Stejarii în ascensiune în ierarhia mondială!

Publicat: 21/11/2017 | 07:00
Stejarii în ascensiune în ierarhia mondială!

Naţionala de rugby a României a urcat pe locul 14 în clasamentul mondial graţie victoriei din meciul test câştigat în faţa Samoa cu 17-13, coroborată cu înfrângerea naţionalei Tonga în partida cu Japonia (6-39), potrivit site-ului World Rugby.Înaintea confruntărilor din weekend-ul trecut, „stejarii” se aflau pe poziţia a 15-a, iar Tonga pe 14, cele două echipe urmând să se confrunte sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18:00, la Bucureşti, pe Stadionul naţional „Arcul de Triumf". 

„Stejarii” au acumulat în topul mondial 70,91 puncte, Italia, ocupanta locului 13 având 71,25 puncte, o victorie a românilor în faţa tonganilor alături de o înfrângere a „azzurrilor” în partida cu Africa de Sud dând posibilitatea naţionalei pregătită de Lynn Howells să urce pe un istoric loc 13. Podiumul este neschimbat, Noua Zeelandă, Anglia şi Australia ocupând în această ordine primele trei poziţii. Eterna rivală a românilor, Georgia, al cărui antrenor, neozeelandezul Milton Haig, a reluat săptămâna trecută solicitarea ca echipa sa să fie primită în Six Nations, se află pe locul 12, cu 73,41 puncte.

România şi Tonga s-au mai întâlnit de două ori până acum în partide test, ambele meciuri având loc la Bucureşti. Dacă în 2013, „stejarii” s-au impus cu 19-18, în 2015 tonganii au câştigat cu 21-16.

Căpitanul naţionalei de rugby a statului Tonga, Sonatane Takulua, a criticat evoluţia echipei din partida test contra Japoniei de sâmbătă, de la Toulouse, pierdută cu scorul de 6-39. „Am evoluat foarte slab, atât în atac, cât şi în apărare. Nu am reuşit să ne facem deloc jocul şi am ratat multe placaje”, a spus Takulua, component al echipei engleze Newcastle Falcons, cel care a adus toate punctele naţionalei sale în meciul cu niponii prin concretizarea a două lovituri de pedeapsă.

Calificată deja la Cupa Mondială din 2019, Tonga a pierdut şi primul meci test al acestei luni, 24-27 cu selecţionata Barbarians.

Cele două înfrângeri sunt surprinzătoare în contextul în care Tonga a deplasat un lot foarte puternic în Europa pentru meciurile test ale toamnei, jucători care evoluează la cluburi din Anglia, Franţa, Scoţia şi Noua Zeelandă fiind prezenţi în echipa „Ikale Tahi”.

                                                                                      

Cristi P. 

Citește și...