Mihai Miron, unul dintre cei mai bogati patroni din domeniul farmaceutic, dar si al zootehniei, este cercetat pentru evaziune fiscala, in complicitate cu o maicuta!
Cum a trecut de la cizmele de cauciuc la biroul de farmacist patronul evazionist? Milionarul Mihai Miron, acuzat ca s-a sustras de plata impozitelor printr-o schema facuta cu ajutorul unei maicute de la o manastire din Arad, este un prosper om de afaceri care a facut avere nu doar din industria farmaceutica, asa cum se stie.
Brasoveanul ascunde o mare alta pasiune care i-a ingrosat veniturile, si-anume zootehnia. Omul care a construit prima fabrica romaneasca de medicamente dupa ’89 si-a facut o ferma bio in judetul Alba, acolo unde a investit peste 10 milioane de euro si unde sta in majoritatea timpului, atunci cand nu pleaca in strainatate sa fure meserie.
Un fermier „all inclusive”
De la o simpla afacere cu vaci, Miron a ajuns sa dezvolte un business integrat sis a comercializeze si alte derivate, asigurandu-si materia prima chiar din propriile surse, si asta pentru ca atat carnea, cat si laptele, furajele ori ingrasamintele se realizeaza in curtea lui, pe pamanturile si grajdurile sale.
Intr-un interviu acordat revistei Formula AS, in urma cu mai mult timp, afaceristul spunea ca este indragostit de tara sa si ca nu ar vrea sub niciun chip sa se stabileasca in strainatate.
Tot acesta spunea ca se considera un vizionar, identificand potentialul acolo unde majoritatea nu vede nimic special, iar exemplul investitiei de la Dostat este mai mult decat relevant.
„Acesta a reusit sa transforme valea Dostatului (aprox 10 km), dintr-un manunchi de dealuri parasite, maracinoase, cu cladiri darapanate si drumuri cu buruieni, intr-un loc infloritor, prosper, unde si-au gasit de lucru permanent 115 tarani (pe langa alte sute de sezonieri) si de unde multi antreprenori ar trebui sa invete. Ba chiar pot excela intr-un domeniu tabu al : si anume, ca cine investeste in pamant, culege spini si maracini. Mihai Miron nu s-a oprit la a face bani de pe urma locului, ci si s-a implicat activ in comunitate, ajutandu-i pe tarani sa-si refaca gospodariile, finantandu-i pe altii sa-si termine studiile, sa se casatoreasca..”, se arata in interviu.
Cercetat pentru evaziune cu titlu de sponsorizare
Miron se afla acum in centrul unui scandal dupa ce procurorii au aflat ca una dintre firmele acestuia s-a sustras de la plata impozitelor catre stat si au stabilit ca banii s-au ‘spalat” prin contul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, acolo unde s-ar fi făcut mai multe viramente, cu titlul de sponsorizare.
Miron a recunoscut că a facut mai multe sponsorizari catre diverse manastiri din tara si ca ieri dimineata anchetatorii au descins la sediile firmelor sale din Brasov, Targu Mureş si Iasi
Din contul mănăstirii, 780.000 de lei au fost daţi mai departe în conturile a 17 persoane, despre care anchetatorii au aflat că sunt angajaţii ai firmei care a făcut sponsorizarea.
Aceştia primeau banii drept plată pentru achiziţia de materiale de construcţii sau lemn.
Potrivit anchetatorilor, Maica Stareta a manastirii este singura care are acces la datele bancare ale lacasului de cult. Aceasta neaga insa ca ar fi stat de vorba cu politistii sau ca ar fi primit sponsorizari sub formă de bani.
(Mariana Apostol)