Aici s-au cunoscut si s-au indragostit Elena si Nicolae Ceusescu. Este vorba de un stadion din cartierul Ferentari, acolo unde tanara Lenuta Petrescu a castigat titlul de Regina Balului organizat de 1 Mai.
In buza cartierului Ferentari, pe strada Veseliei, un teren de fotbal se ascunde in umbra zidurilor mai multor fabrici de un gri socialist.
Si uzinele cu geamurile stirbe, dar mai ales baza sportiva par ca au fentat isteria imobiliara a anilor 2000. Parcul sportiv apartine fabricii Eletromagnetica, insa faima este data de o poveste de dragoste in alb si negru, intre doua personaje de care putini doresc sa-si aduca aminte, insa istoria contemporana este obligata sa le consemneze in amanunt.
Mai multe documente sustin ca pe arena cu tribuna din beton, tabela din fier gros si garduri vopsite in zeci de straturi, s-au cunoscut Elena si Nicolae Ceausescu.
Istoricii, confirmati de mai multi riverani octogenari, povestesc ca pe 1 mai 1939, in timpul unui bal muncitoresc organizat in acest loc, fostii dictatori ar fi impartit primele priviri timide, gest care s-a transformat rapid intr-o dragoste la prima vedere.
Lenuta Petrescu a fost „Regina Balului”
O cucerire de seama pentru tanarul crai Nicolae, mai ales ca domnisoara Lenuta Petrescu era proaspata “Regina” a balului organizat pe iarba in smocuri a arenei din mahalaua interbelica a Ferentariului!
Din pozitia ei de angajata la o fabrica de pantofi, cocotata pe tocurile succesului, Elena a primit coroana, una care, cel mai probabil, a cantarit serios in destinul ei de prima tovarasa a tarii!
CITESTE SI:
CANCAN DE ODINIOARA: Cum a scapat „nemuritorul” Nicolae Ceausescu in doua randuri de la moarte!
Adevarul despre moartea lui Nicu Ceausescu! De ce s-a prapadit de fapt baiatul dictatorului!
Terenul se inchiriaza cu ora
Acum, la 76 de ani fara cateva zile de la primele arderi sentimentale ale idilei dintre Elena Ceusescu si fostul presedinte al RSR, baza din Ferentari gazduieste evenimente la ora, in fuctie de suprafata pe care vrei sa arzi caloriile stranse intr-un ritm de viata capitalist.
Putini stiu povestea stadionului situat in cartierul marginas, arena care a gazduit baluri interbelice, evenimente sportive cu aer de propaganda socialista, iar acum isi vinde prezentul, contra cost, la ora, pentru a scapa de gandurile mercantile ale multor speculatori imobiliari.
Catalin Muresanu