Patimile unei românce aflată la muncă, în Peninsulă. “Trec prin lucruri insuportabile!” Povestiri cutremurătoare

Publicat: 21/09/2018 | 09:58

Multe dintre femeile care îngrijesc bătrânii din Italia ajung în depresie, pentru că nu este ușor să te adaptezi într-un mediu nou, cu reguli stricte și multe reproșuri.

Inițial, bătrânii refuză în primă fază să fie ajutaţi şi să tolereze un străin. Campania SINDROMUL ITALIA, lansată de Pro TV, vă spune povestea unei românce care lucrează de peste un deceniu în Peninsulă, cu oameni în vârstă.

Violeta Toboș este originară din Tuclea şi, din 2005, muncește în casa unor italieni, în Bologna. În primă fază a făcut curățenie și a îngrijit bătrâna din familie, iar după ce aceasta a murit, a rămas să aibă grijă și de soțul ei.

Adaptarea la regulile casei e un lucru deloc uşor în munca de badantă, mai ales în contextul în care unii dintre italieni sunt extrem de stricţi în privinţa tabieturilor. “La ‘badante’ este un orar continuu, pentru că nu poţi sta chiar şi cu o persoană. Îl vezi, e pe picioare. Nu poţi să stai 24 din 24. Cu două ore libere nu ştiu când şi o jumătate de zi, nu ştiu când. E imposibil! Lipsa de comunicare, apoi stai cu gândul acasă, te gândeşti ce ai acasă, te gândeşti ce-i de făcut. Şi sunt un pic egoişti bătrânii lor. Îţi cer perfecţiune, dar nu ştiu nici ei ce este perfecţiune. Unii îţi găsesc din te miri ce, li se pare lor. Vii, ai intrat în casă, ai intrat imediat… începe la ora 2, la 3 eşti în pâine. Nu cunoşti casă, limba, nu cunoşti persoana, se întâmplă ca bătrânul să doarmă ziua şi noptea să facă strada prin casă, e greu!”, povestește Violeta, conform stirileprotv.ro.

Inclusiv bătrânul italian de care are grijă Violeta recunoaște faptul că românca a trecut în casa lui prin clipe deosebit de grele. “Din cât îmi dau seama, badantele care vin în Italia să aibă grijă de bătrâni, au nevoie de un loc de muncă, au bunăvoinţă, dar trec prin lucruri insuportabile. Pentru că dacă găseşti un bătrân, eu sunt un caz special, în primul rând nu vor pe nimeni în casă pentru că e un străin, şi e diferit, şi apoi nu au o secundă de pauză pentru că le spune acest obiect îl pui aici, dar nu mai încolo, chiar aici. Cu soţia mea nu le-a fost uşor, pentru că era foarte tipicară. Dacă nu făceai cum trebuie, a doua zi nu mai veneai!”, spune și bătrânul.

Bâtrânii au obligat-o să mânânce paste!

Românca povestește cât de greu i-a fost să se acomodeze cu mâncarea italienească. “Mai sunt şi persoane care spun că trebuie să mănânci ce mănânc eu. Au trecut ani până m-am acomodat cu pasta, pentru că era grea pentru mine. Mâncăm şi mergeam şi dădeam la baie totul afară. În casa asta se mânca pasta în fiecare zi la 12. Pentru că aşa erau obişnuiţi”, precizează Violeta.

Din banii adunaţi muncind în Italia a cumpărat un apartament, la Tulcea, pentru fiica sa. Semn că, în ciuda tuturor chinurilor prin care trece în Italia, efortul, în cele din urmă, merită. Cel puțin din punct de vedere financiar. “Am investit 60 şi de mii de euro în apartamentul ăsta, deci banii s-au dus în ţară!”, a încheiat Violeta.

Citește și...