Viorica Dăncilă, prima reacție în urma sângerosului miting al diasporei: un raport complet de la SRI

Publicat: 11/08/2018 | 13:41

Premierul Viorica Dăncilă a cerut SRI un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele de vineri seara și i-a acuzat pe liderii opoziției că încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente. Prima reacție a prim-ministrului a venit la scurt timp după ce, în această după-amiază, s-au produs noi violențe în Piața Victoriei din fața Guvernului.

Citește și: Noi violențe în Piața Victoriei! Bătaie între jandarmi și protestatari

“Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice. Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Citește și: Decizie de ultimă oră luată de Klaus Iohannis în cazul violențelor de la mitingul diasporei

Potrivit sursei citate, în acest moment Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați de acțiunile violente să fie trași la răspundere.

Citește și: Cine este jandarmerița bătută de protestatari. Are doar 23 de ani!

“Totodată, premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineață, Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest. Din păcate, violențele stradale sunt însoțite de o serie de declarații ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzații la adresa forțelor de ordine și instituțiilor statului și prin incitarea populației împotriva acestora. Facem apel la mai multă responsabilitate în declarații publice și la renunțarea la folosirea unor evenimente regretabile în scop electoral. Premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetățenilor de a manifesta și de a-și exprima opiniile în public și consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Mitingul diasporei. Reacția Jandarmeriei după violențele din Piața Victoriei

Miting diaspora – lupte violente între huligani și jandarmi

Potrivit informațiilor făcute publice în această dimineață de locotenent colonel Marius Militaru, șeful Serviciului de Comunicare al Jandarmeriei Române, 452 de oameni, între care 35 de jandarmi au avut nevoie de ajutorul echipajelor medicale la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. Peste 65 de persoane au ajuns la spital, între care 9 jandarmi, anunţă ISU Bucureşti-Ilfov.

Conform unor surse, sâmbătă dimineaţa, în spitalele din Bucureşti mai erau internate 10 persoane, dintre care patru la Spitalul Universitare şi şase la Spitalul Floreasca, relatează observator.tv.

Citește și...