In perioada urmatoare Bucurestiul se va schimba la fata. Asta deoarece, intre 23-25 aprilie, Primaria Municipiului Bucuresti, prin ARCUB, organizeaza prima editie a Festivalului International al Luminii - Spotlight.
Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrala Universitara pana la Piata Natiunilor Unite, Calea Victoriei se va transforma intr-o expozitie-gigant, iar spatiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalatiilor interactive si al spectacolelor de lumini. ARCUB a lansat la inceputul lunii martie un apel pentru tineri artisti, arhitecti sau designeri aflati la inceput de drum.
Au fost inscrise aproximativ 30 de proiecte inovatoare ce au la baza lumina si tehnologii bazate pe lumina, cu accent pe interactiunea publicului cu lucrarea. Dupa procesul de jurizare, in cadrul caruia au fost analizate toate proiectele, s-a desemnat instalatia castigatoare: Urban Neon Forest, realizata de Antonio Paun si Thomas Herrera, studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu‟.
Vezi ce poti vedea in Capitala
Proiectul castigator transpune o simpla plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, intr-o experienta neobisnuita: o promenada printr-o „padure de lumina”. Instalatia este compusa din 80 de stalpi de neon, dispusi aleatoriu in fata cladirii Bancii Nationale a Romaniei, oferindu-le trecatorilor atat prilejul de a interactiona cu obiectele arhitecturale, cat si un spectacol urban original. Parteneriatul cu Signal Festival (Cehia) va asigura prezenta unor instalatii apreciate de public la festivaluri internationale, precum Cloud, Large Pendulum Wave, Chill_Voxel#4, Metropolia si The Sun.
Publicul va putea admira si proiecte ale unor artisti romani care au reprezentat tara la festivaluri internationale. Exemplul este instalatia „Ghost Ship”, o hidro-holograma de mari dimensiuni, creata de arhitectii din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. In 2015 si 2016, acest vas efemer va calatori in jurul lumii, Spotlight Festival fiind prima oprire. Alaturi de spectacolele captivante reprezentate de cele 16 instalatii de arta, iluminatul arhitectural si sesiunile de video-mapping pregatite de artistii invitati vor aduce un plus de magie festivalului, insufletind fatadele cladirilor de pe acest traseu.
Astfel, Biblioteca Centrala Universitara, Muzeul National de Arta al Romaniei, fatada Ministerului Afecerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar National, Palatul CEC si Muzeul National de Istorie vor prinde viata si vor completa perfect spatiile expozitionale ale galeriei-gigant in aer liber.
Concert Robin and the Backstabbers si Alternosfera in Centrul Istoric
Deschiderea oficiala a Spotlight Festival va avea loc joi, 23 aprilie, de la ora 20.00, si va fi marcata de un concert exploziv sustinut de Robin and the Backstabbers si Alternosfera, pe Strada Franceza din Centrul Istoric.
–––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
––––––––––––––––––––––––––––
Ideea festivalului a aparut din nevoia alinierii la manifestarile similare din marile orase si isi propune sa includa orasul Bucuresti in circuitul celor mai importante festivaluri de profil si, in acelasi timp, sa ii ofere publicului larg un spectacol unic in Romania. Ca urmare a hotararii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat in mod oficial Anul International al Luminii, scopul acestei actiuni fiind acela de a se promova o mai buna o mai buna intelegere la nivel public si politic a rolului central al luminii in cadrul lumii moderne. (Alex Saulea)