Raed Arafat, semnal de alarmă despre evoluția pandemiei în România: „Situația merge înspre mai rău”

Publicat: 20/07/2020 | 10:57
Raed Arafat, semnal de alarmă despre evoluția pandemiei în România: „Situația merge înspre mai rău”

Raed Arafat a vorbit, ieri, despre evoluția pandemiei de coronavirus pe teritorul României. Șeful DSU a tras un semnal de alarmă pentru populație. 

O analiză finalizată recent de compania Avantera arată că scenariul cel mai negru în România ar însemna peste un milion de cazuri de infecție cu coronavirus, în septembrie. De asemenea, peste 4.000 de români ar putea fi în stare gravă, la Terapie Intensivă, în august.  

Raed Arafat a vorbit, la Digi 24, despre această prognoză și despre datele pe care le iau în calcul autoritățile. 

„Noi primim date din mai multe zone și bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat secretarul de stat. 

„Eu sper să nu ajungem să vedem această cifră”

Arafat a precizat că, dacă oamenii nu respectă măsurile recomandate, „riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu există!”.

„Eu sper, totuși, să nu ajungem să vedem această cifră (58.000 de pacienți în august), dacă populația va respecta regulile și dacă vom reuși să stopăm creșterea continuă pe care o avem. Dar la orice prognoză, singura probă a ei este când ajungi la momentul respectiv și vezi dacă se ajunge acolo sau nu. Și pe parcurs să vedem dacă cifrele care sunt prognozate se adeveresc din punct de vedere al creșterilor, pentru că cifrele sunt pe toată perioada, nu numai pentru jumătatea lunii august. Și putem să vedem dacă creșterile sunt reale sau nu, dacă trebuie ajustate. Sunt convins că și cei care o fac, o ajustează chiar periodic după datele pe care le primesc și după observațiile pe care le văd pe teren”, a conchis șeful DSU.

Foto: Inquam Photos