Acasă » Știri » Călin Popescu Tăriceanu: “OUG 114 nu va fi abrogată. Anumite modificări se pot face!”

Călin Popescu Tăriceanu: “OUG 114 nu va fi abrogată. Anumite modificări se pot face!”

De: Răzvan Scarlat 26/02/2019 | 17:59
Călin Popescu Tăriceanu: “OUG 114 nu va fi abrogată. Anumite modificări se pot face!”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, după întâlnirea cu Coaliția Română pentru Dezvoltare, că OUG 114 din domeniul fiscal ar putea fi modificată, însă nu va fi abrogată sub nicio formă. Tăriceanu a mai spus că taxa pe activele bancare se poate micșora.

Ordonanța este în dezbatere. Astăzi, a fost la Senat, la Comisia de buget-finanțe și la Comisia economică. O să aștept concluziile colegilor mei senatori de la cele două comisii să vedem dacă au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustări, reglajul fin, dar ceea ce vă pot spune este că Ordonanța nu va fi abrogată cumva, sub nicio formă, pentru că am văzut în tot felul de comentarii și sugestii că Ordonanța ar putea fi abrogată, nu, nu va fi abrogată, anumite modificări se pot face”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Tăriceanu a declarat că nu se ia în calcul eliminarea taxei pe activele financiare introdusă de OUG 114, însă poate fi diminuată.

Nu urmărim acest lucru (eliminarea taxei pe activele bancare – n.r.). BNR și Asociația Română a Băncilor ne-au explicat că unii dintre ei chiar se așteptau ca Guvernul să ia o astfel de măsură. Discuția este legată, nu de taxa în sine, ci de nivelul ei. Deci, nivelul s-ar putea modifica în sensul scăderii”, a spus președintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul întrevederii cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltare, că le-a explicat acestora motivele pentru care OUG 114 a fost promovată.

Pentru noi, cei de la ALDE, este foarte important ă avem un dialog permanent, să putem lua pulsul mersului economiei de la sursă. Coaliția Română pentru Dezvoltare, știți că regrupează firme românești și străine din diferite domenii, practic toate sectoarele vieții economice și discuția pe care am avut o s-a purtat aproape exclusiv pe Ordonanța 114 și am avut posibilitatea să explic reprezentanților Coaliției pentru Dezvoltare care a fost scopul pentru care această Ordonanță a fost promovată. În primul rând, pe sectorul bancar dorința noastră de a vedea dobânzi mai abordabile, mai ușor de suportat pentru firmele românești și pentru persoanele fizice, având în vedere că nivelul dobânzilor în România este ridicat și de multe ori reprezintă un obstacol, atât pentru firme, cât și pentru persoane private, de a se finanța pentru nevoile pe care le au. În domeniul energiei, riscurile care planau la sfârșitul anului trecut de a vedea prețurile la gazul natural majorate cu 17% începând de la 1 ianuarie ne-au determinat, de asemenea, să plafonăm prețul la gaze pentru consumatorii casnici pentru o perioadă determinată conform reglementărilor Uniunii Europene. Sigur că sunt și alte sectoare vizate, sectorul asigurărilor, mă refer aici la administratorii de fonduri de pensii private sau măsura referitoare la majorarea salariului minim concomitent cu scăderea unor contribuții sociale din partea angajatorilor, pentru cei care lucrează în sectorul construcțiilor, având în vedere dorința sectorului construcțiilor de a aduce munca la negru la suprafață, de a intra în legalitate. Coaliția pentru dezvoltare, dar nu numai ea, susține că efectele pe care această OUG le are sunt criticabile”, a spus liderul ALDE.

Președintele Senatului susține că reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României s-au arătat nemulțumiți că nu a existat consultare publică înainte de adoptarea OUG 114.

A fost un dialog foarte util, i-am pus la curent și cu demersurile pe care le-am realizat până în acest moment, adică întâlnirile succesive pe care le-am făcut cu conducerea Băncii Naționale, cu Asociația Română a Băncilor, cu reprezentanții firmelor de energie. Cunoaștem acum mai bine care sunt problemele pe care le-au ridicat. De asemenea, ce au reliefat în legătură cu Ordonanța 114, au spus: nu a fost o consultare, un dialog real înainte de adoptarea Ordonanței și am dori ca pe viitor, și sunt de părere că așa trebuie făcut și pe viitor, o adevărată consultare”, a spus Tăriceanu.

Dezbaterea și adoptarea raportului asupra proiectului pentru aprobarea OUG 114 a fost amânată de Comisia de buget, marți, pentru a doua săptămână consecutiv. Comisia economică a Senatului a avizat favorabil OUG 114, fără amendamente.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulțumiri din partea mai multor instituții, dar și companii. Printre nemulțumiți se numără băncile, dar și administrațiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. citeste mai mult
Parteneri
BANC | „Ești clientul nostru fidel și ești răsplătit cu 1.000 de minute naționale și 30 GB pe lună. Felicitări!”
BANC | „Ești clientul nostru fidel și ești răsplătit cu 1.000 de minute naționale și...
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
A făcut pulsurile s-o ia razna! IREAL: cum a apărut Corina Caragea în fața fanilor români la Euro
A făcut pulsurile s-o ia razna! IREAL: cum a apărut Corina Caragea în fața fanilor...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Rică Răducanu a redeschis localul din Neptun: „S-a lăsat cu șucăr!”. Cât costă micii, ciorba de burtă și o porție de pomana porcului?
Rică Răducanu a redeschis localul din Neptun: „S-a lăsat cu șucăr!”. Cât costă micii, ciorba...
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
VIDEO „Doamne, ce mare este gheața!” Furtunile au făcut ravagii în jumătate de țară
VIDEO „Doamne, ce mare este gheața!” Furtunile au făcut ravagii în jumătate de țară
Nouă declarație controversată a lui Teodosie. Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
Nouă declarație controversată a lui Teodosie. Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii...
RCA-ul acoperă DAUNE dacă la volanul mașinii s-a aflat altă persoană în accident?
RCA-ul acoperă DAUNE dacă la volanul mașinii s-a aflat altă persoană în accident?
Cum a reacționat Monica Gabor după ce a văzut imaginile cu Irinel și fiica sa! „Fata mea..” Irinuca nu a ezitat să răspundă
Cum a reacționat Monica Gabor după ce a văzut imaginile cu Irinel și fiica sa!...
Edu.ro Subiecte Română Evaluare Națională 2024: Cum afli online subiectele și la ce oră se publică baremul de corectare pentru clasa a 8-a?
Edu.ro Subiecte Română Evaluare Națională 2024: Cum afli online subiectele și la ce oră se...
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan...
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție a avut când a auzit de nunta secretă a prietenei sale: „Adevărul îl știm noi”
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție...
Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - română. Elevii au avut de caracterizat un personaj din Cireșarii
Subiecte la Evaluarea Națională 2024 - română. Elevii au avut de caracterizat un personaj din...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau mănânci „rahat”? Tu alegi!
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Top 5 aplicații de navigație utilizate de șoferi. 3 RIVALE pentru Google Maps și Waze
Top 5 aplicații de navigație utilizate de șoferi. 3 RIVALE pentru Google Maps și Waze
Țara în care 99% din populație este INCINERATĂ
Țara în care 99% din populație este INCINERATĂ
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc:...
Motivul pentru care piloții de avioane nu au voie să poarte barbă. Puțini s-ar fi gândit la asta
Motivul pentru care piloții de avioane nu au voie să poarte barbă. Puțini s-ar fi...
Evaluarea Națională 2024. Barem limba română. Cum se rezolvau subiectele și ce notă ai putea obține. Update
Evaluarea Națională 2024. Barem limba română. Cum se rezolvau subiectele și ce notă ai putea...
Marele actor român a plecat prea devreme dintre noi. România a pierdut o mare stea
Marele actor român a plecat prea devreme dintre noi. România a pierdut o mare stea
Anunţ BOMBĂ după vizita în România. Irina Columbeanu părăseşte America. Cum va reacţiona Monica Gabor
Anunţ BOMBĂ după vizita în România. Irina Columbeanu părăseşte America. Cum va reacţiona Monica Gabor
Vine va ridica trofeul UEFA EURO 2024! Descoperă pronosticul!
Vine va ridica trofeul UEFA EURO 2024! Descoperă pronosticul!
Coloana oficială care îl trasporta pe Viktor Orban, implicată într-un accident rutier în Germania. Un poliţist a murit
Coloana oficială care îl trasporta pe Viktor Orban, implicată într-un accident rutier în Germania. Un...
Românii cu mașini pe benzină și motorină sunt obligați. Vor fi TAXAȚI în plus din 1 iulie
Românii cu mașini pe benzină și motorină sunt obligați. Vor fi TAXAȚI în plus din...
Se taie bonurile de masă. Ultimele calcule
Se taie bonurile de masă. Ultimele calcule
Top 4 zodii care se ÎNDRĂGOSTESC cel mai repede. Berbecii nu pierd timpul când vine vorba de a-și urma inima
Top 4 zodii care se ÎNDRĂGOSTESC cel mai repede. Berbecii nu pierd timpul când vine...
Imagini fabuloase cu apartamentul de 1.8 milioane de euro al lui Pescobar! L-a cumpărat de la românul care primeşte 3 pensii
Imagini fabuloase cu apartamentul de 1.8 milioane de euro al lui Pescobar! L-a cumpărat de...
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui fenomen inedit. Ce a apărut
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au...
Care a fost, de fapt, relația dintre Maria Dragomiroiu și Nicu Ceaușescu: ”Era un om extraordinar”
Care a fost, de fapt, relația dintre Maria Dragomiroiu și Nicu Ceaușescu: ”Era un om...
Îți mai amintești de Kitty Cepraga? Care mai este viața actriței. Are 44 de ani în prezent
Îți mai amintești de Kitty Cepraga? Care mai este viața actriței. Are 44 de ani...
Cum a ajuns un fermier din România să arunce fasolea pe marginea drumului. ”Să produc cu 5 lei și să vând cu 3? Mai bine o arunc!”
Cum a ajuns un fermier din România să arunce fasolea pe marginea drumului. ”Să produc...
Insula din Grecia care vrea să limiteze numărul turiștilor. Mulți români merg în vacanță aici
Insula din Grecia care vrea să limiteze numărul turiștilor. Mulți români merg în vacanță aici
×