Cu ocazia Zilei Veteranilor, sărbătorită în fiecare an la 11 noiembrie, atât în Bucureşti, cât şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în Teatrele de Operaţii vor fi organizate ceremonii militare religioase şi culturale. În Bucureşti, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României (MECTO), din Parcul Tineretului, A.M.V.V.D. va depune o coroană şi va păstra un moment de reculegere în memoria eroilor care şi-au dat viaţa pentru ţară.
În data de 10 noiembrie 2017, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.) va organiza spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU VI”.
Evenimentul face parte din campania desfăşurată de A.M.V.V.D. pentru strângerea de fonduri pentru construirea primului centru de recuperare şi refacere din România, absolut necesar pentru militarii veterani şi cei răniţi, în urma participării la misiuni în Teatrele de Operaţii, care au rămas cu sechele fizice si psihice pentru tot restul vieţii.
Spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU- VI” va avea loc pe 10 noiembrie, începând cu ora 19.00, la Palatul Naţional al Copiilor, situat pe B-dul. Tineretului, sector 4, Bucureşti.
Organizatori: Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) sprijiniţi de studenţi voluntari de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I (UNAp).
Prezentatori: Monica Ghiurco (Televiziunea Română) şi Christian Sabbagh (Kanal D)
În data de 11 noiembrie 2017, ora 11.00, Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.) va depune coroană de flori şi va păstra un moment de reculegere pentru veteranii care au murit luptând pentru libertate, credinţă, întregirea neamului şi care au pus, prin jertfa lor, patria mai presus decât propria existenţă, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii (MECTO), din Parcul Tineretului. Acţiunile asociaţiei vor avea loc şi în celelalte 16 sucursale din ţară prin depuneri de coroane, interviuri etc.
„Trebuie să mulţumim cu emoţie adâncă militarilor şi civililor români, decedaţi sau răniţi, care s-au sacrificat în diverse Teatre de Operaţii, în unele dintre cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României. Faptele voastre vor rămâne în paginile de istorie a României pentru a servi drept model generaţiilor următoare.”
România s-a alăturat Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, dar şi altor state europene în 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.
Pentru Armata României, semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparţinând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.
Astfel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acţiunilor teroriste.
Participarea personalului Armatei României la misiuni în Teatrele de Operatii se desfăşoară în condiţii de risc ridicat, iar evenimentele sunt soldate cu pierderi nedorite de vieţi sau cu vătămări grave fizice şi psihice în rândul militarilor.