Povestea preotului Doru Nemuritoru

Publicat: 26/09/2018 | 23:14

Preotul Doru Ion Iagăru, care slujește la biserica aflată în curtea Spitalului Municipal Caracal, din județul Olt, este un adevărat campion la acte de caritate.  A construit case pentru nevoiași, a organizat tabere gratuite pentru copii ce provin din familii sărace și a renovat mai multe secții ale spitalului din Caracal. Iar pentru cei mici este o plăcere să meargă la slujbă în fiecare duminică, pentru că primesc prăjituri. (VEZI ȘI: POVESTEA UIMITOARE A UNUI PREOT DIN VRANCEA. A „ÎNFIAT” 20 DE COPII)

Părintele Ion Doru Iagăru face parte din prima generație de preoți de spital, încadrat în Ministerul Sănătății din 1996. Și-a început slujirea ridicând, doi ani mai târziu, biserica de lemn, în stil maramureșean, din curtea Spitalului Municipal Caracal, aproape de ceea ce sfinția sa numește „marea familie a Bisericii”. 

În slujba semenilor de peste 20 de ani

Preotul Doru Iagăru din Caracal se implică în nenumărate acțiuni umanitare

Dar omul care, prin felul său de a sluji, aduce zâmbetul pe chipurile copiilor internați în spital, le alină suferințele cu dragostea lui, nu putea rămâne nerăsplătit de aceștia. Așa că ei și credincioșii din zonă îi spun „Doru Nemuritoru”. 

În cei peste 20 de ani de când este preot la bisericuţa din curtea Spitalului din Caracal, Doru Nemuritoru a desfăşurat nenumărate campanii umanitare. Totul cu bănuţi strânşi cu trudă de la enoriaşii cu suflet mare. O bună parte din aceste acţiuni a fost dedicată copiilor sau acelor locuri unde cei mici îşi tratează suferinţa. (NU RATA, AICI: El e avocatul-samurai care îi învaţă pe copii artele marţiale)

Case pentru nevoiași, dulciuri pentru copii

Ultimul său gest de ajutor a fost pentru trei copii din localitatea Drăghiceni, judeţul Olt, orfani de tată. Ei rămăseseră fără un acoperiş deasupra capului după ce locuinţa în care îşi duceau viaţa alături de mamă a luat foc. Preotul a organizat o campanie umanitară și a ridicat o casă pentru această familie. (CITEŞTE ŞI: Mărturii terifiante. A scăpat din lagărele lui Ceauşescu, iar azi…)

Despre proiectele și realizările concrete ale acestui slujitor al Bisericii vorbesc copiii, medicii din spital, credincioșii care îi umplu biserica în fiecare zi. La sfârșitul fiecarei slujbe copiii primesc prăjituri.

„Nu doar de o surpriză, ci de două surprize au avut parte și copiii din partea prietenilor de la Candy Bar Caracal: prăjiturile delicioase au fost împărţite de două personaje din desenele animate – Mickey & Minnie!”, a postat preotul pe pagina de socializare.

Un zâmbet pentru cei aflați în suferință

Copiii internați în spital sunt pictați pe față, iar astfel le revine mai repede zâmbetul pe buze

În fiecare sâmbătă, credincioșii care fac parte dintr-un comitet al bisericii, alcătuit din foarte mulți tineri și cadre didactice, vizitează Secția de pediatrie, oferind copiilor dulciuri, îmbrăcăminte nouă, încălțăminte, jucării și, de ceva vreme, “painting face“ (pictarea fețelor). Ceva inedit în spitalele din România. Preoteasa, care are acest talent de la Dumnezeu, pictura, aduce astfel bucurie copiilor din Secția de pediatrie. (NU RATA, AICI: POVESTEA COLECȚIONARULUI DE ZÂMBETE)

În fiecare an, în preajma zilei de 1 martie, preotul organizează „Târgul caritabil”. Cu banii strânși, în parteneriat cu Protoieria Caracal, achiziționează aparatură și mobilier pentru spitale. De pildă, anul trecut, a dotat cu un aparat pentru monitorizarea funcțiilor vitale Secția de neonatologie, a ajutat la dotarea cu aparatură nouă a secțiilor ORL și pediatrie și a pus linoleum antibacterian în bucătăria dietetică a Secției de pediatrie.  

Ajutoare pentru spitale, campanii de donare de sânge

Prin campaniile de genul „Zâmbește! Familia (noastră) te iubește!”, desfășurate mai ales în perioada premergătoare Crăciunului, părintele distribuie mii de cutii cu alimente, jucării și haine unor familii cu mulți copii, persoanelor defavorizate din spitale, instituții și localități ale județelor Olt, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Centrului Cultural Român din Vidin, copiilor din Valea Timocului bulgăresc, Secției de pediatrie a Spitalului Municipal din Vidin etc. 

Prin acțiunea caritabilă „De Paști – speranță și lumină pe pat de spital”, au fost vizitate și ajutate nouă spitale și centre sociale, cămine de bătrâni din Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Cezieni, Fălcoiu și Băbiciu. Și tot prin grija părintelui se organizează și campanii de donare de sânge. (CITEŞTE AICI: În urmă cu 32 de ani, l-a declarat mort la naştere, iar azi…)

Bucuria de a-i ajuta pe alții

Preotul Iagăru a fost supranumit Doru Nemuritoru, în urma acțiunilor caritabile pe care le-a inițiat

Părintele Iagăru s-a implicat și în realizarea unei capele în cadrul Spitalului Universitar „Sveta Petka” din Vidin, pentru care a primit o înaltă distincție din partea Mitropolitului Vidinului.

Pentru implicarea sa semnificativă în proiectele filantropice ale Bisericii, părintele Ion Doru Iagăru a primit, în 2015, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”(CITEŞTE AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei)

Ion Doru Iagăru susţine cu tărie că nimic nu se compară cu bucuria pe care o trăieşti atunci când îţi ajuţi semenii şi îi îndeamnă pe toţi să nu mai fie indiferenţi.