Cum au fost prinși interlopii din Giurgiu cu valută falsă. „Directoru” l-a plătit pe un măcelar cu lire contrafăcute și…

Publicat: 27/05/2020 | 17:15
CANCAN.RO vă prezintă noi detalii exclusive din dosarul clanului Didilă, din Giurgiu. Mai multe persoane sunt acuzate de proxenetism, contrabandă, șantaj, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei, dare de mită, divulgarea informațiilor secret de serviciu, precum și de punere în circulație a valorilor străine falsificate. Mărturiile arată, între altele, cum tăierea unui porc a devenit probă împotrivă unor membri ai clanului, după ce interlopii l-au plătit pe măcelar cu valută falsă. În plus, suspecții s-au lăudat pe Facebook cu bancnotele contrafăcute pe care voiau să le pună în circulaţie.
(VEZI AICI: Atrocitățile clanului Didilă. Cum erau tratate tinerele obligate să se prostitueze)
Anchetatorii s-au sesizat încă din 19 decembrie, anul trecut, când, la o casă de schimb valutar din Giurgiu, au fost identificate trei bancnote false de câte 20 de lire sterline. Potrivit unor surse judiciare, banii au fost examinați minuțios, iar specialiștii au constatat că imprimarea în relief nu era prezentă, filigranul era imitat, iar firul de siguranță era, de asemenea, imitat numai la suprafața hârtiei.
În plus, elementul de suprapunere era în neregulă, holograma era și ea prost imitată, iar linia anticopiere nu era reprodusă. De asemenea, microtextul nu era prezent, după cum lipseau și fibrele fluorescente din masa hârtiei, vizibile, în mod normal, în lumina ultravioletă.
(NU RATA: Cum a fost ajutat Clanul Didilă de un ofițer de la Poliția de Frontieră Giurgiu. Interlopii aveau acces la secrete de serviciu și…)

Daţi în fapt de măcelar

„Arsenalul” grupării din Giurgiu
Astfel, experții au conchis că bancnotele examinate sunt false. Clientul casei de schimb, de profesie măcelar, a fost adus la audieri în decembrie 2019 şi ar fi spus, potrivit surselor citate, că a fost contactat telefonic de către Cătălin Didilă, zis „Directoru”, care l-a rugat să îi sacrifice un porc. După tăierea porcului, măcelarul a cerut 250 de lei, dar a primit, teoretic cel puțin, chiar mai mult…
“Drept mulțumire, acesta m-a plătit cu suma de 60 de lire sterline (trei bancnote în cupiură a 20 de lire sterline), spunându-mi că nu are să îmi dea lei și mi-a mai zis că valoarea de piață a lirelor este de aproximativ 300 lei”, ar fi spus martorul, potrivit surselor noastre.
Supriza mare însă a venit pentru măcelar când a vrut să schimbe banii primiți pentru sacrificarea porcului.
„Întrucât martorul nu avea asupra sa cartea de identitate, i-a solicitat taximetristului să îl ajute în efectuarea operațiunii de schimb valutar. Tranzacția nu a fost efectuată deoarece operatoarea casei de schimb valutar a constatat că bancnotele sunt false”, se mai arată în dosar.
Măcelarul păcălit a povestit la DIICOT că i-a transmis lui „Directorului” că bancnotele cu care a fost plătit sunt false, motiv pentru care acesta din urmă i-a dat o altă sumă de bani pentru munca prestată.

„Directoru”, contrazis de „angajată”

Cu două zile înainte de Crăciun, a fost audiat și „Directoru”, care ar fi declarat că bancnotele înmânate măcelarului au fost obținute de la o persoană din Filiași pe nume „Cosmin”, căreia îi făcuse un comision. Numai că mărturia ssa a fost contrazisă de una dintre fetele obligate de grupare să se prostitueze în Anglia.
„Cu ocazia audierii persoanei vătămate, aceasta a susținut că, în momentul în care practica prostituția în Huddersfield, în timp ce se afla în imobilul lui Didilă Cătălin, a observat că acesta deținea suma aproximativă de 5.000 de lire sterline, în cupiură de 20.
Persoana vătămată are cunoștință că acele bancote erau falsificate, asistând la o discuție între Didilă Cătălin și o persoană pe care o cunoaște cu numele de L.A., apropiat al numitului M.I., discuție în care Didilă Cătălin a afirmat că vor pune în circulație bancnotele falsificate în Scoția”, se mai arată în dosar, potrivit surselor noastre.

S-au filmat numărând lirele false

O mică parte din banii găsiți la membrii grupării
Un alt martor le-ar fi furnizat anchetatorilor o probă esenţială. (VEZI ȘI: Cum a căzut Clanul Didilă din Giurgiu. Staborul i-a luat denunțătorului „fata de 1.000 de euro pe zi” și i-a dat-o șefului…)
„Martorul a pus la dispoziția organelor de cercetare penală un clip video, despre care a susținut că reprezintă un telefon mobil, pe care a fost accesat profilul de socializare Facebook al utilizatorului M.K., pe care rulează o filmare în direct. Despre filmarea în direct, martorul a afirmat că a fost făcută în locuința lui Didilă Cătălin, din Huddersfield, Anglia, în aceasta fiind surprins (… ) zis M.K., care numără bancnote de 20 de lire sterline, aparținându-i lui Didilă Cătălin, acestea fiind false.
Cu ocazia vizionării clipului video s-a stabilit faptul că acesta reprezintă o filmare a unui telefon mobil pe care a fost accesat profilul de socializare Facebook al utilizatorului M.K., pe care rulează o filmare în direct (clipul video are o durată de 20 de secunde).
Totodată, s-a constatat că M.K. se află în prezența numitului Didilă Cătălin, aceasta numărând lire sterline în cupiură de 20”, au mai stabilit anchetatorii.

Opt ani de „activitate”

Procurori D.I.I.C.O.T. și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat, în 13 mai, un număr de 16 percheziții domiciliare. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, trafic de migranți, proxenetism, contrabandă, instigare la contrabandă, șantaj, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, dare de mită și divulgarea informațiilor secret de serviciu.

„Concomitent cu perchezițiile din România au fost efectuate alte două percheziții domiciliare în Viena (Austria) și o percheziție în Huddersfield (Marea Britanie), în baza unor ordine europene de anchetă transmise de către procurorii D.I.I.C.O.T. autorităților judiciare competente din cele două state.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2012, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat al cărui lider a dezvoltat la nivelul unor state ca Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia legături infracționale cu diverse persoane pe care le folosește în vederea realizării scopului infracțional pe linie de proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor.

Astfel, liderul grupării a recrutat persoane de sex feminin, din medii defavorizate, prin metoda loverboy, pentru a le plasa în vederea practicării prostituției pe teritoriul mai multor state europene, lăsându-le în grija legăturilor infracționale pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului, în vederea obținerii de sume mari de bani. Liderul grupării le induce persoanelor vătămate ideea că acestea produc bani din prostituție ca urmare a ajutorului acordat de el, neputând altfel practica această activitate, în același timp fiind sigura modalitate prin care pot obține sume de mari de bani într-un timp scurt”, au transmis reprezentanții DIICOT.

„Arsenalul” grupării

Procurorii au precizat că liderul grupării devenea violent când victimele nu îi furnizau sumele dorite și le dădea acestora de înțeles că este intangibil.

„Din materialul probator administrat a rezultat faptul că membrii grupării desfășoară și activități de introducere în mod clandestin de bijuterii din aur pe teritoriul României, prin vama Giurgiu, având ca țară de proveniență Turcia, o parte dintre bijuteriile introduse în mod ilegal în România fiind comercializate la un magazin pe care unul dintre membrii îl deține în municipiul Giurgiu, iar cealaltă parte fiind oferite sub formă de cadou persoanelor obligate să practice prostituția, pentru a le crea impresia de îndatorare față de membrii grupării.

În urma perchezițiilor efectuate în România au fost ridicate și indisponibilizate sumele de 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum și 8 autoturisme de lux, o autoutilitară și 6 ceasuri. 

De asemenea, au fost depistate 4 pistoale cu muniție cu bilă și gaz, o pușcă cu aer comprimat – calibru 5,5, 23 de cartușe, 2 cutii de  muniție cu bile metalice, 2 macete, o sabie tip samurai, mai multe cuțite, 12 bancnote din cupiura 20 de lire sterline susceptibile a fi contrafăcute, aproximativ 2 grame de fragmente vegetale uscate de culoare verde oliv, bijuterii din aur, 57 de parfumuri și articole vestimentare susceptibile a fi contrafăcute, 19 telefoane mobile, 20 de cartele SIM, 5 laptopuri, 3 tablete, chitanțe pentru transferuri bancare, precum și alte înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. (CITEȘTE AICI: Proxenetul care ar fi traficat-o pe Monica Gabor își terorizează fosta familie. Și-a amenințat fiica minoră că îi va omorî mama: ”O mutilez cu acid sulfuric!” + Fostei soții i-a fracturat două coaste)

La percheziția efectuată în Marea Britanie au fost identificate două persoane de sex feminin, exploatate de către membrii grupării, mai multe telefoane mobile și medii de stocare. În urma activității derulate de către autoritățile judiciare din Marea Britanie, au fost identificați și arestați doi membri ai grupării, care au fost depistați la adresa percheziționată”, au mai arătat anchetatorii.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)
Sorin Avram