Performanţă excepţională pentru judo-ul românesc: un român devine campion mondial de judo în faţa unui japonez la Campionatele Mondiale din Chile! Cadetul Eduard Şerban a devenit campionul mondial al categoriei 90 de kg, după ce l a învins în finală pe japonezul Mori Kenshin.

Campionatul Mondial se desfăşoară în Chile, iar sportivul român a învins pâna în finală campionii Slovaciei, Mexicului, Italiei si Canadei.

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă a declarat la Realitatea TV că o asemenea performanţă este una neaşteptată şi excepţională nu doar pentru judo, ci şi pentru sportul românesc.

"Este o performanţă excepţională atât pentru judo, dar şi pentru sportul românesc, o performanţă pe care am tot aşteptat-o, iar având în vedere condiţiile de pregătire şi potenţialul în ansamblu al sportului românesc, este o performanţă neaşteptată. În judo, România se luptă cu state ca Brazilia, de exemplu, ţară unde baza de selecţie este de 1 milion de judokani, sau Franţa unde sunt 700.000 de judokani. De aceea este mai valoroasă o astfel de performanţă când se întâmplă", a spus Cozmin Guşă.

Spre comparaţie, în România, sunt doar 3.500 de judokani. Pentru a deveni campion mondial, sportivul român a trecut de campionii Slovaciei, Mexicului, Italiei, Canadei şi Japoniei, ţara-mamă a judo-ului.

"Este cu atât mai meritoasă această victorie cu cât vine în faţa unui sportiv din Japonia, ţara care a inventat judo-ul şi care se pregăteşte pentru Olimpiada din 2020. Eduard Şerban are toate meritele, este un copil modest care s-a pregătit la Pitesti, antrenorul Valentin Ioniţă i-a dat indicaţii extrem de importante, în special în finală. Ultimele două meciuri, semifinala şi finala, au fost foarte echilibrate. O să-l aşteptăm cum se cuvine, nu are timp de odihnă pentru că săptămâna viitoare urmează o cupă mondială de juniori pe care o găzduim la Arad, cu 300 de sportivi din Europa", a mai spus Cozmin Guşă.

Şerban l-a învins în finală pe japonezul Kenshin Mori, prin ippon. În primul tur, românul a câştigat în faţa slovacului Denis Turac (ippon), în turul secund a trecut de mexicanul Geronimo Saucedo (ippon), în sferturi s-a impus în faţa italianului Enrico Bergamelli (ippon), pentru ca în semifinale să îl învingă pe canadianul Benjamin Kendrick (ippon).

La cat. 73 kg, Adrian Sulcă s-a oprit în turul al doilea, învins de turcul Muhammed Koc, după ce trecuse de mongolul Munkh-Erdene Gantulga.

România a participat la competiţie cu cinci sportivi. La startul concursului s-au aliniat 428 de judoka din 64 de ţări, 230 la masculin şi 198 la feminin.

Citeste despre:judo, roman campion judo, eduard serban campion judo, eduard serban meci japonez


Share On Facebook