Putin continuă să dea rateuri! Soldații ruși luptă cu avioane cu GPS rudimentar și hărți ale Ucrainei care datează din anul 1980

Publicat: 13/05/2022 | 20:00

Vladimir Putin se aștepta, la începutul invaziei ruse din Ucraina, ca forțele sale să avanseze rapid și să răstoarne guvernul ales al țării, în doar câteva zile. În schimb, soldații ruși s-au împiedicat de forța armatei ucrainene și au fost atrași într-un conflict prelungit, care nici după atâta timp nu dă semne de atenuare. După lungi încercări și cereri din partea președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina este aprovizionată constant cu muniție și armament de către aliații săi occidentali, iar Moscova continuă să dea rateuri când vine vorba de echipamente și din cauza problemelor logistice, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Soldații ucraineni continuă să avarieze blindatele rusești, iar tot mai multe rămân abandonate din cauza defecțiunilor. Recent, în avioanele de luptă rusești distruse au fost găsite receptoare GPS rudimentare, lipite pe tabloul de bord, dar și hărți din hârtie ale Ucrainei, care datează din anul 1980.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a vorbit despre armata rusă ca fiind insuficient echipată pentru războiul în curs din Ucraina. Acesta susține că Rusia a eșuat pe mai multe fronturi și a subliniat o „fișă de acuzație” care ar trebui „pusă la picioarele” generalilor de la Moscova, legată de pregătirea și planificarea slabă, echipamentul și sprijinul acordat care a fost inadecvat, dar și corupția morală.

Ce spun echipamentele distruse de ucraineni despre dotarea armatei lui Putin (Foto: Profimedia)

Liderul rus Vladimir Putin a supravegheat parada care a marcat Ziua Victoriei din Piața Roșie a Moscovei și a urmărit trupele cum mărșăluiau în formație. Însă sărbătoarea a avut loc fără un succes major pe câmpul de luptă din Ucraina. În timp ce analiștii occidentali se așteptau în ultimele săptămâni ca Vladimir Putin să folosească această sărbătoare pentru a evidenția o victorie în Ucraina sau pentru a anunța o escaladare a conflictului, el nu a făcut nimic în acest sens.

În schimb, a căutat justificări pentru acest război și a menționat că Ucraina este ostilă. Și chiar dacă Moscova și-a prezentat presupusele sale echipamente de generație nouă prin intermediul paradei, echipamentul folosit în luptele de pe frontul din Ucraina pare să fie cu totul neadecvat și insuficient.

În avioanele doborâte de ucraineni au fost găsite receptoare GPS lipite pe tablourile de bord

Ministrul britanic al apărării susține că Putin a suferit deja o înfrângere de lungă durată, deoarece armele sale de precizie se epuizează și nu se va mai putea reaproviziona: „Aproape niciunul dintre vehiculele lor nu conține conștientizare situațională și management digital al luptei”

(VEZI ȘI: ZECI DE DELFINI DIN MAREA NEAGRĂ AU MURIT! CARE ESTE, DE FAPT, ADEVĂRATUL MOTIV)

Totodată, Wallace susține că în avioanele SU-34 doborâte de ucraineni au fost găsite receptoare GPS lipite pe tablourile de bord, astfel încât piloții să știe unde se află, pentru că nu se pot baza pe sistemele de navigație încorporate, care au o calitate proastă.

SU-34 sunt avioane de luptă din epoca sovietică. Deși Suhoi-Su-34 este un avion de luptă bombardier, acesta a zburat pentru prima dată în anul 1990 și a intrat în serviciu încă din 2014, cu forțele aeriene ruse.

Su-34 este proiectat pentru desfășurarea tactică împotriva țintelor terestre și navale, atât în misiuni singulare, cât și de grup și pot fi folosite și ziua și noaptea, indiferent de condițiile meteo. Su-34 este propulsat de o pereche de motoare turbo Saturn AL-31FM1, același tip care este folosit și pe varianta Su-27SM.

Motorul îi oferă aeronavei o viteză maximă de aproape Mach 2 atunci când este complet încărcată. Deși viteza maximă este mai mică decât cea a avioanelor SU-27, acest tip de aeronavă poate efectua manevre acrobatice. Când este echipat cu o încărcătură completă de arme, Su-34 are o rază de acțiune maximă de 4.000 de kilometri fără realimentare și poate fi extinsă dacă este realimentat aerian.

Hibele lui Su-34

Su-34 are 12 puncte rigide pentru 8.000 kg de muniție, menite să includă cele mai recente arme rusești ghidate de precizie. Acesta păstrează tunul GSh-30-1 de 30 mm al Su-27/Su-30, dar și capacitatea de a transporta 6 rachete aer-aer tip R-77 și alte 6 rachete tip R-73. Rachetele aer-aer sunt folosite, în primul rând, pentru apărarea împotriva urmăritorilor dacă sunt detectate de radarul orientat spre spate.

Radarul principal al aeronavei are moduri de urmărire a terenului și de evitare ale acestuia. Raza maximă de detectare pentru radarul din față este de 200-250 km, împotriva țintelor de suprafață mare. Pentru a acoperi și spatele Su-34, este folosit și un radar orientat spre pupă.

Radarul principal poate urmări simultan zece ținte aeriene și poate ataca patru, fie din aer, de pe uscat sau pe apă, în timp ce sistemul radar din spate poate avertiza asupra unui atac și îi permite să tragă împotriva urmăritorilor fără a fi nevoie să întoarcă aeronava.

(VEZI AICI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”)

Cu toate acestea, echipamentele avionului par să fie învechite, iar GPS-ul încorporat să fie de neutilizat.

În același timp, ministrul britanic al Apărării susține că: „Rezultatul este că, deși Rusia are cantități mari de artilerie și blindate cu care îi place să defileze, ea nu poate să le folosească pentru manevra combinată a armelor și să recurgă doar la baraje nediscriminate în masă.”

Rusia are echipamente vechi

Pe lângă toate neregulile descoperite la armele rușilor, Wallace este de părere că toată lumea are câte ceva de învățat din conflictul din Ucraina: „Toți avem arme extrem de complexe care, destul de amuzant, nu necesită câteva zile pentru a le înlocui, procesul poate dura luni de zile.”

Totodată, el a anunțat că încercarea liderului de la Kremlin de a recondiționa bombardierele va fi destul de grea, pentru că multe dintre componente sunt produse de țările din Occident.

(NU RATA: CUM AU PIERDUT RUŞII SUTE DE TANCURI ȘI VEHICULE BLINDATE. EFECTUL HOPA MITICĂ LE DĂ MARI BĂTĂI DE CAP)

Avioanele cu GPS-uri de slabă calitate par să nu fie singurele echipamente militare cu probleme ale rușilor. În același sens, Ucraina a publicat dovezi despre ceea ce s-ar putea spune că sunt alte încercări ale Rusiei de a rezolva problemele legate de echipamentele militare vechi.

Luna trecută, trupele ucrainene au descoperit o dronă care provenea din Rusia și a fost acoperită cu bandă adezivă. Aceasta avea în dotare, în loc de capac pentru combustibil, o sticlă de plastic. Și în luna martie, ucrainenii au găsit bandaje ale armatei ruse care au fost aruncate pe un câmp de luptă și datau din anul 1978 .

Pe lângă acestea, Wallace susține că: „Soldații foloseau bușteni de pin ca protecție improvizată pe camioane logistice și atașau cuști la tancurile lor.”

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

This browser does not support the video element.