Câte zilele libere vor avea, de fapt, românii de Paște anul acesta

Publicat: 19/02/2020 | 08:22
Câte zilele libere vor avea, de fapt, românii de Paște anul acesta

Paştele se apropie, iar românii încep deja să se gândească la vacanţa pascală şi la cum vor petrece timpul liber alocat cu ocazia Sfintelor Sărbători. Dar, până la urmă, câte zile libere au românii de Paşte anul acesta?

Câte zile libere au românii de Paşte 2020

Anul acesta, Paştele Ortodox pică duminică, 19 aprilie. Tradiţional, prima şi a doua zi de Paşte sunt libere, însă din 2018 a fost promulgată o lege prin care şi Vinerea Mare este declarată zi nelucrătoare. Aşadat, în acest an, românii de vor bucura de o minivacanţă în perioada 17 – 20 aprilie.

Vinerea din Săptămâna Patimilor a fost declarată zi nelucrătoare după ce UDMR a depus o iniţiativă legislativă în acest sens. „În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale UE, deci, majoritatea ţărilor”, se arăta în expunerea de motive a iniţiatorului legii.

Proiectul a fost adoptat în Senat cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.

Ce zile libere mai au românii în 2020

În 2020, vor mai fi următoarele zile libere: Ziua Muncii – 1 mai (pică anul acesta vinerea) Ziua Copilului – 1 iunie (luni), Rusaliile – 7 şi 8 iunie (duminică şi luni), Adormirea Maicii Domnului – 15 august (sâmbătă), Sfântul Andrei – 30 noiembrie (luni), Ziua Naţională a României – 1 decembrie (marţi), Crăciuniul – 25 şi 26 decembrie (vineri şi sâmbătă).

Pe lângă zilele nelucrătoare menţionate mai sus, românii au mai avut parte de zile libere şi cu ocazia Anului Nou (] şi 2 ianuarie) şi de Ziua Unirii Principatelor (24 ianuarie).

Trebuie menţionat că aceste zile libere se dau în sectorul bugetar, cu excepţia salariaţilor care lucrează în serviciile de urgenţă, în unităţile sanitare sau în alte domenii care nu pot întrerupe activiatea datorită specificului activităţii.

Şi salariaţii din sectorul privat pot beneficia de aceste zile libere, însă aici depinde mult de angajator şi de contractul de muncă negociat.

Legea spune că Guvernul trebuie să publice lista zilelor libere de peste an înainte de data de 15 ianuarie a anului respectiv, fără a putea să modifice aceste date cu ordonanţe de urgenţă. Acest lucru este în favoarea angajaţilor care pot şti din timp cum să îşi planifice vacanţele. Totodată, de aceste zile libere beneficiază şi elevii din grădiniţe, şcoli şi licee, dar şi studenţii.

Elevii sunt, însă, mai norocoşi, iar conform structurii anului şcolar 2019 – 2020, aceştia vor avea vacanţa de Paşte (vacanţa de primăvară) în perioada 4-21 aprilie.