Într-un prim comunicat de presă emis sâmbătă, reprezentanţii Jandarmeriei Cluj spun că tânăra a adresat "cuvinte şi expresii de contestare a legitimităţii" desfăşurării mitingului pentru normalitate şi a fost scoasă din mulţime pentru "evitarea unei posibile stări conflictuale cu ceilalţi participanţi".
UPDATE 21:00 Jandarmeria Cluj a emis un alt comunicat de presă în decurs de câteva ore după isteria creată sâmbătă la prânz în Piaţa Avram Iancu. De data asta, conducerea Jandarmeriei Cluj explică de ce a fost nevoie de zeci de jandarmi în jurul actriţei Oana Mardare.
“Urmărind doar imaginile prezentate în spaţiul public, intervenţia jandarmilor poate părea disproporţionată sau cel puţin lipsită de tact, având în vedere că persoana care provocase incidentul era o femeie, însă analizând întreg contextul, intervenţia jandarmilor a fost una legală şi mai ales oportună”, îşi începe Jandarmeria Cluj discursul. “Încă de la început s-a încercat calea dialogului sau orice altă posibilitate de detensionare paşnică a acestei situaţii, femeia fiind avertizată că este ilegal să intervii pentru tulburarea unei adunări publice declarate, însă aceasta a refuzat la fiecare încercare paşnică a reprezentanţilor jandarmeriei de a dialoga”, mai spun reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobile Ştefan Cicio-Pop Cluj-Napoca.
Aceştia încearcă şi o explicaţie pentru numărul mare de jandarmi din jurul tineri. “Numărul mare de jandarmi din jurul femeii, care a creat imaginea de intervenţie disproporţionată a fost de fapt o decizie a comandantului acţiunii de protejare a femeii, întrucât o parte dintre manifestanţii prezenţi la adunarea publică, începuseră să se exprime vehement, folosind chiar injurii la adresa acesteia şi existând chiar riscul ca femeia să fie agresată fizic. În acel moment comandantul dispozitivului a suplimentat numărul jandarmilor pentru a crea un cordon de protecţie în jurul ei. Ulterior, ca o măsură preventivă şi pentru a o proteja pe femeie, s-a luat decizia să fie ridicată de pe trotuar şi condusă la maşina de intervenţie a jandarmeriei. Vă reamintim că una dintre obligaţiile forţelor de ordine, conform legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice este aceea de protejare a manifestanţilor”, au mai spus reprezentanţii Jandarmeriei, citaţi de monitorulcj.ro.
„În data de 1 iulie, pe timpul desfăşurării unei manifestări publice autorizate,sub egida «Miting pentru normalitate», organizată de către Partidul Noua Dreaptă şi Partidul România Unită în Piaţa Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca, o persoană de sex feminin s-a deplasat cu o bicicletă în imediata apropiere a locului în care organizatorii ţineau un discurs, trecând la adresarea unor cuvinte şi expresii de contestare a legitimităţii desfăşurării adunării publice, fapt ce a provocat întreruperea acesteia. Deşi a fost somată de către efectivele de jandarmi din dispozitiv să înceteze actele de tulburare şi întrerupere a adunării publice, precum şi să părăsească locul desfăşurării acesteia, persoana în cauză a refuzat„, se arată în comunicatul emis de Gruparea de Jandarmi Mobilă Ştefan Cicio-Pop Cluj-Napoca.
„Pentru evitarea unei posibile stări conflictuale cu participanţii la adunarea publică, a fost condusă de către un echipaj de jandarmi la sediul Secţiei 2 Poliţie, unde s-a procedat la legitimarea acesteia şi stabilirea identităţii, precum şi efectuarea de verificări privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice„, se mai arată în documentul citat de monitorulcj.ro.
Oana Mardare: N-am înţeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv
„Nu, nu sunt ok. Nu am înţeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spaţiu public, la o manifestare publică, într-un mod paşnic şi pacifist şi am fost luată pe sus… din momentul ăla nu am mai înţeles nimic. Asta e şi problema mea în fond: nu înţeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu.
N-am înţeles de ce am fost azi dimineaţă la un marş de solidaritate în Cluj, la marginea Someşului, feriţi de privirile oricărui clujean care s-ar putea simţi jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea şi drepturile omului.
N-am înţeles de ce în Piaţa Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura şi discriminarea.
N-am înţeles de ce, eu cetăţean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetăţean şi să îmi permit să corectez afirmaţiile lui eronate. N-am înţeles de ce eu, cetăţean, sunt scoasă cu forţa din spaţiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNŢELEG. N-am înţeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv.
De ce sunt acuzată de violenţă când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluţie. Atenţie. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câţi oameni sunt în Piaţa Avram Iancu şi să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Şi… asta nu se face.
Nu sunt ok. Nu mă aşteptam la asta. Sunt şi o să fiu câteva zile tristă şi (mai) pierdută în toate neînţelegerile mele… Mulţumesc celor care s-au solidarizat cu tristeţea mea„, a scris Oana Mardare pe pagina sa de Facebook.