Un tanar de clasa a XI-a care viseaza sa devina arhitect, duce o lupta pe viata si pe moarte, dupa ce medicii au descoperit ca are cancer.
Dragos Iftimie este elev in clasa a XI-a, profilul arhitectura, al Liceului de Arte “Dimitrie Cuclin” din Galati, este unul dintre cei mai iubiti copii din scoala lui. Sincer, si nu din mila, pentru ca baiatul si-a ascuns timp de aproape sapte ani boala incurabila. Cand a aflat de suferinta lui, unul dintre profesorii lui Doru Castaian a cerut sprijinul oamenilor pentru a-l ajuta pe baiat sa stranga 30.000 de euro necesari tratamentului, printr-o scrisoare emotionanta.
“Dragos este elevul meu. Unul dintre cei mai buni si mai spectaculosi elevi pe care i-am avut vreodata. Pe langa faptul ca deseneaza dumnezeieste, Dragos este un tanar a carui bunatate si statura morala ma umilesc. Ma fac sa ma simt meschin si mic, asa cum stau in coconul meu zilnic de interese, numarand banid e paine, banid e rate si bani de alte lucruri care nu conteaza. In cea mai buna dintre lumile posibile, Dragos si-ar face planuri de facultate, planuri cu prietenii, planuri cu fetele. Iar astea ar fi singurele lui griji”, spune dascalul.
Chinuit zilnic de dureri
El povestestii intregii lumi despre chinul imaginabil prin care poate trece un bolnav de cancer, desi Dragos nu a vorbit catusi de putin despre suferinta lui. Chipul insa ii este brazdat de durere, iar profesorul sau vede asta in fiecare zi.
“Copilul acesta este insa bolnav, diagnosticat cu cancer de cand avea zece ani. In cei sapte ani de boala si-a dus cumplita suferinta in liniste si cu demnitate. Vorbim des, are o inteligenta incisive si rascolitoare, ma intreaba, cauta, emana curiozitate si pofta de viata. De-alungul timpului mi-a spus multe lucruri, insa doar recent am aflat despre boala lui. Exista o pudoare a suferintei, pe care am intalnit-o doar la oamenii cu adevarat luminosi.
Dragos nu mi-a povestit niciodata nimic despre noptile lui de groaza si nesomn, despre oroarea chimio-terapiilor nesfarsite, nici despre medicii de la Cluj care il iubesc ca pe copilul lor, nici despre desenele pe care le-a impanzit in holul clinicii. Am facut facultatea la Cluj, am stat deseori in trenul care pe el il duce catre locul unde ii vor rascoli boala. Dragos nu m-a anuntat niciodata nici cand a trecut de la agonie la extaz si apoi, invariabil, din nou la agonie. Nu mi-a povestit nici de momentul in care a aflat ca e bolnav…”, povesteste profesorul.
Dragos a facut un dosar, sperand ca astfel va beneficia de un tratament subventionat, ca dupa cateva saptamani sa i se comunice ca nu are nicio sansa, pentru ca tratamentul lui nici nu se afla in nomenclatorul oficial al tratamentelor potential decontabile.
“Sunt un profesor oarecare, dintr-un oras oarecare, vorbindu-va despre un tanar pe care nu-l cunoasteti. Nu stiu care sunt sansele sa obtin ajutorul dumneavoastra, dar stiu ca nu am timp si c atrebuie sa fac tot ce pot pentru a-l ajuta… Daca vi se pare insuportabil ca un copil sa depinda de o suma care pentru altii este derizorie, ajutati-l. Daca vi se pare inacceptabil ca statul sa isi bata joc de inca un tanar, ajutati-l. Daca sunteti intre cei 90% care spun ca au un Dumnezeu in care sa creada, ajutati-l”, a mai transmis profesorul Doru Castaian.
Cei care il pot ajuta pe Dragos o pot face prin donatii, astfel:
Conturi active pentru cei care vor sa doneze:
In euro: RO69 BACX 0000 0008 7012 7002. Platitorii vor introduce codul Swift al Bancii Unicredit (BACXROBU)
In lei, contul tatalui, Iftimie Mihai : RO30RZBR0000060009080217 deschis la Raiffeisen Bank, Sucursala Galaţi, si în contul asociaţiei părinţilor şi profesorilor de la Liceul de Arte „D. Cuclin” – Asociatia pentru Realizarea Tinerilor prin Educatie (A.R.T.E), pentru firmele care pot dona pentru acest elev. Codul de înregistrare fiscală este 31619237, iar contul RO96BACX0000 0008 7012 7001, deschis la Unicredit Ţiriac Bank, Galaţi. În acest caz, trebuie trecută pe foaia de depunere menţiunea „pentru Dragoş”.
(M.A.)