Acasă » LIFE STYLE » Utile » Topul celor mai periculoase cartiere din București. Ce zone sunt de evitat atunci când vă cumpărați sau vă închiriați o locuință în Capitală

Topul celor mai periculoase cartiere din București. Ce zone sunt de evitat atunci când vă cumpărați sau vă închiriați o locuință în Capitală

De: Ileana Mlădinoiu 14/07/2023 | 10:09
Topul celor mai periculoase cartiere din București. Ce zone sunt de evitat atunci când vă cumpărați sau vă închiriați o locuință în Capitală

Ca peste tot în lume, capitalele țărilor, în general marile aglomerări urbane, sunt puncte de atracție turistică și nu doar, dispunând de adevărate bijuterii arhitectonice, parcuri, multă verdeață, obiective turistice, simboluri consacrate etc. Firește, există anumite zone sau cartiere, de obicei la periferie, acolo unde nu toate aspectele sunt demne de laudă. De pildă, locuri rău famate, în care legea e interpretabilă. Bucureștiul nu face figură aparte. În cazul capitalei României, se poate vorbi despre cartiere ce prezintă un grad mai ridicat de periculozitate, ceea ce relevă posibilitatea unor fapte care trec de linia roșie a legii: trafic de droguri, proxenetism, violuri, răpiri de persoane și chiar crime.

Iată topul celor mai periculoase cartiere din București. Ce zone sunt de evitat atunci când vă cumpărați sau vă închiriați o locuință în Capitală.

Ferentari

Aflat în sectorul 5 al Capitalei, Ferentari este poreclit „Bronx”, după renumitul cartier din New York sau Champs Elysee-ul traficanților de heroină. Trebuie să te gândești de două ori înainte de a te încumeta să ajungi în această zonă și, mai ales, dacă alegi o locuință pe care ai vrea să o cumperi sau un spațiu de închiriat.

Jurnaliștii de la Daily Mail, care au realizat un astfel de top, au plasat cartierul Ferentari pe primul loc. Au considerat această zonă bucureșteană ca fiind „unul dintre cele mai nesigure locuri în care să mergi în vacanță”, bazându-se pe numărul actelor de violență, furturi de mașini și zone insalubre.

O legendă susținută de unii istorici arată că Ferentari provine din latinescul „ferentarius”, care înseamnă numele unui soldat din infanteria ușoară a legiunilor romane. Avem și alte teorii potrivit cărora numele de Ferentari/Calea Ferentarilor ar fi apărut în cinstea soldaților olteni ai Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, „ferentarii” ar fi fost împroprietăriți cu pământ ca răsplată pentru vitejia pe care au arătat-o.
Considerată cea mai săracă zonă a Capitalei, Ferentari are și cea mai mare densitate de persoane despre care se spune că sunt certate cu legea. Organizate în așa-numitele grupuri de „băieți de cartier”, acestea îi pândesc la tot pasul pe nou-veniții ajunși prin zonă, considerându-se regi ai străzilor, ei stăpânesc, ei conduc. Așa se face că aici se petrec lucruri care implică trafic de droguri, de arme, escrocherii, fapte de proxenetism, șantaj, răpiri de persoane, trafic de carne vie, taxe de protecție, omoruri. Cu alte cuvinte, cam tot ceea ce se poate considera infracționalitate, plasând Ferentariul pe primul loc într-un nedorit top al celor mai primejdioase cartiere din București.

Cu toate acestea, rămâne discutabil dacă reputația negativă de care „se bucură” cartierul Ferentari corespunde realității. De pildă, în contrapartidă, statisticile oficiale ale Poliției Române din sectorul 5 al Bucureștiului relevă că Ferentari se află pe ultimul loc privind numărul infracțiunilor din Capitală, comparativ cu celelalte sectoare, denumindu-l chiar cea mai sigură zonă din București.

Rahova

Cartierul Rahova se află la granița cu Ferentariul și are un grad de periculozitate la fel de sporit precum cartierul vecin. Se spune că aici escrocheriile și cămătăria sunt la ele acasă. Numele provine dintr-un eveniment demn de mândrie în istoria României: victoria armatei române la Rahova în Războiul de Independență din 1877. Cartierul a fost ridicat pe strada numită pe vremuri Podul Calicilor, iar mitul spune că, în urmă cu 200 de ani, în această zonă locuiau cerșetori, oameni foarte sărmani ori cu dizabilități. Mulți dintre ei erau grupați în zona numită „Țigănia Mitropoliei” sau „Mahalaua țiganilor”, spațiu aflat la poalele dealului pe care era amplasată Biserica Patriarhiei, loc unde romii erau robi şi trăiau în bordeie sau în colibe.

Cu toate minusurile pe care le are, Rahova a fost cea mai dinamică zona imobiliară din București, pentru că, în timp, oamenii cu bani au început să cumpere terenuri în zonă şi să schimbe faţa mahalalei de odinioară. Aici, negustorii au deschis tot mai multe magazine, casele cu grădini mari au căpătat alt aspect. Cu timpul, s-au ridicat fabrici precum cea de chibrituri, timbre, de bere sau de încălţăminte. În perioada comunistă cartierul a devenit unul muncitoresc. Totuși, Rahova nu a reuşit niciodată să scape de nedorita sa etichetă, de istoria veche provenite de la locuitorii cu înclinaţie spre infracţiuni şi scandaluri decât spre muncă cinstită.

Pantelimon

Pe harta cartierelor considerate a avea o nedorită reputație se află Pantelimonul, areal ce este în continuare menționat la acest capitol. O zonă unde bătăile și tâlhăriile s-au ținut lanț. Aleea Pantelimon este cunoscută ca fiind inima infracționalității de aici. Înainte de anii 70, acest perimetru era unul de case locuite, multe dintre ele de indivizi ce făceau parte din grupări de crimă organizată a Capitalei.

Deceniul anilor 70-80 a transformat, așa cum se obișnuia, Pantelimonul într-un cartier muncitoresc, iar după Revoluţie, a adăpostit celebrele găşti de cartier menționate în piesele grupului B.U.G Mafia.

Chiar dacă apare şi actualmente pe lista celor mai riscante cartiere bucureștene, realitatea este alta. Cartierul Pantelimon s-a transformat considerabil în ultimii ani, atât în privința infrastructurii, cât al dezvoltării imobiliare.

Alte zone considerate rău-famate sunt Calea Plevnei-Intrarea Ștefan Furtună, Baicului, Colentina, Giulești.
La polul opus, se află cartierul Primăverii, apreciat a fi cel mai sigur din Capitală, urmat fiind de Cotroceni, Aviaţiei, Herăstrău și Băneasa.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
I s-a spus localitatea fantomă din România. A fost ștearsă de pe hartă, dar bătrânii locului te pot duce până acolo. A mai rămas doar biserica, unde se țin slujbe pentru morți
I s-a spus localitatea fantomă din România. A fost ștearsă de pe hartă, dar bătrânii...
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 28 aprilie 2024. Gemenii trebuie să fie sinceri
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 28 aprilie 2024. Gemenii trebuie să fie sinceri
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1 IULIE
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cum faci să nu mai risipești pâinea. Cel mai bun truc, dezvăluit de un brutar
Cum faci să nu mai risipești pâinea. Cel mai bun truc, dezvăluit de un brutar
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Continuă războiul pe averea lui Ion Dolănescu. Frații Ionuț și Dragoș, la cuțite: „Nu duce deloc spre neamul lui tata. Maria Ciobanu știe de ce”
Continuă războiul pe averea lui Ion Dolănescu. Frații Ionuț și Dragoș, la cuțite: „Nu duce...
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să...
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se...