Având în vedere criza energetică și creșterea mare a prețurilor, românii au început să facă economie. Pentru a mai scădea facturile la curentul electric, oamenii au început să scoată din priză aparatele electrocasnice și la folosesc doar la nevoie. Însă, trebuie știut că nu toate sunt consumatoare mari de energie. Printre aparatele care consumă cel mai mult se numără mașina de spălat vase. Aceasta încarcă serios factura la curent.
Mașina de spălat vase este unul dintre cei mai mari consumatori de energie pe care românii îl au în casă. Pentru că întotdeauna funcționează cu apă caldă, acest aparat electrocasnic are o putere (medie) constantă de până la 3.000 de wați. La un calcul simplu vedem că aceia care folosesc zilnic mașina de spălat vase își încarcă factura cu aproape 100 de lei pe lună.
Calculul care ne arată cât consumă mașina de spălat este simplu: Consumul [kWh]= Puterea [kW] x Timpul [h] pentru 1 ora pe zi, consumul este 3 wk x 1 = 3 kwh. Astfel, pe parcursul unei luni (30 de zile) ajungem la un consum de 90 kwh / lună. Ceea ce înseamnă că la un preț mediu de 0.80 lei pe kwh, doar pentru mașina de spălat vase, plătim 72 de lei.
(CITEȘTE ȘI: CÂT CURENT ELECTRIC CONSUMĂ FIERUL DE CĂLCAT, DE FAPT. CÂȚI LEI PLĂTEȘTI LUNAR, DOAR PENTRU EL, LA FACTURA LA ENERGIE)
Chiar dacă am văzut că mașina de spălat vase încarcă destul de mult factura la energie electrică, totuși cel mai mare consumator din casă, potrivit specialiștilor, este cuptorul electric. Acesta folosește o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar pe piață sunt și modele ce pot ajunge la 10.000 de wați.
Pe locul doi, după cuptorul electric, vine mașina de spălat haine. La fel ca mașina de spălat vase aceasta folosește apă încălzită cu ajutorul curentului electric și fiecare poate avea până la 3.000 de wați. Urmează boilerul electric, iar mai apoi aerul condiționat, cu un consum de 2.000 de wați. Lista este completată de fierul de călcat, care poate ajunge și la un consum de 2300 de wați, în funcție de model.