Acasă » Știri » Știri interne » Povestea românilor ucişi de avalanşă, în munţii Călimani. Truplul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost, încă, găsit

Povestea românilor ucişi de avalanşă, în munţii Călimani. Truplul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost, încă, găsit

De: Cancan 04/12/2017 | 11:53

Lucian Drăgan (35 de ani), Sorin Liviu Pandelea (40 de ani) şi prietena acestuia, Nathalie-Renee Josse (29 de ani), au plecat, pe 1 Decembrie, pe Pietrosul Călimani, unde aveau în plan să arboreze drapelul naţional, conform tradiţiei veche de mai mulţi ani.

 

Chiar dacă vremea nu era prielnică, cei trei au ales un traseu care nu era indicat pe timp de iarnă. „A fost un risc pe care şi l-au asumat. Toţi trei erau schiori de off piste şi au făcut câteva teste de verificare a zăpezii jos şi au început să urce şi probabil nu au văzut cornişa mare şi au început ascensiunea”, a spus Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Cei trei au plecat din Vatra Dornei înainte de prânz, iar avalanşa i-a surprins în jurul orei 14.00. A fost un perete de circa 3-4 metri, care a coborât pe o distanţă de circa 400 de metri, astfel încât la bază, acolo unde s-a oprit, grosimea zăpezii era chiar şi de 8-9 metri. Peste toate acestea, era vorba de o zăpadă udă şi foarte grea, ceea ce o transforma într-un soi de ciment.

Tragedia s-a petrecut în timpul urcării şi doar puţin a lipsit ca să fie evitată. „Cu vreo 20 de metri înainte de a ajunge pe culme, Sorin, care era primul, a strigat: , a povestit Petrică Ariciuc.

În doar câteva secunde, avalanşa i-a aruncat pe toţi trei spre baza cornişei pe care urcau. Printr-un noroc extrem Lucian Drăgan a reuşit să prindă o pungă de aer şi a ieşit la suprafaţă. Timp de aproape trei ore a căutat telefonul mobil, cu ajutorul căruia la ora 17.20 a dat alarma. A fost recuperat în viaţă, cu leziuni care nu-i pun viaţa în pericol, în jurul orei 19.30. Chiar şi aşa, faptul că a rezistat în frig timp de mai bine de 5 ore poate fi considerat un mic miracol.

Trupul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost găsit

Imediat s-a constituit o adevărată trupă de şoc în tentativa de a-i salva pe cei trei. S-a lucrat în echipe mixte, cu 38 de pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontişti şi 2 lucrători de la Rezervaţia Călimani, cu 9 autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD şi mai multe autoturisme de teren. Vineri seară, la locul tragediei a fost adus şi un câine de căutare al salvamontiştilor, specializat în căutare victime după avalanşe.

La scurt timp după ce Lucian Drăgan a fost găsit în viaţă şi transportat către ambulanţa care aştepta să-l preia, a fost descoperită şi Nathy Josse. Din păcate, era inconştientă, iar manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile. Potrivit ultimelor informaţii, tânăra a murit rapid, ca urmare a asfixiei mecanice prin compresie, din cauza zăpezii ude şi grele care i-a apăsat corpul.

Căutările au continuat vineri seară până târziu în noapte, dar au fost sistate deoarece vremea s-a înrăutăţit şi exista riscul producerii unei noi avalanşe. Aşa se face că trupul lui Sorin Liviu Pandelea nu a fost găsit nici până acum şi există şanse să fie recuperat abia în primăvară.

Câinele Kiro s-a salvat singur

Şeful Serviciului Salvamont Suceava, Voicu Raia, a explicat că misiunea de salvare-recuperare a fost întreruptă pentru a nu pune în pericol vieţile altor persoane. Voicu Raia a detaliat şi modul în care s-a găsit trupul tinerei şi crede că avalanşa l-ar fi putut arunca oriunde pe Sorin Liviu Pandelea.

„Ei au ales scurtătura care îi ducea direct spre Vârful Pietrosul Călimani, asumându-şi riscurile de rigoare, mai ales că existau semne ale unei avalanşe. Din păcate, s-a dovedit o decizie greşită, cu consecinţele de rigoare. Probabil că Lucian Drăgan era ultimul din şir şi avalanşa l-a aruncat jos. Mai sus de el era câinele care-i însoţea, iar fata era la circa 20 de metri de locul unde a fost prins patrupedul. Cât despre a treia persoană e greu de estimat locul unde se află”, a spus Voicu Raia.

Cu ocazia căutărilor a fost descoperit şi un aparat de fotografiat, iar ultima imagine îi arăta pe dorneni în urcare, cu schiurile în spate.

Din tot acest noian de necaz, o mică rază de lumină este aceea că Kiro, câinele din rasa Akita Inu care îi însoţea pe Sorin şi Nathy, a reuşit să iasă din zăpadă, de la o adâncime de mai bine de 1,5 metri, şi s-a salvat. O palidă consolare.

Un moment emoţionant s-a petrecut vineri seară, atunci când targa pe care se afla corpul neînsufleţit al lui Nathy Josse era coborât pentru a fi transportat către Vatra Dornei. Fost coleg şi prieten cu cei trei, Ionuţ Pascu a fost chemat de la Cabana Dochia, acolo unde se afla împreună cu Erik, câinele din rasa Malinois, care are brevet de căutare în avalanşe. Ionuţ Dumitru Pascu a plecat de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei în această primăvară şi lucrează acum la Serviciul Salvamont Neamţ-Durău.

În perioada în care a făcut parte din Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Ionuţ Pascu l-a antrenat pe Erik mult timp pe munţii din apropiere. Una din „victimele” pe care Erik o salva de sub zăpadă era chiar Nathy Josse. Din păcate, de data aceasta Erik era prea departe şi a ajuns prea târziu. Întâlnirea dintre fată şi câine a fost una extrem de dificilă. Patrupedul a început să „plângă” după cea care era acum inertă pe targă şi pe care nu o mai putea ajuta în nici un fel.

Lucian şi Sorin, voluntari la Salvamont de 5 ani

Lucian Drăgan şi Sorin Liviu Pandelea lucrau ca voluntari la Serviciul Salvamont Vatra Dornei de aproximativ cinci ani. În tot acest timp au participat la numeroase misiuni prin munţi şi colegii lor spun că aveau o experienţă foarte mare, dar şi echipament adecvat pentru condiţii de iarnă. La rândul ei, Nathy Josse împărtăşea aceeaşi dragoste pentru munte şi participase alături de cei de la Salvamont, şi nu numai, la multe ieşiri pe crestele Călimanilor, Giumalăului, Rodnei sau ale altor vârfuri.

Din păcate pentru tânăra de 29 de ani, muntele avea să-i aducă şi sfârşitul. Ea va fi îngropată marţi, în Vatra Dornei, dar nu alături de cel cu care îşi trăia bucuriile şi necazurile. Pentru Sorin Liviu Pandelea, misiunile de căutare şi recuperare vor continua. Astăzi, oamenii cu experienţă de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei vor efectua o verificare de acces în zonă şi se va stabili dacă în viitorul apropiat se poate interveni în zonă fără riscul producerii unei noi avalanşe, anunţă monitorulsv.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele din Portul Tomis
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu...
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită”
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și...
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care...
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de...