Principalul contracandidat al lui Vladimir Putin ar fi fost otrăvit. Aleksei Navalnîi este în comă

Publicat: 20/08/2020 | 17:02
Principalul contracandidat al lui Vladimir Putin ar fi fost otrăvit. Aleksei Navalnîi este în comă

Cel mai important lider al opoziție ruse, Aleksei Navalnîi, este în comă într-un spital din Siberia. Politicianul a băut o ceașă de ceai în aeroportul din Tomsk în care, aparent, se afla otravă.

În prezent, Navalnîi este în terapie intensivă la un spital din Omsk și este conectat la un aparat de ventilație artificială. Martorii povestesc că politicianul rus a început să se simtă rău în timp ce se afla la bordul unui avion, o cursă internă care se îndrepta către Moscova.

Citește și: A murit Ben Cross! Actorul britanic avea 72 de ani

„La începutul zborului, el (Aleksei Navalnîi) s-a dus la toaletă şi nu s-a mai întors. A început să se simtă cu adevărat rău. Au încercat să-l ajute să-şi revină, dar el striga de durere”, a povestit Pavel Lebedev, un pasager care s-a aflat în aceaşi avion și a văzut tot.

Căpitanul a decis aterizarea de urgență

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziţiei ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce avionul a decolat, iar căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul cel mai apropiat, la Omsk. Navalnîi nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului.

Acesta este momentul când este luat din avion și transportat către ambulanță, după ce pilotul a efectuat aterizarea de urgență de la Omsk:

Publicată de Vitalie Cojocari pe Joi, 20 august 2020

În ultima fotografie era deja otrăvit

De curând, pe rețelele sociale a apărut o ultimă fotografie pe care Navalnîi o făcuse înainte de a se urca în avion. Fotografia a fost făcută în autobuzul care îl ducea către avion.

Navalnîi zâmbește, dar deja băuse ceaiul, iar câteva minute mai târziu, în avion, avea să se simtă rău și să își piardă cunoștința în timp ce era în toaletă.

Imaginile din cafenea, esențiale în anchetă

Potrivit Interfax, proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat „Presupunem că Aleksei (Navalnîi) a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede odată cu lichidul fierbinte.

Politicianul rus fusese deja „otrăvit”

Aleksei este acum în stare de inconştienţă”, a spus ea. Kira Iarmîş nu a spus cine – în opinia ei – l-ar fi putut otrăvi pe Navalnîi, însă a anunțat că poliţia a fost chemată la spital.

Rezultatele analizelor, așteptate joi

Rezultatele analizelor medicale sunt aşteptate în cursul zilei de joi. Unul dintre medicii de la spitalul unde a fost internat Navalnîi a afirmat că nu este sigur că liderul de opoziţie a fost otrăvit, după cum afirmă susţinătorii săi.

Potrivit lui Anatoli Kalinişenko, medic la spitalul din Omsk, intoxicaţia este unul dintre posibilele diagnostice luate în considerare, dar testele în curs vor arăta cum stau lucrurile, scrie Agerpres.

Nu rata: Meteorologii au anunțat un cod portocaliu de ploi puternice și încă unul galben! Ce județe sunt vizate de avertizare

Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin şi a fost agresat fizic pe stradă de activişti proguvernamentali. Navalnîi a susţinut investigaţiile care, potrivit lui, dezvăluie corupţia oficială.

Luna viitoare vor avea loc alegeri regionale în Federaţia Rusă, iar Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi se pregăteau pentru ele, încercând să sporească sprijinul pentru candidaţii pe care îi susţin.