România revine la starea de urgență de pe 1 iunie?! Anunțul care dă fiori

Publicat: 25/05/2020 | 08:19
România revine la starea de urgență de pe 1 iunie?! Anunțul care dă fiori

Ieri, în România au fost înregistrate 213 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, ceea ce reprezintă, din păcate, o creștere bruscă. Sunt, practic, cele mai multe cazuri înregistrate de la intrarea în vigoare a stării de alertă, aproape dublu față de cele de vineri.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan spune că ne aflăm pe un ”platou descendent”, totuși, și că rata de vindecări depășește 50%. Însă trebuie menținute regulile stabilite, tocmai pentru a ne menține pe acest trend descendent. Totuși, în weekend s-a înregistrat o ”explozie” socială, iar efectele pot fi negative pe termen lung.

„Numărul de infectări este pe un platou ușor descendent, numărul de decese a scăzut. Global, mortalitatea e sub 6%, o valoare bună la nivel european. Rata de vindecări depășește 50%, a atins în unele zile 60%, este cea mai bună din Europa. Asta înseamnă că măsurile implementate și organizarea spitalelor au fost corecte. Dacă reușim să menținem anumite reguli stabilite sperăm să ne încadrăm în trendul descendent. Dacă în weekend a fost un moment de explozie socială, cred că lucrurile se vor mai calma”, a declarat Horațiu Moldova, secretar de stat în Ministerul Sănătății. (CITEȘTE ȘI: ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: TERMENUL ”DISTANȚARE SOCIALĂ” ESTE FOLOSIT GREȘIT)

Revenirea la starea de urgență în România? ”Dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă…”

Secretarul de stat Horațiu Moldovan spune că autoritățile vor face un bilanț al infecțiilor, după două săptămâni, pentru a vedea dacă aceste măsuri de relaxare vor putea fi continuare sau, din păcate, se va reveni la măsuri mai stricte.

”La două săptămâni vrem să facem un bilanț și să decidem dacă e posibilă continuarea măsurilor de relaxare sau dacă va fi necesară revenirea la măsuri mai stricte. Facem un apel la oameni să înțeleagă rostul măsurilor protective, a mai spus Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat și care sunt situațiile care ar putea determina revenirea la starea de urgență: ”Dacă apare o creștere bruscă de la zi la zi a numărului de infectări, dacă apare o creștere bruscă a deceselor, dacă apare o creștere bruscă a pacienților care se adresează unităților de primiri urgențe sau a pacienților la terapie intensivă. Nu am stabilit valori absolute, dar, dacă acum ne confruntăm cu o frecvență scăzută, dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă”, a spus acesta, potrivit informațiilor furnizate de digi24.ro. (VEZI ȘI AICI: ȘTIM TOTUL DESPRE CORONAVIRUS? ULTIMA DESCOPERIRE: CE LOVEȘTE MAI ÎNTÂI VIRUSUL UCIGAȘ)