pentru școală. Întotdeauna când venea să-l ia pe Ștefan, pășea încet, cu sfială, pe holuri parcă nevrând să deranjeze nici atâtica orele de curs. Când i-a anunțat doamna că trebuie să facă lecțiile online, Varvara n-a dormit două nopți. De unde să aibă ei calculator, tabletă sau mai știu eu ce aparatură trebuie pentru așa ceva? Și erau și scumpe, dă-le-ncolo, că nu-i chip să te apropii de ele! Noroc că a vorbit ea cu o rubedenie din Vaslui, care i-a zis că-i dă el un telefon din acela mai bun. Mă rog, mai vechiuț, da’ potrivit pentru online-ul ăsta, tu-i amaru’ și parastasu’ cui l-o făcut!
Nu știa neam să umble pe telefonul acela. Noroc cu un vecin care avea un băiet student la Iași. O venit și i-o instalat aplicația de făcut orele online și i-o zis să aibă grijă să nu uite să-l pună la încărcat. Atâta știa Varvara să facă. Seara, după ce se închina la icoană, îl băga în priză și aștepta să se clipească o luminiță. Așa i-o spus studentul să facă. Mai mult nu se pricepea. Dar în mintea ei, telefonul acela dobândise o importanță fantastică. Era singura legătură pe care o mai avea Ștefan zilele astea cu învățătoarea. Era legătura cu viitorul pe care și-l imagina uneori Varvara pentru el. Cu visul ei de a fi mai aproape de … școală.
Chiar și așa.
Măcar așa..
Uneori, seara, după ce Ștefan își termina temele, se băga în pat și adormea, mătușa Varvara se apropia de telefon, îl lua cu sfială în mână, îl întorcea cu grijă pe toate părțile și, cu un colț al basmalei, îl ștergea de praf. Fiecare centimetru de ecran. De husă. De cablu.
Îl ștergea de praf.
De praf.
De praful așezat peste visele, neîmplinirile și dorințele ei nemărturisite vreodată” se mai arată în mesajul care a impresionat tot internetul.
Parteneri
România a ajuns o forță mondială! O mare putere, la mâna noastră. Reușită istorică
România a ajuns o forță mondială! O mare putere, la mâna noastră. Reușită istorică
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
FOTO. Loredana Groza, apariție interzisă cardiacilor! Rochia scurtă și mulată a lăsat totul la vedere
ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi ce simptome provoacă
ALERTĂ! Un nou virus extrem de contagios face ravagii în China. Ce este norovirusul şi...
Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice...
Ceaușescu a fost la un pas să scape de execuție! Greșeala fatală pe care a făcut-o
Ceaușescu a fost la un pas să scape de execuție! Greșeala fatală pe care a...
Persoanele cu această grupă de sânge fascinează pe oricine. Ce spune grupa de sânge despre tine
Persoanele cu această grupă de sânge fascinează pe oricine. Ce spune grupa de sânge despre...
Edward Sanda și Cleopatra Stratan au făcut anunțul mult așteptat de fanii lor
Edward Sanda și Cleopatra Stratan au făcut anunțul mult așteptat de fanii lor
 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Ce se face de Moș Nicolae. Afli cum va fi noul an dacă respecți aceste tradiții
Ce se face de Moș Nicolae. Afli cum va fi noul an dacă respecți aceste...
ALERTĂ! Medicul Monica Pop avertizează. Ce se va întâmpla după alegerile parlamentare
ALERTĂ! Medicul Monica Pop avertizează. Ce se va întâmpla după alegerile parlamentare
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li se face rău...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Alegeri parlamentare. Cum poți vota în altă localitate decât cea de reședință
Alegeri parlamentare. Cum poți vota în altă localitate decât cea de reședință
Lockdown de sărbători? Arafat a zis chiar acum: Se merge pe carantinare
Lockdown de sărbători? Arafat a zis chiar acum: Se merge pe carantinare
Raluca Pastramă, alegere grea! Pepe i-a pus condiția supremă
Raluca Pastramă, alegere grea! Pepe i-a pus condiția supremă
Vasile Lavric a omorât 3 femei, dar a fost lăsat în libertate! Acum, concubina lui a dispărut fără urmă
Vasile Lavric a omorât 3 femei, dar a fost lăsat în libertate! Acum, concubina lui...
BOMBĂ! El e câștigătorul Chefi la cuțite! Gina Pistol, impresionată de povestea lui – VIDEO
BOMBĂ! El e câștigătorul Chefi la cuțite! Gina Pistol, impresionată de povestea lui – VIDEO
Moştenire de 7,5 milioane de dolari, lăsată de o vecină. Vestea a venit ca un şoc pentru autorităţi
Moştenire de 7,5 milioane de dolari, lăsată de o vecină. Vestea a venit ca un...
Horoscop weekend 5-6 decembrie 2020. NOROC COLOSAL
Horoscop weekend 5-6 decembrie 2020. NOROC COLOSAL
Povestea lui Zanni, noul copil minune al lui Alex Velea. El i-a înlocuit pe Mario și Lino “E așa cum îmi doresc eu”
Povestea lui Zanni, noul copil minune al lui Alex Velea. El i-a înlocuit pe Mario...
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
iPhone rusesc! În ce fel poate să arate CAVIAR, telefonul de 5000 $. Nici macar nu are cameră foto. De ce îl cumpără, totuși, bogații
iPhone rusesc! În ce fel poate să arate CAVIAR, telefonul de 5000 $. Nici macar...
Misha, apariție interzisă minorilor! Fosta soție a lui Connect-R, fotografiată în intimitate într-un body transparent prin care s-a văzut tot
Misha, apariție interzisă minorilor! Fosta soție a lui Connect-R, fotografiată în intimitate într-un body transparent...
E oficial! Ce se întâmplă cu slujbele de Crăciun și de Anul Nou din acest an?
E oficial! Ce se întâmplă cu slujbele de Crăciun și de Anul Nou din acest...
La ce tipuri de procedurile estetice apelează bărbaţii pentru tinereţe fără bătrâneţe? Utilizarea Botox-ului, mărirea circumferinţei pieptului cu ajutorul siliconului şi liftingul sunt pe listă
La ce tipuri de procedurile estetice apelează bărbaţii pentru tinereţe fără bătrâneţe? Utilizarea Botox-ului, mărirea...
Adevărul despre cum a fost creat vaccinul care ar trebui să salveze oamenirea de pandemia de COVID-19, din cauza căreia au murit 1,3 milioane de oameni până acum
Adevărul despre cum a fost creat vaccinul care ar trebui să salveze oamenirea de pandemia...
IMAGINI PAPARAZZI! Ich, Ich, gestul tău e câh! Regina Instagramului, atitudine șocantă în public, după ce a fost surprinsă cu un bărbat misterios!
IMAGINI PAPARAZZI! Ich, Ich, gestul tău e câh! Regina Instagramului, atitudine șocantă în public, după...
Nu-i mai este rușine să recunoască! Mihai Trăistariu a făcut asta pentru bani
Nu-i mai este rușine să recunoască! Mihai Trăistariu a făcut asta pentru bani
Bătrânul Pian, îngropat cu poliția la poarta cimitirului! Blestemul Duduienilor de care vorbește toată lumea
Bătrânul Pian, îngropat cu poliția la poarta cimitirului! Blestemul Duduienilor de care vorbește toată lumea
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
S-a aflat de ce grăbește divorțul Raluca Pastramă! Familia ei a dat-o de gol: „Vrea să...”
S-a aflat de ce grăbește divorțul Raluca Pastramă! Familia ei a dat-o de gol: „Vrea...
“Presa independenta” din Iasi primeste “multumiri la plic” prin parcarile din oras! Candidatul USR Cristian Berea surprins cu “multumirea” la vedere
“Presa independenta” din Iasi primeste “multumiri la plic” prin parcarile din oras! Candidatul USR Cristian...
Cristina Ich, postură provocatoare pe internet! ”A uitat” complet de lenjeria intimă / FOTO
Cristina Ich, postură provocatoare pe internet! ”A uitat” complet de lenjeria intimă / FOTO