Romania ar putea fi lovita de un mare cutremur. Afla care este cea mai sigura zona a tarii, dar si sfaturile lui Raed Arafat

Publicat: 15/01/2015 | 07:54
Romania ar putea fi lovita de un mare cutremur. Afla care este cea mai sigura zona a tarii, dar si sfaturile lui Raed Arafat

2015 a inceput cu un val de cutremure, iar specialistii se asteapta ca Romania sa fie lovita de un cutremur poate chiar mai mare decat cel din '77

World Earthquakes, cel mai cunoscut sistem de monitorizare a cutremurelor din intreaga lume, sustine ca Romania ar putea fi lovita de un cutremur mare in anul 2015. Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a vorbit despre masurile de urgenta de care trebuie sa tina cont populatia in caz de cutremur.

Raed Arafat

„In primul rand, noi suntem obligati sa ne pregatim pentru scenariul cel mai rau, pentru prevenirea pierderilor de vieti. Avem obligatia sa pregatim oamenii din zonele in care e putin probabil sa fie cutremur ca sa poata sa vina sa ajute. Zona Ardealului e cea mai sigura. Fiecare trebuie sa fie pregatit, sa aiba provizii pentru trei zile, apa, mancare care nu este perisabila. In al doilea rand este pregatirea caselor. Langa pat nu trebuie sa se puna un dulap care sa poata sa cada peste tine, nu pui deasupra capului un tablou greu. Sa nu iesi in casa scarilor, sa nu folosesti liftul”, a declarat Raed Arafat potrivit rtv.net.

Sfaturile expertilor

cutremur

Expertii recomanda sa te ascunzi sub tocul usii doar daca traiesti intr-o casa veche si subreda construita pe sistemul structurii de rezistenta mai puternice decat plafonul si peretii. In casele si blocurile moderne, acest lucru nu este de prea mare ajutor pentru ca putine au fost contruite pentru a rezista unor cutremure mai mari de 7 grade pe Scala Richter. Expertii recomanda in schimb ca oamenii sa se adaposteasca sub mobila solida si sa-si acopere fata si ochii cu antebratele si palmele, pentru a proteja vederea de praful rezultat de la craparea si surparea peretilor.

Fugi de langa cladiri!

bloc

Dacă seismul te surprinde afara, fugi de langa cladiri, stalpi si cabluri electrice, hornuri, cornise, sisteme mari de afisat reclame, orice ar putea cadea si te-ar putea rani. Daca esti cu masina in trafic, incearca pe cat posibil sa opresti si sa stai inauntru pana trece seismul. In niciun caz nu te adaposti cu masina sub poduri, linii electrice, semne de circulatie sau tuneluri.
Daca esti blocat sub daramaturi incearca sa te misti cat mai putin posibil pentru a-ti conserva astfel cat mai mult rezervele de aer necesar repiratului. Daca poti, bate neaparat in pereti sau in tevi cu orice obiect dur pentru a fi auzit. Dacă ai un fluier la brelocul de chei, cu atat mai bine. Nu tipa decat daca eşti sigur ca echipele de salvare te vor auzi! Irosesti astfel rapid resursele tale de oxigen.(B.V.)