Alarmant. Câte mutații a suferit noul coronavirus de-a lungul drumului din Wuhan către restul lumii

Publicat: 29/05/2020 | 16:22
Alarmant. Câte mutații a suferit noul coronavirus de-a lungul drumului din Wuhan către restul lumii

Declanșarea pandemiei de coronavirus a generat nu numai o criză medicală fără precedent, ci și – firește – eforturi susținute ale tuturor specialiștilor, într-o încercare comună de a decripta virusului ucigaș.

De-a lungul ultimelor luni au fost elaboarate studii care au încercat să ofere răspunsuri cel puțin mulțumitoare multora dintre semnele de întrebare care au fost ridicate, iar specialiștii sunt alarmați de numărul mare de mutații pe care COVID-19 le-a suferit după ce s-a răspândit, din Wuhan, în întreaga lume.

Potrivit informațiilor furnizate de agerpres.ro, un grup de cercetători din Emiratele Arabe Unite a eleborat un studiu care a condus la identificarea unui număr de 70 de mutaţii ale noului coronavirus în rândul probelor recoltate şi secvenţiate, dintre care 17 nu erau cunoscute.

Aceste mutații au fost mutaţii determinate de ”fluxurile de călătorii şi provenite din Asia, Europa şi Orientul Mijlociu în prima parte a pandemiei şi au cartografiat acele tulpini incipiente pentru a alcătui un „arbore genealogic” global şi evolutiv al noului coronavirus, au explicat autorii acestui studiu realizat pe genomul virusului SARS-CoV-2”, au transmis specialiștii care au elaborat studiul respectiv. (CIEȘTE ȘI: (CITEȘTE ȘI: PRIMUL DEȚINUT INFECTAT CU CORONAVIRUS A FOST CONFIRMAT LA SPITALUL PENITENCIAR JILAVA ȘI…)

Mutațiile suferite de nou coronavirus, ”un fenomen natural”

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite au anunţat că au obținut ”secvenţierea completă a genomului noului coronavirus descoperit în organismele pacienţilor care au dezvoltat boala COVID-19 pe teritoriul naţional”.

În timpul elaborării acestui studiu, oamenii de știință au folosit descoperirile făcute anterior pe 49 de pacienţi care au fost confirmaţi în prima parte a epidemiei din Emiratele Arabe Unite.

Prin intermediul acestui studiu, soecialiștii au reușit să comunice o serie de informaţii importante şi de interes public, în principal despre ”implicaţiile generate de mutaţiile virusului asupra capacităţii sale de transmitere, severitatea simptomelor prezentate de pacienţii infectaţi şi dezvoltarea unor vaccinuri”.

Suplimentar, au fost lămurite și unele păreri preconcepute și zvonuri propagate prin intermediul reţelelor de socializare. Acestea se refereau la variabilitatea puterii de infectare a mutaţiilor suferite de noul coronavirus”. Specialiștii au explicat că respectivele mutații, chiar dacă sunt într-un număr alarmant de mare, reprezintă ”un fenomen natural care nu aduce cu sine o modificare semnificativă a abilităţii virusului de a declanşa boala”. (VEZI ȘI AICI: (VEZI ȘI AICI: DOSAR PENAL ÎN CAZUL FOCARULUI DE LA AMBULANŢA OLT! 26 DE PERSOANE AU FOST CONFIRMATE CU NOUL CORONAVIRUS)