Se intampla din nou in spitalele din Romania. Un bolnav de cancer, dus in stare grava, in noaptea de joi spre vineri, la Spitalul Universitar din Bucuresti, a zacut ore in sir fara ca vreun medic sa-i dea vreun medicament. Barbatul in varsta de 52 de ani avea tensiune oscilanta si se simtea foarte rau. Singura explicatie a medicilor a fost ca nu au medicamente in spital.
Povestea lui Serban Vasile nu este singulara. Toti romanii care se imbolnavesc si ajung pe paturile de spital trebuie sa vina cu medicamente. Situatia este atat de grava incat pacientii sunt nevoiti sa cumpere pana si manusi chirurgicale, pansamente si leucoplast. Intregul sistem medical este in deriva si nu sunt semne ca situatia se va ameliora prea curand.
Serban Vasile, bolnav de cancer, a fost adus in stare foarte grava, in noaptea de joi spre vineri, la Spitalul Universitar din Bucuresti. Avea tensiune mare si nu putea sa se tina pe picioare. L-a adus fiul sau, care a fost socat sa afle ca medicii nu au cu ce-l trata. „Tata are cancer si nu i-au dat nici macar un Algocalmin. Am crezut ca innebunesc, nu se poate asa ceva”, ne-a spus Paul Vasile. Medicii de garda le-au spus rudelor ca trebuie sa cumpere tot, de la calmante la pansament si manusi chirurgicale. „Pe langa faptul ca nu aveau medicamente, nu i-au facut o analiza. Calmantele si leucoplastul, manusile chirurgicale le-am cumparat noi”, ne-a declarat Paul Vasile, fiul acestuia. In cele din urma, Serban Vasile a fost transferat la Spitalul Fundeni din Capitala, unde spera ca va fi tratat corespunzator.
Pacientii si medicii fac coada la farmacie
La farmacia deschisa in Spitalul Universitar este mereu coada. „Eu trebuie sa imi cumpar toate medicamentele, am luat totul pentru operatia mea. Am doar sase milioane pensie, credeti ca imi mai ajunge de ceva?”, ne-a intrebat, retoric, Mariana Ciopon, pensionara. La coada am zarit chiar si cativa medici si asistente, care-si cumparau mai ales manusi si leucoplast. Surse din spital ne-au marturisit ca de vina pentru aceasta situatie ar fi actuala conducere, care ar fi declarat un numar mult mai mic de pacienti pe luna la Casa de Asigurari. Prin urmare, banii livrati sunt insuficienti pentru a acoperi necesarul de medicamente.
Compensate mai scumpe
Romanii trebuie sa-si ia gandul, mai nou, si de la medicamentele compensate. Daca pana acum Ministerul Sanatatii mai suporta, pentru anumite categorii de persoane cu venituri reduse, o parte din costul medicamentelor, acum nici macar acest lucru nu mai este valabil. De la 1 iulie, farmaciile nu mai accepta decat un medicament de pe lista compensatelor, si acela cel mai ieftin. „Am dat cinci milioane pe medicamentele sotiei, desi pana acum plateam doar jumatate, luna aceasta am fost nevoiti sa le luam la pret intreg. Pana la urma ne vor extermina, cred ca asta vor acesti guvernanti”, ne-a declarat Constantin Popescu, pensionar.