Se întâmplă ACUM, în Bucureşti! Filtre în toată Capitala pentru a verifica dacă bucureştenii se supun restricţiilor

Autor: A. D.
Publicat: 24/03/2020 | 23:54

Din cauza epidemiei de coronavirus, printr-o ordonanță militară, autoritățile din România au impus o serie de restricții de circulație pe timp de noapte. Cetățenii trebuie să rămână acasă în intervalul orar 22.00 – 06.00, deplasările se pot face numai în anumite condiții și doar dacă este vorba despre o situație de urgență. În Capitală, pentru a se asigura că restricțiile sunt respectate au fost derulate mai multe acțiuni ale Brigăzii Rutiere.

Ordonanţa militară privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19  a intrat în vigoare de luni, 23 martie, de la ora 22:00. Aceasta prevede ca în intervalul orar 22:00- 06:00, cetățenii să rămână în casă, deplasările se pot face numai în anumite condiții. Cei care hotărăsc să iasă trebuie să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere. (CITEȘTE ȘI: A INTRAT ÎN VIGOARE NOUA ORDONANȚĂ MILITARĂ. CE LE ESTE STRICT INTERZIS ROMÂNILOR)

În Capitală, pentru a se asigura că restricțiile se respectă au fost derulate mai multe acțiuni ale Brigăzii Rutiere, care verifică în ce măsură se supun bucureștenii restricțiilor impuse în intervalul 22.00-06.00. Autoritățile au realizat mai multe filtre pentru a verifica motivul pentru care oamenii și-au părăsit locuința și dacă au asupra lor documentele necesare. (VEZI ȘI: LUDOVIC ORBAN, PRIMA CONFERINŢĂ DE PRESĂ DUPĂ CE A FOST SUSPECT DE CORONAVIRUS! PRECIZĂRI DESPRE ORDONANŢA MILITARĂ NR. 3)

În urma acestor acțiuni, unii dintre bucureșteni s-au ales cu amenzi, conform prevederilor Ordonanței militare

„Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență sau a dispozițiilor ordonanțelor militare ori a ordinelor emise pe timpul stării de asediu și al stării de urgență atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz”, Articolul 27 din Ordonanța Militară

Amenzile, pentru cei care nu respectă prevederile acestei ordonanțe de urgență, încep de la 100 de lei și ajung până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice, amenzile ajung până la 70.000 de lei.

Art. 4 din Ordonanța militară

Din data de 23 martie, românilor le este interzis să circule în intervalul orar 22:00-06:00. Deplasările în acest interval se fac numai pentru situații speciale și pe paza unei declarații pe proprie răspundere.

„Art. 4 – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
Citește și...