Home » Exclusiv » Un celebru magnat cu legături la București i-a comandat un asasinat: ”Mi-a cerut să-l împușc cu capac pe…”

Un celebru magnat cu legături la București i-a comandat un asasinat: ”Mi-a cerut să-l împușc cu capac pe…”

De: I.D. 19/05/2018 | 23:06
Un celebru magnat cu legături la București i-a comandat un asasinat: ”Mi-a cerut să-l împușc cu capac pe…”
Vitalie Proca a fost condamnat la 21 de ani de ani de închisoare

Asasinul moldovean Vitalie Proca lovește din închisoare. (Află aici cum poți câștiga și tu de acasă chiar și 10.000 de euro lunar) Aflat după gratii, în România, pentru că, în 2012, a tras cu Kalașnikovul într-un tânăr pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Proca mărturisește, cu lux de amănunte, că un alt atentat celebru pe care l-a comis, cel împotriva bancherului Gherman Gorbunțov, a fost ordonat de nimeni altcineva decât controversatul oligarh moldovean Vlad Plahotniuc. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, declarațiile uluitoare ale lui Proca, date în fața magistraților. (VEZI ȘI: COZMIN GUŞĂ: „DACĂ SE DOREŞTE UNIREA ROMÂNIEI CU MOLDOVA, TREBUIE NEGOCIAT CU PLAHOTNIUC”)

În iunie 2016, Vitalie Proca era condamnat definitiv la 21 de ani și opt luni de închisoare, fiind acuzat că a încercat să omoare, în 2012, un tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamţ, Ioan Mironescu. (Află aici cum poți câștiga și tu de acasă chiar și 10.000 de euro lunar)

Un an mai târziu, Proca făcea o cerere de revizuire a dosarului, în care susținea că nu a putut colabora cu organele de anchetă deoarece familia îi era amenințată.

„Am fost nevoit să nu spun adevărul”

Imaginile cu Proca, difuzate de poliția britanică după tentativa de asasinare a lui Gorbunțov

„La condamnarea mea la o pedeapsă aproape dublă față de pedeapsa aplicată instigatorilor și complicelui, pedeapsă ce nu se mai regăsește în istoria proceselor penale din România, a contribuit în mod esențial faptul că eu nu am colaborat cu organele de urmărire penale și nu am recunoscut nici la fond și nici în apel săvârșirea infracțiunilor de care am fost acuzat”, spune asasinul moldovean în fața magistraților.

El declară, mai apoi, că atentatul a fost organizat de un alt asasin plătit, Ion Druță, zis Vanea Pisateli, personaj care ar avea legături cu Vlad Plahotniuc.

Această situație nu s-a datorat, însă, relei mele credințe, ci faptului că am fost nevoit să nu spun adevărul și să susțin că nu am nici o legătură cu atentatul din data de 26.11.2012, că nu-i cunosc pe inculpații M_____ și că nu am avut o înțelegere cu inculpatul D____ I__. Am procedat astfel pentru a-mi proteja familia, cei trei copii minori, soția și mama, în fața inculpatului D____ I__, aflat în libertate în acel moment în Republica M______, cât și a magnatului V_______ Plahotniuc, cel care a finanțat un atentat organizat de D____ I__. Acesta, după ce eu am fost arestat în Moscova și adus în România, a amenințat cu moartea pe cei din familia mea și le-a spus în mod direct că îi va lichida în cazul în care eu aș fi făcut declarații complete în fața anchetatorilor ori a judecătorilor și aș fi recunoscut implicarea sa și a inculpaților M_____ în atentat ori aș fi dezvăluit legăturile sale cu V_______ Plahotniuc”, este mărturia lui Proca. (CITEȘTE AICI: FILM DESPRE OMUL CARE CONTROLEAZĂ TOT ÎN REPUBLICA MOLDOVA: MULTIMILIARDARUL V. PLAHOTNIUC ZIS PĂPUŞARUL)

Proca susține că Plahotniuc i-ar fi cerut să îl împuște „cu capac” pe bancher

Și aici vine bomba. Proca susține, nici mai mult nici mai puțin, decât că oligarhul moldovean i-ar fi cerut, în mod expres, cu șase luni înaintea atacului de la București, să îl lichideze pe bancherul Gherman Gorbunțov, la Londra. Mai mult, Plahotniuc i-ar fi spus să îl împuște pe bancher „cu capac”, adică să tragă și un glonț în capul victimei, pentru a fi sigur de reușită.

(CITEȘTE ȘI: NU ESTE PRIMA DATĂ CÂND „RATEAZĂ”! ASASINUL CARE A ÎMPUȘCAT UN TÂNĂR ÎN CARTIERUL VITAN MAI ARE O VICTIMĂ CARE A SUPRAVIEȚUIT!)

„După ce m-a amenințat cu lichidarea familiei, la scurtă vreme, când eram disperat și așteptam ca în orice moment familia mea să fie ucisă, D____ I__ m-a contactat și mi-a spus că a găsit o soluție pentru a mă scăpa de datorie și pentru a-mi lăsa familia în pace. Mi-a cerut ca în schimbul datoriei să omor pe un bancher rus stabilit în Londra care înșelase cu sute de milioane de dolari o persoană foarte influentă din Republica M______, pe numitul V_______ Plahotniuc. Subliniez faptul că de organizarea întregii «afaceri» s-a ocupat D____ I__ împreună cu mai multe persoane din anturajul său, iar înainte de plecare mi s-a cerut în mod expres, chiar de către V_______ Plahotniuc, cel care a comandat și plătit atentatul, să împușc pe bancherul rus «cu capac», acesta însemnând să trag un glonț și în capul victimei pentru a nu exista nici o posibilitate ca persoana vizată să rămână în viață”.

Cum ar fi fost șantajat

Vlad Plahotniuc, controversatul oligarh din Republica Moldova

Proca a mai explicat, în fața magistraților care judecau cererea lui de revizuire, că a fost forțat să declare în scris, în mod mincinos, că nu îl cunoaște pe Plahotniuc.

„Astfel, după ce D____ I__ a fost încarcerat, personajul politic important care a comandat lui D____ I__ atentatul din Londra, numitul V_______ Plahotniuc, unul dintre cei mai potenți oameni politici din M______, temându-se de faptul că eu voi declara până la urmă adevărul despre implicarea sa în împușcarea bancherului Gorbunțov, a obținut prin intermediul relațiilor sale arestarea soției mele și mi-a cerut, printr-un intermediar care m-a vizitat la penitenciar, să dau o declarație scrisă prin care să susțin că nu îl cunosc pe Plahotniuc și că nu el este cel care a comandat împușcarea bancherului Gorbunțov, în schimbul eliberării soției mele. 

Ca urmare a presiunilor extraordinare exercitate asupra mea de V_______ Plahotniuc prin intermediul familiei, pentru a obține eliberarea soției, am fost nevoit să dau o declarație scrisă prin care să confirm cele ce mi-a fost cerute de acesta prin intermediar, declarația fiind dată de mine cu acordul organelor de urmărire penală din România pe care le-am înștiințat în prealabil asupra acestei situații, fiind deschis dosarul de urmărire penală nr. 542/P/2016 al Parchetului de pe lângă ICCJ”, mai arată Vitalie Proca, potrivit documentelor din dosar.

(VEZI ȘI: RUȘII ÎL TRIMIT PACHET ÎN ROMÂNIA, DAR „MONSTRUL” PROCA ARE DEJA UN PLAN SECRET DE ELIBERARE! FAMILIA LUI E FOARTE INFLUENTĂ)

Judecătorii au respins cererea de revizuire a dosarului

Judecătorii au luat act de mărturiile lui Proca, dar i-au respins cererea de revizuire.

„Împrejurarea că inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă orientată către maxim pentru că nu a colaborat cu organele judiciare, deoarece s-ar fi expus în acest mod și ar fi putut pune în pericol viața celor trei copii și a sotiei sale nu este de natură a atrage incidența cazului de revizuire prevăzut de art. 453 alin. 1 lit a c.p.p., acestea nefiind fapte sau împrejurări noi ce ar putea dovedi netemeinicia soluției de  condamnare anterioare.

De asemenea, nu poate constitui motiv de revizuire nici faptul că persoana condamnată a acționat în vederea suprimării vieții numitului P___ M________ ca urmare a  amenin’ărilor și constrângerilor venite din partea numitului Druță I__, întrucât în mod legal acesta avea posibilitatea denunțării faptelor acestuia organelor judiciare, care ar fi putut lua măsuri în acest sens”, și-au motivat magistrații decizia.

Povestea atacului din Vitan

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, în 30 iunie 2016, pe interlopul moldovean Vitalie Proca la 21 de ani şi 8 luni de închisoare, acesta fiind acuzat că a încercat să omoare în 2012 un tânăr în cartierul Vitan din Bucureşti, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamţ, Ioan Mironescu.

Pedeapsa a fost aproape dublă faţă de condamnarea de 12 ani de închisoare dată lui Proca în ianuarie 2016, de către Tribunalul Bucureşti.

Potrivit procurorilor, Vitalie Proca a fost angajat în anul 2012 de fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu să-l asasineze pe liderul lumii interlope din Piatra Neamţ, Ioan Dumitru Mironescu.

Astfel, pe 26 noiembrie 2012, cu sprijinul unui complice, Ion Druţă, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din Bucureşti, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul îşi parca autoturismul.

Observând că Răzvan Mircea Isăilă nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism şi, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcţia tânărului.

Vitalie Proca a fugit de la faţa locului, iar Răzvan Mircea Isăilă a fost transportat de urgenţă la spital, unde medicii au reuşit să-i salveze viaţa. (VEZI ȘI: ”RĂZBOIUL” DINTRE OLIGARHUL BASARABEAN ȘI MULTIMILIONARUL ROMÂN)

Procurorii susţin că fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinţei acestuia din Piatra Neamţ. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenţiei anchetatorilor.

Fraţii Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani şi un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu şi, prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu el, anterior şi ulterior comiterii faptei.

Gorbunțov a supraviețuit după ce a fost împușcat de șase ori

Atentatul asupra bancherului Gherman Gorbunțov a ținut multă vreme prima pagină a presei din Anglia

După atentat, Vitalie Proca a fugit din ţară, însă a fost prins în Federaţia Rusă şi încarcerat, după care a fost extrădat în România.

Cu aproximativ un an înainte de săvârşirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunţov. Acesta a fost împușcat de șase ori de Vitalie Proca, dar a supraviețuit.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Parteneri
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
DRAMA pe care a trăit-o Gina Pistol. A plâns când povestea: 'Femeia era agresivă!'
DRAMA pe care a trăit-o Gina Pistol. A plâns când povestea: 'Femeia era agresivă!'
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și a credinței! Transformarea e totală
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Anais, fetița lui Nicolae Guță cu Beyonce de România, o minune de copil… Cum arată acum minunea lui Guță
Anais, fetița lui Nicolae Guță cu Beyonce de România, o minune de copil… Cum arată...
„Eşti fierbinte”. Cum îl face Anamaria Prodan pe Reghe să uite de amante
„Eşti fierbinte”. Cum îl face Anamaria Prodan pe Reghe să uite de amante
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
Suma MODICĂ pe care Nicolae Guță o plătește ca pensie alimentară fiicei pe care o are cu Beyonce de România! „O vede o dată pe an!”
Suma MODICĂ pe care Nicolae Guță o plătește ca pensie alimentară fiicei pe care o...
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ce se întâmplă în corpul tău după 3 cești de cafea. Ora la care e indicat să bei ultima cafea
Ce se întâmplă în corpul tău după 3 cești de cafea. Ora la care e...
Monica Gabor, distrusă de durere: Irinel Columbeanu a ajuns la spital. Situația a scăpat de sub control
Monica Gabor, distrusă de durere: Irinel Columbeanu a ajuns la spital. Situația a scăpat de...
Gina Pistol și-a dezvăluit marele secret al copilăriei și a plâns la microfon. ”N-am mai spus asta nimănui”
Gina Pistol și-a dezvăluit marele secret al copilăriei și a plâns la microfon. ”N-am mai...
Poliția Română face 1.828 de angajări prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, 645 de posturi de ofițeri scoase la concurs | Calendarul probelor
Poliția Română face 1.828 de angajări prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, 645 de...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Cum arată sicriul lui Petrică Cercel? Ți se rupe sufletul dacă îl vezi! De ce l-a ales familia
Cum arată sicriul lui Petrică Cercel? Ți se rupe sufletul dacă îl vezi! De ce...
Raed Arafat a semnat ordinul! ESTE TOTAL INTERZIS acest lucru. S-a luat deja decizia
Raed Arafat a semnat ordinul! ESTE TOTAL INTERZIS acest lucru. S-a luat deja decizia
FLORIN CĂLINESCU dă lovitura! Este bomba anului în televiziune
FLORIN CĂLINESCU dă lovitura! Este bomba anului în televiziune
DIETA-CURCUBEU, descoperită după 20 de ani de studii! Ce trebuie să mâncăm
DIETA-CURCUBEU, descoperită după 20 de ani de studii! Ce trebuie să mâncăm
Urmează lovitura supremă pentru cei cu CENTRALE TERMICE de apartament:
Urmează lovitura supremă pentru cei cu CENTRALE TERMICE de apartament: "Este înspăimântător"
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
ȘOC! Ce lovitură pentru Ștefan Bănică jr! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!
ȘOC! Ce lovitură pentru Ștefan Bănică jr! Nimeni nu se aștepta la așa ceva!
Prada investeşte 19 mil. euro într-o fabrică din România. În ce oraş se află
Prada investeşte 19 mil. euro într-o fabrică din România. În ce oraş se află
Mirela Vaida, mamă pentru a patra oară? ???? „Am şi ales nume pentru fetiţa noastră”
Mirela Vaida, mamă pentru a patra oară? ???? „Am şi ales nume pentru fetiţa noastră”
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
CHILIPIR! Reduceri uriașe la produsele cumpărate de milioane de români!
CHILIPIR! Reduceri uriașe la produsele cumpărate de milioane de români!
S-a căsătorit cu nepoata fostei soții, iar acum a făcut un alt anunț șoc. Vedeta cu viață demnă de telenovelă
S-a căsătorit cu nepoata fostei soții, iar acum a făcut un alt anunț șoc. Vedeta...
Andreea Esca, despre cea mai mare gafă pe care a făcut-o în timp ce prezenta știrile: „Penibil
Andreea Esca, despre cea mai mare gafă pe care a făcut-o în timp ce prezenta...
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 23 septembrie 2021: Numerele extrase - Joker, Noroc LIVE Premii uriașe la Joker și Loto 6/49!
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 23 septembrie 2021: Numerele extrase - Joker, Noroc LIVE...
Cine este românca din Galaţi care va deveni miliardară. Legăturile cu Roşia Montană
Cine este românca din Galaţi care va deveni miliardară. Legăturile cu Roşia Montană
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto. El a ridicat de 14 ori marele premiu
Matematicianul român care a descoperit o formulă cu care a reuşit să câştige la loto....
Trebuie să știți asta despre certificatul verde COVID! Ce persoane sunt exceptate
Trebuie să știți asta despre certificatul verde COVID! Ce persoane sunt exceptate
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
ȘOC în showbiz! Anca Serea a primit un diagnostic grav din partea medicilor
Zeci de produse la preț de nimic! Anunțul așteptat de toți clienții
Zeci de produse la preț de nimic! Anunțul așteptat de toți clienții