Primul deținut infectat cu coronavirus a fost confirmat la Spitalul Penitenciar Jilava și…

Publicat: 29/05/2020 | 11:48

COVID-19 lovește și în închisori. Un deţinut care a fost extrădat în România a fost confirmat cu coronavirus la primul test efectuat. Imediat, a fost internat la Penitenciarul-Spital Jilava şi urmează să fie retestat. Este primul caz de infectare cu COVID-19 în rândul deținuților din penitenciare. 

(VEZI AICI: ALȚI TREI ANGAJAȚI AI PENITENCIARULUI JILAVA, CONFIRMAȚI CU COVID-19. DEOCAMDATĂ, NICIUN DEȚINUT NU A FOST CONTAMINAT)

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis, vineri, că un deținut extrădat în România a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru coronavirus.

„Vă informăm că, astăzi, 29.05.2020, o persoană privată de libertate extrădată în România dintr-o ţară terţă a fost confirmată pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV2”, au arătat reprezentanții ANP.

Urmează retestarea

Potrivit metodologiei, deținutul respectiv se află în custodia Penitenciarului-Spital Bucureşti-Jilava şi urmează a fi retestat.

Precizăm că persoana confirmată pozitiv este asimptomatică, iar depunerea în locul de deţinere s-a realizat conform procedurilor de izolare şi monitorizare medicală. În continuare, se aplică recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov şi metodologia de intervenţie adoptată de sistemul penitenciar românesc în acest context epidemiologic„, mai informează ANP.

ANP susține că este pregătită în cazul unor îmbolnăviri cu coronavirus

Pandemia de coronavirus continuă să facă numeroase victime (Foto: Inquam Photos – Octav Ganea)

În aprilie, Administrația Penitenciarelor a anunțat că este pregătită să întâmpine un eventual val de îmbolnăviri.

Astfel, în cadrul secției amenajate la Spitalul Penitenciar Jilava pentru pacienții confirmați COVID-19 au fost stabilite circuite funcționale pentru delimitarea zonelor contaminate de cele aseptice, precum și spații pentru decontaminare și echipare. În același timp, saloanele amenajate dispun de aparatura necesară gestionării unor cazuri ușoare sau medii de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

(NU RATA: PENITENCIARUL JILAVA SE AFLĂ APROAPE DE O CATASTROFĂ SIMILARĂ CU SUCEAVA. GARDIANUL INFECTAT CU COVID-19 AR FI INTRAT ÎN CONTACT CU APROAPE 500 DE DEȚINUȚI)

Mai mult, pe durata stării de urgență, secția Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Penitenciarului-Spital București – Rahova se subordonează din punct de vedere operațional Penitenciarului-Spital București-Jilava, pentru o eventuală preluare a pacienților care necesită îngrijiri de terapie intensivă.

Până acum, se înregistraseră infectări doar în rândul personalului din penitenciare

În penitenciare s-au înregistrat până acum cazuri de infectare cu coronavirus doar în rândul personalului. „După două luni de stare de urgență: zero unități contaminate în masă, zero deținuti contaminați (din efectiv aproximativ de 20.500), 22 angajați (din efectiv aproximativ de 12.000)”, anunța ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la jumătatea lunii mai.

În urmă cu o lună, la Spitalul Penitenciar Jilava a ajuns și un bărbat arestat preventiv, transferat din rețeaua sanitară publică după ce fusese confirmat cu coronavirus.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...