Acasă » Știri » Panouri fotovoltaice 2019. Ce sunt, cât costă și cum se instalează panourile fotovoltaice

Panouri fotovoltaice 2019. Ce sunt, cât costă și cum se instalează panourile fotovoltaice

De: Cancan 06/06/2019 | 11:27
Panouri fotovoltaice 2019. Ce sunt, cât costă și cum se instalează panourile fotovoltaice
Panouri fotovoltaice

Foarte mulți proprietari de locuințe individuale au devenit interesați de instalarea panourilor fotovoltaice după ce Fondul de mediu a anunţat că statul va subvenţiona cu până la 20.000 de lei montarea unor astfel de sisteme. Plus că avem, în sfârșit, legislaţia primară care permite vânzarea de energie electrică produsă acasă.

Luați în calcul să vă instalați panouri solare, dar nu cunoașteți foarte multe detalii despre aceasta sursă de energie verde? În acest caz, ați ajuns în locul potrivit.

Totul despre panourile fotovoltaice

Panourile Fotovoltaice reprezintă generatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrică realizată cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice.

Ce sunt panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice transformă radiația solară în energie electrică. Un panou fotovoltaic este compus din mai multe celule solare legate în serie sau paralel. Randamentul unor asemenea panouri este cuprins între 8-20%, în funcție de gradul de absorbție a radiației solare. (Citește și CÂT DE SĂNĂTOASE SUNT PANOURILE RADIANTE? )

Eficiența destul de scăzuta a panourilor fotovoltaice actuale este în principal datorată faptului că din spectrul solar vizibil doar o mică parte de frecvențe de undă a radiațiilor luminoase sunt transformate în electricitate.

Despre energia solară fotovoltaică în România

Energia solară fotovoltaică este energie produsă prin celule fotovoltaice solare, care convertesc lumina soarelui direct în energie electrică. Celulelor solare erau înainte folosite adesea pentru alimentarea, fără baterii electrice, a calculatoarelor de buzunar și a ceasurilor.

Ele sunt fabricate din materiale semiconductoare similare cu cele utilizate în electronică la cipurile semiconductoare din componența dispozitivelor semiconductoare.
Când lumina soarelui este absorbită de aceste materiale, energia solară este convertită cu participarea particulelor subatomice, și fluxul dirijat de electroni ce ia naștere, reprezintă electricitate.

Acest proces de conversie a energiei luminii în energie electrică se numește efect fotovoltaic. De aceea, celulele fotovoltaice nu trebuiesc confundate cu alte sisteme de conversie ale energiei solare. Ele sunt notate cu simbolul PV.

Performanța unei celule fotovoltaice este măsurată după intensitatea curentului electric produs de ea. Din acest motiv panourile solare fotovoltaice au în cel mai bun caz o eficiență de 15%. O eficiență atât de mică a unui panou conduce la un număr mare de panouri necesare și deci înseamnă costuri mai mari. Îmbunătățirea celulelor solare este principalul obiectiv actual și de viitor al industriei fotovoltaice pentru îmbunătățirea randamentului. Primele celule fotovoltaice aveau 4% eficiență și au fost produse în anul 1950. Astăzi a treia generație de panouri fotovoltaice conțin celule cu o eficiență de 20% și se pare că în câțiva ani aceasta să crească.

Harta potențialului energetic solar la nivel național.

Cum se instalează panourile fotovoltaice

Panourile solare funcționează cel mai eficient cand sunt amplasate cu fața direct către soare, la un unghi optim și fără să fie afectate de umbra pomilor. Eficiența panourilor solare depinde și de zona în care locuiești, dar și de condițiile meteo.

(Citește și PRIMA MAŞINĂ ELECTRICĂ CARE SE ÎNCARCĂ DE LA SOARE VA FI LANSATĂ ÎN 2019. POŢI SĂ MERGI CU EA CÂTEVA LUNI FĂRĂ S-O BAGI ÎN PRIZĂ!)

Montarea unui sistem de panouri solare poate dura mai mult sau mai putin, in functie de complexitatea proiectului si numarul de panouri solare pe care vrei sa le instalezi. Daca nu ai in apropiere o retea de energie solara, poti sa optezi pentru instalarea unui panou solar independent, iar acest tip de panou solar se numeste off-grid.
Cu putina indemanare, poti sa realizezi acest proiect destul de usor. Uite care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Alegerea locului potrivit – de obicei, locul ideal pentru montarea panourilor solare este pe acoperis, insa, daca ai o curte mare, poti sa le montezi pe sol. Indiferent de locul in care le montezi, trebuie sa te asiguri ca sunt expuse la soare. Acestea trebuie indreptate spre partea sudica sau catre partea estica, in functie de configuratia spatiului.

2. Alegerea monturii – aceasta asigura montarea optima a panourilor solare si le protejeaza impotriva vantului puternic, furtunilor sau altor conditii meteo aspre. Foloseste un boloboc si un metru liniar ca sa instalezi corect panourile si un adeziv care sa impiedice scurgerile in interiorul casei.

 3. Instalarea panourilor solare – dupa ce ai instalat montura, trebuie sa montezi sinele mobile si suportul metalic. Acestea trebuie plasate la cel putin 6 cm de acoperis. Plaseaza apoi panourile solare si aplica un adeziv special care sa impiedice miscarea panourilor. Asigura-te ca vantul poate sa bata pe sub panouri si apa se scurge cu usurinta de pe suprafata panourilor.

4. Calcularea unghiului – dupa ce ai instalat panourile solare, trebuie sa calculezi unghiul de inclinare in care lumina se reflecta cel mai bine. Unghiul optim se calculeaza in functie de latitudinea casei, din care trebuie scazute sau adunate 15 grade, in functie de anotimp. Iarna, de exemplu, trebuie adaugate 15 grade pentru ca panourile solare sa devina inclinate spre orizont. Ca idee, in Romania, majoritatea tipurilor de acoperisuri au un unghi de inclinatie cuprins intre 30 si 45 de grade. Poti sa folosesti si un solar tracker care urmareste pozitia soarelui si aliniaza constant sistemul de panouri solare.

Pe langa panourile solare, mai ai nevoie de urmatoarele dispozitive:

regulator de tensiune – previne supraincarcarea bateriei

baterie de acumulator – livrarea energiei in lipsa luminii solare

dispozitiv de deconectare – in cazul descarcarii sub limita a acumulatoarelor

dispozitiv de masurare – care indica directia de alimentare si cantitatea de energie produsa sau consumata

Ce preț are un panou fotovoltaic

Preţul unui sistem complet de 3 kWp diferă în funcţie de furnizor şi de produsele alese. Un sistem cu echipamente de top poate ajunge şi la 1.400 de euro pe kWp iar unul ieftin poate costa 700-800 de euro pentru un kW instalat. În acest exemplu indicativ considerăm o configuraţie la un preţ mediu estimat de 1.100 euro per KW instalat, aproximativ 4.600 de lei, preciează economica.net.

Asta inseamnă că echipamentele pentru un sistem de 3 kWp costă aproximativ 13.800 de lei. Montajul, în functie de firma care execută lucrarea şi de gradul de dificultate al locului, va costa undeva între 400 si 600 de euro. Pentru acest exemplu consideram din nou media şi un cost de 2.300 de lei pentru montaj.

Avizele si proiectarea pot costa câteva sute de euro, în funcţie de cerinţele din certificatul de urbanism.

Astfel, în funcţie de configuraţia şi firma aleasă, ajungem la un cost pentru instalarea celor 3 kWp cu echipamente noi performante de aproximativ 17.000-18.000 de lei, apropiat de limita de 20.000 de lei fixată de Fondul de Mediu în ultima popunere de ghid de finanţare. În varianta ieftină, aceste sisteme pot fi achizionate şi cu 10.000 -12.000 de lei, dar probabil calitatea echipamentelor nu va fi cea mai bună.

Care sunt producătorii de panouri fotovoltaice

Panourile monocristaline sunt cele mai eficiente şi cele mai scumpe, panourile policristaline au un randament foarte bun şi un raport calitate-preţ imbatabil pentru regiunile insorite. Aceste panouri sunt şi cele mai folosite in parcurile solare de mari dimensiuni. În general companiile Tier 1 care produc panouri fotovoltaice sunt cele care produc panouri solare de 5 ani sau mai mult, au o situatie financiara stabila şi au prodpuctie 100% automatizată. Cateva exemple: Sunpower, Panasonic, LG, Trina, Jinko, Canadian Solar.

Structura de montaj: Aluminiu (mai scumpă) sau oţel zincat (mai ieftină)

Invertoarele şi controlerele: sunt cele mai sensibile echipamente, e recomandat să fie achiziţionate de la producători renumiţi cum ar fi SMA, Huawei, Schneider, Siemens etc. şi să fie acreditate de Transelectrica, susține tot economica.net.

Ce este programul ”Casa Verde 2019”

Administrația Fondului de Mediu (AFM), a lansat noua versiune a Programului Casa Verde prin care beneficiarii, persoane fizice, vor putea sa își instaleze sisteme fotovoltaice pentru autoconsum si sa devină prosumer.

In cadrul programului, se oferă pana la 20.000 Ron pentru persoanele fizice care doresc sa își instaleze un sistem fotovoltaic. Programul derulează exclusiv in anul 2019, nefiind prevăzută extinderea lui in următorii ani.

Bugetul alocat pentru acest program va deservi aproximativ 26.000 de locuințe. Scopul acestui program este de creștere a eficientei energetice a locuințelor, realizând economii de energie. Puterea minimă a unui sistem fotovoltaic nu poate fi sub 3 kWp, sa fie conectat la rețea si poate fi hibrid cu acumulator. In cadrul acestui proiect, efortul financiar al beneficiarilor este minim. Având in vedere suma finanțată, amortizarea sistemului se va face intre 1 si 3 ani in funcție de capacitate si specificații. restul detaliilor le găsiți AICI.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Două zodii vor avea noroc la BANI în luna mai. Planeta Jupiter le va aduce abundență
Două zodii vor avea noroc la BANI în luna mai. Planeta Jupiter le va aduce...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Și-a luat mare OZN! Cum arată achiziția de 300.000 de euro a lui Selly
Și-a luat mare OZN! Cum arată achiziția de 300.000 de euro a lui Selly
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Laura Cosoi, dezvăluiri cutremurătoare. De ce plâng fetițele sale noaptea: „Cred că le este greu”
Laura Cosoi, dezvăluiri cutremurătoare. De ce plâng fetițele sale noaptea: „Cred că le este greu”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu a mai venit în România din 2018”
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un spectacol
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un preț uriaș!
Păcăleala de care au parte ardelenii: ROȘII din Italia, vândute ca „roșii oltenești”, la un...
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux la 20 de ani
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
Cristina Șișcanu, atac indirect la adresa Gabrielei Cristea? Ce părere are despre gătit: „Nu vreau să miros a mâncare. Bunicile pot să gătească”
Cristina Șișcanu, atac indirect la adresa Gabrielei Cristea? Ce părere are despre gătit: „Nu vreau...
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...