Dezvăluiri şocante din celula medicului care a îngrozit România. Colegii deţinuţi l-au ”tocat” în bătaie şi…

Publicat: 16/05/2017 | 00:00

Medicul orădean Dan Stamatiu, cel care, anul trecut, a ucis o femeie în Ungaria şi l-a rănit grav pe soţul acesteia, are probleme mari cu colegii de penitenciar. Condamnat definitiv, în februarie, la trei ani şi patru luni de închisoare pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Stamatiu e încarcerat în Penitenciarul Gherla, într-o celulă comună cu hoţi şi tâlhari care, după cum i s-a plâns avocatului, l-ar fi agresat de mai multe ori. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă toate detaliile neştiute ale cazului care a îngrozit două ţări.

Stamatiu nu ar fi reuşit să se adapteze vieţii din puşcărie, susţine avocatul său. (VEZI ŞI: CE NENOROCIRE A PĂŢIT ÎN ÎNCHISOARE CELEBRUL „ESCOBAR AL ROMÂNIEI”)

“El are o anumită educaţie, studii superioare, a trăit într-un alt mediu, şi nu s-a putut obişnui cu colegii de celulă. Mi s-a plâns că l-au agresat în mai multe rânduri”, a povestit apărătorul.

Nu s-a lăsat expertizat

Problemele cu Stamatiu nu se opresc aici. Avocatul susţine că medicul are simptomele specifice unui schizofrenic şi reprezintă un pericol pentru sine. De altfel, pe parcursul procesului ar fi avut poziţii oscilante, trecând de la recunoaşterea acuzaţiilor, la refuzul de a fi judecat în procedura simplificată.

“Avea stări diferite, nu te puteai înţelege cu el. La un moment dat, am cerut să fie supus unei expertize psihiatrice care ar fi lămurit această problemă. Dacă e bolnav şi nu are discernământ nu ar fi trebuit să fie încarcerat, ci internat într-o unitate de specialitate”, mai spune avocatul. (CITEŞTE ŞI: STUDENTA CRIMINALĂ A AJUNS „REGINĂ” ÎN PUŞCĂRIE)

Solicitarea nu a fost, însă, pe placul medicului, care a refuzat, ba mai mult, a şi renunţat la serviciile avocatului înainte de finalul procesului său din România, în urma căruia a şi fost condamnat la închisoare. “Îl vizitează fratele lui”, mai spune avocatul.

Prins pe stradă

Dan Stamatiu, 54 de ani, medic şef al Secţiei de Pneumologie a Spitalului Erzsébet din localitatea maghiară Sátoraljaújhely, a fost reţinut pe 1 septembrie, la Cluj, după ce fugise din Ungaria, cu un pistol încărcat, ascuns sub cămaşă.

Cu arma respectivă,  cu doar cu o zi mai devreme, bărbatul a comis o crimă care a şocat două naţiuni: într-o suburbie a municipiului Nyíregyháza, a ucis o femeie, pe Valéria, 40 de ani, agent de vânzări la o firmă de farmaceutice, şi l-a rănit grav pe soţul ei, László, antreprenor în construcţii, trăgând asupra celor doi câte un foc de armă.

Primul glonte a ucis-o pe femeie, iar al doilea l-a rănit grav pe soţul ei. După el veneau şi cei doi gemeni, Leá şi Lázár, în vârstă de şapte ani. Aceştia au fost cruţaţi, Stamatiu plecând în grabă la volanul unui autoturism Dacia Lodgy.

Soţul femeii a supravieţuit atacului. El a ajuns la spital în stare gravă, căci glonţul l-a nimerit în cap şi i-a străpuns craniul, iar pentru a-l salva, medicii l-au ţinut o perioadă de câteva săptămâni în comă indusă, conectat la aparate. Din fericire, bărbatul şi-a revenit, însă a rămas paralizat pe o parte a corpului.

Dat în urmărire, Stamatiu s-a întors la Cluj ca să-şi rezolve unele probleme financiare, iar apoi să se sinucidă, spune avocatul său. Prins cu arma asupra lui, medicul a fost arestat şi s-a ales cu dosar penal pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Dosarul a încurcat ancheta pornită împotriva lui în Ungaria sub acuzaţia de omor şi tentativă de omor. Iar asta pentru că solicitarea de predare a medicului către autorităţile maghiare a fost aprobată doar după executarea pedepsei dispuse în România. (CITEŞTE ŞI: EXCLUSIVITATE CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIACE A ASCUNS MILIONARUL VASILE TURCU ÎNAINTE SĂ SE SPÂNZURE)

S-a trezit, dar e paralizat

Între timp, presa maghiară a dezbătut pe larg cazul, discutând cu poliţişti, colegi, vecini şi pacienţi ai medicului, şi au aflat că Stamatiu, tată a trei copii de 15, 17 şi respectiv 18 ani, divorţat în 2014, şi-a abuzat verbal şi fizic familia în mai multe rânduri. Iar asta chiar din cauza victimei sale, de care se îndrăgostise nebuneşte şi cu care voia să-şi refacă viaţa. Atâta doar că, în timp ce el şi-a părăsit familia, femeia de care s-a amorezat s-a întors la soţ. “A spus că nu a reuşit să îşi revină. Nu voia să o lase, avea senzaţia că nu poate trăi fără ea”, spune avocatul.

Soţul Valeriei, Laszlo, spune că lucrurile stau cu totul altfel. Într-un interviu acordat site-ului velvet.hu, Laszlo susţine că soţia sa nu a avut nicio legătură cu medicul orădean, alta decât cea profesională. “Am trăit bine cu soţia mea, nu s-a pus niciodată problema divorţului. Dar a venit un nebun care a descoperit că lui îi trebuie nevastă-mea şi atunci ne-a împuşcat”, a declarat el.

O hărţuia

Deşi nu l-a întâlnit niciodată până în ziua atacului, Laszlo susţine că ştia de doctor, deoarece îi hărţuia de mai multă vreme soţia cu e-mailuri şi mesaje. “Mesajele le-am şi trimis unui avocat, care l-a notificat pe Stamatiu să stea departe de soţia mea, dar nu ne-am gândit nicio clipă că se va ajunge la crimă”, a mai spus victima medicului.

Bărbatul îşi aminteşte perfect ziua atacului. “Stăteam în uşă şi am auzit-o pe soţia mea că întreabă «ce cauţi aici?». Dar persoana nu a spus nimic. Doar a tras. De două ori. Nici nu a ridicat mâna. Pistolul era în pantaloni. Şi-a desfăcut cămaşa şi a tras”, a spus el.

Crima a lăsat orfani de mamă doi copii de şapte ani. Copiii, o fetiţă şi un băiat, nu au reuşit să-şi revină complet din şocul suferit. “Au început şcoala şi sunt ajutaţi de specialişti să îşi revină”, a mai declarat tatăl copiiilor. (VEZI ŞI: ALINA PETRE E ÎNCĂ MARCATĂ DE ÎNTÂLNIREA CU CRIMINALUL DE PE CALEA VICTORIEI)

ANDREEA LOPĂTARU

Citește și...