Acasă » Știri » Ce sunt, de fapt, rachetele Kinjal, „pumnalul” nuclear al Rusiei. Pot atinge ținte aflate la peste 2000 de kilometri

Ce sunt, de fapt, rachetele Kinjal, „pumnalul” nuclear al Rusiei. Pot atinge ținte aflate la peste 2000 de kilometri

De: Isabela Popescu 12/05/2022 | 20:00

Retorica nucleară s-a regăsit în discursul Moscovei încă din primele zile ale invaziei din Ucraina. Cel care a dat tonul a fost chiar Vladimir Putin, care anunța, la începutul războiului, că a ordonat punerea în stare de alertă a forțelor strategice, se arată într-un documentar realizat de Gândul.ro.

Încă de atunci, atât Vladimir Putin, cât și alți lideri de la Moscova au invocat, în diferite momente, capacitatea nucleară a Rusiei. Recent, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că, în cazul unui război nuclear, Rusia ar distruge țările NATO în jumătate de oră.

Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale șocante însă, în ultimele comentarii făcute pe canalul său de Telegram, nu a precizat dacă anunțul se referea la anumite țări NATO sau la toate. Acesta a adăugat că Rusia nu poate permite un astfel de război, deoarece “consecințele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”.

„NATO duce un război împotriva noastră”

Totodată, șeful agenției spațiale ruse a acuzat NATO că poartă un război împotriva Rusiei și a ales să elaboreze propria definiție a operațiunii militare speciale a Rusiei, termen folosit de liderul de la Kremlin pentru atrocitățile din Ucraina.

Acesta a adăugat că Rusia va trebui “să învingă acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar, cu mijloace armate convenționale.”

(VEZI ȘI: RUȘII DAU BIR CU FUGIȚII?! FORȚELE RUSE S-AR FI RETRAS DUPĂ CONTRAOFENSIVA UCRAINEANĂ LA NORD-EST DE HARKOV)

“NATO duce un război împotriva noastră. Ei nu au anunțat-o, dar asta nu schimbă nimic. Acum este evident pentru toată lumea”, a mai spus Dmitri Rogozin.

În lipsa rachetelor convenționale, Rusia a recurs la „super-armă”

Planurile nu au mers așa cum au fost stabilite încă de la început, iar armata rusă a avut mari pierderi de echipamente atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice. Astfel, din lipsa stocurilor de rachete convenționale, rușii au trecut la atacurile cu rachetele sofisticate, mai exact, proiectilele hipersonice Kinjal, despre care s-a spus în mai multe rânduri că ar fi „super-arma”de care dispune Vladimir Putin. Acestea au fost folosite de câteva ori în Ucraina, încă de la începutul războiului.

Armata rusă a avut mari pierderi de echipamente în Ucraina, inclusiv avioane (Foto: Profimedia)

Racheta Kinjal, Kh-47M2 Kinjal, numită și pumnal este o rachetă aer-sol hipersonică balistică rusă care poate transporta ogive nucleare și se numără printre cele mai noi dotări ale armatei ruse. Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de la bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.

Are viteza Mach 10, adică 12.000 de kilometri pe oră, ceea ce o face aproape imposibil de detectat și doborăt și are capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său. Acest tip de rachete hipersonice zboară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul și pot fi înarmate cu explozivi care provoacă daune semnificative, doar prin simpla lovire a țintei.

Sute de incursiuni de antrenament

Față de rachetele convenționale, cele Kinjal sunt considerate mai manevrabile și mai capabile să evite interceptările din partea apărării aeriene.

Potrivit oficialilor ruşi, Kinjal poate atinge cu precizie ţinte aflate într-o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri. Asta dacă sunt lansate de la sol. Dacă sunt montate şi lansate de pe avioanele de luptă MiG-31, atunci distanţa la care pot lovi creşte considerabil. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciții, încă de la primul test reușit din anul 2018.

(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ LIMUZINA LUI VLADIMIR PUTIN. BUNCĂRUL PE PATRU ROŢI A COSTAT 300 DE MILIOANE DE DOLARI)

În mai 2018, zece MiG-31K capabile să folosească rachete Kinjal erau în serviciu de luptă experimental și gata să fie desfășurate. Până în decembrie în același an, aeronavele înarmate cu rachete Kinjal au efectuat 89 de ieșiri peste Marea Neagră și Marea Caspică.

Până în februarie 2019, echipajele transportatoarelor de rachete MiG-31K Kinjal au efectuat peste 380 de incursiuni de antrenament cu racheta, dintre care cel puțin 70 au folosit realimentarea aer-aer. În august 2019, proiectilele hipersonice Kinjal și-au făcut debutul public în timpul concursului internațional Aviadarts.

Pentru ce a fost concepută racheta balistică Kinjal

Racheta balistică Kinjal este concepută pentru a lovi navele de război ale NATO care reprezintă o amenințare pentru sistemele strategice de rachete din Rusia, dar și pentru a distruge sistemele NATO de apărare antirachetă cunoscute sau planificate din SUA.

În timpul invaziei ruse în Ucraina, Rusia a folosit în premieră rachetele Kinjal în luna martie, pentru a distruge un depozit subteran de arme și muniții aeriene al forțelor armate ucrainene, în vestul Ucrainei, dar și un depozit de combustibil în Konstantinovka. În acest sens, președintele american Joe Biden a confirmat că este aproape imposibil să oprească această rachetă.

Potrivit rapoartelor, pe 9 mai, rușii ar fi folosit din nou rachetele hipersonice Kinjal, prin intermediul aeronavelor rusești Tu-22, către ținte din orașul port Odesa.

(VEZI AICI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”)

“Trei rachete Kinjal-noile rachete hipersonice ale Rusiei- au fost trase dintr-un avion și au lovit o țintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergey Bratuchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

Ce sunt rachetele hipersonice Avangard

Pe de altă parte, rușii au susținut că au lovit Hotelul ”Grand Pettine”, care ar fi fost baza mercenarilor străini din Ucraina. De asemenea, un centru comercial a fost lovit de șapte rachete, potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rachetele Kinjal nu sunt singurele astfel de arme pe care armata rusă le are la dispoziţie. Rachetele Avangard sunt rachete hipersonice cu planor, ceea ce se traduce prin faptul că îşi pot schimba direcţia la viteze uriaşe. În acest caz devin practic imposibil de interceptat sau, așa cum le spune și liderul Vladimir Putin, invizibile. În anul 2018, când au fost testate, președintele Rusiei a spus că progresul tehnologic atins cu realizarea rachetei Avangard este comparabil cu cel al dezvoltării primului satelit artificial al Pământului, celebrul satelit Sputnik.

Rachetele hipersonice Avangard ating o viteză de 27 Mach, adică de 27 de ori viteza sunetului, şi pot atinge ţinte aflate la 6.000 de kilometri distanţă. După ce au fost testate în anul 2018, în 2019 au fost date în folosință. Și acestea, pot transporta și încărcătură nucleară.

Pe lângă acestea, rușii dispun și de rachetele Zircon. Acestea pot fi lansate de pe navele de atac sau de pe submarine.

Ele ating viteze de Mach 9 și pot lovi țintele de pe uscat. Primul test oficial al acestor rachete a avut loc la finalul anului 2021, deși presa internațională susține că rușii au testat hipersonicele Zircon încă din octombrie 2020.

(CITEȘTE AICI: STEVEN SEAGAL, SUSȚINĂTORUL ÎNFOCAT AL LUI PUTIN. LEGĂTURA NEȘTIUTĂ DINTRE ACTORUL DE LA HOLLYWOOD ȘI LIDERUL DE LA KREMLIN)

Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări din lume lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice.

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un semafor, în BUCUREȘTI: „Este absurd!”
Turist italian, rămas fără cuvinte după ce a văzut ce mașini au oprit la un...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără decât fostul luptător și interlop
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Nadia Comăneci, apariție incredibilă! La brațul cărui bărbat celebru a fost văzută în București
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu el: „Verdictul final...”
Sore, detalii despre actualul ei iubit! Artista își dorește să facă al doilea copil cu...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Cum continuă YouTube lupta cu adblokerele?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
BANCUL ZILEI | Leul și furnica grăbită
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru Sarah
Cum i-a dat Anamaria Prodan peste nas lui Laurențiu Reghecampf. Cadou de peste 100.000€ pentru...
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face curse de miercuri până duminică
Orașul din România în care s-a lansat la apă o navă de pasageri. Va face...
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în luna mai 2024
Taurii și Racii chiar au dat lovitura! Minerva a dezvăluit ce zodii vor străluci în...