ANM, avertizare meteo emisă miercuri dimineață! Urmează 48 de ore critice în România

Publicat: 14/08/2019 | 07:32
ANM, avertizare meteo emisă miercuri dimineață! Urmează 48 de ore critice în România

Administrația Națională de Metorologie a emis, chiar în această dimineață, o informare meteorologică referitoare la următoarele 48 de ore. Conform specialiștilor, instabilitatea atmosferică va fi accentuată la nivelul întregii țări, iar sudul, estul și centrul țării vor fi afectate de caniculă.

Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Pe parcursul zilei de miercuri (14 august), disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului.

Indicele de confort termic

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatură aerului cu umiditatea relativa (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apa care există într-un amestec gazos de aer și apa) pentru a determină o temperatură aparentă-cea resimțita de corpul uman.

În mod normal, corpul se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar că urmare căldură reținută se diminuează. Atunci când umiditatea relativa este mare, rată de evaporare a apei se reduce. Această înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reține mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.

Indicele de confort termic are pragul critic de 80. Acolo unde indicele de confort termic are valoarea egală cu sau mai mare de 80, populația trebuie să se protejeze adecvat.

Citește și...