În această noapte, creștinii vor merge în număr mare la slujba de Înviere și vor aștepta să primească Lumina Sfântă. Aceasta a fost aprinsă, sâmbătă, la Ierusalim, și a fost adusă la Bucureşti de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Aeronava care a adus Lumina Sfântă a aterizat pe Aeroportul Otopeni după ora 18:00 și imediat a început distribuirea ei către eparhii, astfel încât să ajungă la parohiile din toată țara.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim datează din anul 2009 și a fost inaugurată de Patriarhul Daniel. De atunci, în fiecare an, Lumina este așteptată pe Aeroportul Otopeni, iar după ce este împărțită reprezentanților din eparhii începe distribuirea către toate bisericile din țară. În acest an, Lumina Sfântă este dusă prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, de la Bucureşti și la Chişinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.
(CITEȘTE ȘI: CELE MAI BIZARE SUPERSTIŢII DIN SĂPTĂMÂNA MARE! CE E INTERZIS SĂ FACI ÎNAINTE DE PAŞTE)
În această seară, 4 mai, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România. Aeronava care a adus-o a aterizat pe Aeroportul Otopeni după ora 18.00. De la aeroport a început distribuirea ei către eparhii, astfel încât să ajungă la parohiile din România şi Republica Moldova pentru oficierea liturghiei de Înviere.
Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. După aterizare, acesta a oferit-o delegaților eparhiilor Patriarhiei Române, prezenți la aeroport.
În mod tradițional, Lumina Sfântă se aprinde în sâmbăta Săptămânii Mari, în jurul orei prânzului. Aceasta este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30.
Atunci, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se coboară din cer și se manifestă diferit în fiecare an. De asemenea, despre acest foc se spune că nu arde deloc și nu poate să rănească, în primele minute.
În fiecare an, înaintea marelui eveniment, au loc pregătiri intense. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei delegați să facă inspecția – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei este alcătuit un grup de trei astfel de polițiști: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul acestora este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.
Mai mult, cei care vor pătrunde în Sfântul Mormânt în momentul ceremoniei religioase sunt controlați corporal. Mai apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.