Un medic faimos avertizează. Ce se întâmplă acum afară ne poate ucide: „Atenție! E cod roşu de…”

Publicat: 29/07/2020 | 14:49
Un medic faimos avertizează. Ce se întâmplă acum afară ne poate ucide: „Atenție! E cod roşu de…”

Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Sfântul Spiridon îi avertizează pe români că în aceste zile caniculare, iar riscul de epuizare termică în aceste zile este deosebit de mare și spune că această situație poate provoca chiar și decesul.

Agenția Națională pentru Meteorologie a transmis o informare de caniculă, valabilă pentru cea mai mare parte a țării, valabil până vineri. Sunt vizate 22 de judeţe care se vor afla sub cod galben de caniculă.

Citește și: ANM avertizează populația României. Temperaturile vor depăşi 40, poate chiar 45 de grade

„Atenţie. E cod roşu de epuizare termică. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade ziua și disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar în cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (nopți tropicale). Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Ce trebuie să ştiţi despre epuizarea termică

Netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

„Se manifestă prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, a scris miercuri pe Facebook medicul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

Cum ne tratăm?

„Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( !Nu alcool ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Dacă starea clinică nu se ameliorează sunaţi la 112.

Nu rata: Starea de Urgență se prelungește până pe 15 octombrie. Prim-ministrul Italiei a făcut anunțul

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi seamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase”, a mai explicat medicul.