AEP Alegeri prezidențiale 2019. Cum se pune ștampila corect, pentru ca votul să fie valid

Autor: Alina S.
Publicat: 08/11/2019 | 09:56
AEP Alegeri prezidențiale 2019. Cum se pune ștampila corect, pentru ca votul să fie valid

Startul la alegeri prezidențiale 2019 se dă pe 8 octombrie în diaspora și pe 10 noiembrie în România. Cum trebuie pusă ștampila pe buletinul de vot corect și care este procedura de vot, atât în țaă, cât și în diaspora

Potrivit AEP – Autoritatea Electorală Permanentă, este foarte important să punem ștampila corect la alegeri prezidențiale 2019 și să respectăm procedura de vot, în caz contrar riscând ca votul să fie anulat.

Procesul de votare la Alegeri Prezidențiale 2019 se desfășoară, în România, duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, iar în diaspora după următorul program: vineri, 8 noiembrie, între orele 12:00 și 21:00, sâmbătă, 9 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00 și duminică, 10 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00. Votarea se poate prelungi până la ora 23:59.

Vezi aici calendar și program complet alegeri prezidențiale 2019 în România și diaspora

Alegeri prezidențiale 2019. Cum se pune corect ștampila pe buletinul de vot

Pe buletinul de vot la alegeri prezidențiale 2019, ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică pe dreptunghiul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. După aplicarea ștampilei, buletinul de vot se îndoaie, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară. Buletinul se introduce apoi în urnă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot NU atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Dacă aplicarea ștampilei la alegeri prezidențiale 2019 se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot, doar în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat.

După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate, pe care trebuie să fie aplicată ştampila cu menţiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant.

Alegeri prezidențiale 2019 stampila pe buletinul de vot
Specimen de buleti de vot pentru alegeri prezidentiale 2019
Alegeri prezidentiale 2019 buletin de vot
A doua pagină a buletinului de vot la alegeri prezidențiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019. Când votul este nul și când valabil

Sunt nule buletinele de vot:

– pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
– buletinele de alt model decât cel legal aprobat
– buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
– buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Votul este valabil dacă:

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora;

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Alegeri prezidențiale 2019. Procedura de vot

În ziua votului, la secția la care sunt arondați, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validare, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii primesc un buletin de vot și o ștampilă.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul.

Dacă este aglomerație și credeţi că secretul votului dumneavoastră poate fi încălcat, mai bine mai așteptaţi sau înștiințaţi președintele secției de votare. Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să aibă loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 m.

Citește și: VOT DIASPORA, ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE VOTUL DIN STRĂINĂTATE: SECȚII DE VOTARE, PROGRAM, REZULTATE BEC

Alegeri președinție 2019. Buletinele de vot și votul prin corespondență

În ceea ce privește plicurile cu buletinele de vot în cazul votului prin corespondență, legea prevede următoarele:

Plicul exterior nu se mai deschide dacă ajunge după termenul limită, ci este anulat în totalitate.
Plicurile exterioare desigilate sau deteriorate astfel încât să fie compromisă integritatea votului sunt anulate.
Plicurile exterioare care nu conțin certificatul de alegător sunt anulate.
Plicurile interioare deteriorate astfel încât să afecteze integritatea votului sunt anulate.
În condițiile de mai sus, se consideră că alegătorul nu a votat prin corespondență

În cazul în care în același plic au fost introduse două sau mai multe buletine de vot, acestea sunt declarate nule de către biroul electoral pentru votul prin corespondență.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LISTA COMPLETĂ DE CANDIDAȚI

Citește și...