Povestea plantațiilor cultivate de spanioli în Oltenia

Publicat: 18/06/2019 | 22:21

Una dintre cele mai mari plantaţii de afine din țară se întinde în Oltenia. În aceste zile, a început culesul fructelor, care vor ajunge în Germania. Plantaţia, care are o suprafaţă de 60 de hectare, este împărţită în două localităţi, respectiv Ianca, judeţul Olt şi Ostroveni, judeţul Dolj. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă spune, în exclusivitate, povestea afinelor oltenești și ale plantațiilor cultivate de spanioli în sudul României. (NU RATA: POVESTEA PSIHOLOGULUI CARE CULTIVĂ… AFIN SIBERIAN)

Culturile au fost înfiinţate atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri proprii investite de spanioli în Oltenia.

„Planta trebuie să o educi ca pe un copil”

În Oltenia au apărut plantații de afine

„Sărăcuța plantă, dacă o iubești îți dăruiește rod bogat… așa și în viață! Planta trebuie să o educi ca pe un copil care trebuie educat să aibă cei șapte ani de acasă. Cum o educi de la început, ea va da roadele mult dorite”, spune Ionel Simion, directorul firmei care administrează această cultură de afine.

Culese manual, cu mare atenție

Acum doi ani au fost plantate 30 de hectare cu afin în localitatea Ianca din Olt, iar, anul trecut, încă 30 de hectare în Dolj, în comuna Ostroveni. Pentru cele din Olt, roadele au început să apară şi primele afine sunt acum culese, manual, cu multă atenţie, pentru ca fructele proaspete să nu fie strivite. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA SECRETĂ A CELUI MAI CIUDAT COPAC DIN ROMÂNIA)

„Nu ne vom opri aici, urmează să mai plantăm alte 55 de hectare, tot în Oltenia în zonele nisipoase, unde planta s-a adaptat foarte bine”, mai spune directorul societăţii.

Culesul se termină peste o lună

Afinele oltenești sunt gata de export în Germania

De câteva zile, a început culesul acestor fructe de pădure. Cu muncitori sezonieri, munca va fi gata peste o lună, asta pentru că plantaţia de afine de la Ianca este mare, de peste 30 de hectare. Afinele de aici ajung mai apoi în Europa, mare parte în Germania. Nisipurile din sudul țării sunt favorabile pentru cultura de afine, una pretențioasă, dar cu mari beneficii. (VEZI AICI: ARE CEA MAI MARE PLANTAȚIE DE GOJI DIN ROMÂNIA)

„Avem un sistem de irigaţii foarte performant care ne ajută să întreţinem cultura. Avem şi utilaje, dar şi oameni pregătiţi din Spania, care ne-au învăţat foarte multe lucruri benefice”, mai spune Ionel Simion, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA.

Trei tone de fructe la hectar

Aşa se face că primele afine româneşti vor lua drumul Europei. Cele 30 de hectare plantate în 2017 sunt pe rod și se anunță o producție de trei tone la hectar. Asta înseamnă că de pe cele 30 de hectare din Ianca se vor recolta aproximativ 90 de tone de afine, fructe care vor fi vândute en-gros sau la export, mare parte în Germania. (CITEȘTE ȘI: A FĂCUT 1 MILION € DINTR-O AFACERE PORNITĂ ÎN GARAJ)

Peste 700 de culegători vor strânge afinele oltenești

Forţa de muncă este aleasă din localităţile unde sunt culturile şi se estimează că se va lucra cu peste 700 de muncitori sezonieri. Investiția de la Ianca a fost în jur de 1,5 milioane de euro, iar o treime din bani sunt fonduri europene. (VEZI AICI: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)