Secretul ceramicii negre de la Vădastra

Publicat: 02/05/2019 | 23:12

Meșterul olar Ionel Cococi este renumit pentru replicile ceramicii neolitice de Vădastra, pentru care folosește o tehnică arhaică, prin care vasele de lut sunt plămădite fără roată, cu ajutorul șnurului. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea omului care realizează ceramică neagră neolitică de tip Vădastra, după o tehnică din perioada 5.000 – 5.500 î.Hr. A expus la sediul UNESCO de la Paris, la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, la Strasbourg, la Milano și Torino. (VEZI ȘI: EL E ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)

Ionel Cococi s-a născut la 1 iunie 1969 în localitatea Vădastra, din judeţul Olt. „Dacă ştii să respecţi lutul, te respectă şi el pe tine!“, spune meşterul.

Un proces îndelungat

Ionel Cococi creează adevărate capodopere

S-a apucat de olărit abia în anul 2000, după întâlnirea cu prof. univ. Dragoş Gheorghiu, de la Facultatea de Arte Bucureşti, în cadrul unui proiect internaţional de reînviere a ceramicii neolitice de Vădastra – proiect susţinut de Banca Mondială şi de Guvernul României.

Vasele sale prind formă nu foarte repede, deoarece procesul necesită un timp îndelungat de lucru, foarte multă răbdare şi pricepere, nu neapărat efort fizic. (CITEȘTE ȘI: E CEL MAI MARE COLECȚIONAR DE HALBE DIN ROMÂNIA!)

Simboluri din timpuri străvechi

Astfel, din lutul gri scos de la aproximativ doi-trei metri, meşterul realizează mai întâi fundul vasului, iar apoi, cu un şnur ce se pune roată, se bate, se finisează, dându-se astfel forma vasului dorit.

Apoi vasul se decorează cu diverse motive ca: spirala simplă, spirala dublă, simplii şi dublii colţi de lup, colţi de lup în zig-zag, pe care meşterul le consideră o continuitate a vieţii pe pământ. Pentru a se obţine culoarea neagră specifică, vasele sunt arse printr-un proces numit ardere închisă sau oxidantă. (VEZI ȘI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

Atelierul din gospodărie

Meșterul și o parte din creațiile sale

Cultura Vădastra este cultura reprezentativă pentru zona de est şi sud-est a Olteniei în epoca neoliticului mijlociu. Aria sa de răspândire nu se limitează la acest spaţiu, ci cuprinde şi zona de sud-est a Munteniei, precum şi nord-estul Bulgariei.

Ceramica culturii Vădastra are o mare varietate de forme, care includ castroane și străchini.  (CITEȘTE AICI: POVESTE INCREDIBILĂ. FOSTUL POLIŢIST ŞI-A TRANSFORMAT CASA ÎN MUZEU)

Atelierul lui Ionel Cococi se află chiar în gospodăria sa din localitatea Vădastra, în apropiere de oraşul Corabia, judeţul Olt. Artistul este invitat la toate marile târguri organizate atât în ţară, cât şi în străinătate. Dintre expoziţiile personale amintim aici doar câteva: sediul UNESCO – Paris (iunie 2006); Strasbourg, Marché de Noël (decembrie 2006); Bruxelles, Comitetul Regiunilor (aprilie 2007); Nuremberg – Germania, iunie 2007; Torino – Milano, 2008; Pleven – Bulgaria 2008.

Duce tradiția arhaică mai departe

Meșterul explică tainele olăritului și copiilor din comuna Vădastra, unde este instructor la clasa externă de ceramică a Școlii de Arte și Meserii din Slatina. (VEZI ȘI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI!)

“Vin copii de la clasa a III-a la a VII-a. Sunt plăcut surprins de ce îmi spun părinții acestor copii, îmi mulțumesc pentru că au observat că acasă copiii le vorbesc despre cultura Vădastra”, mai adaugă Ionel Cococi, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.