Acasă » Altceva Podcast » Proprietarul hotelului de seniori din Snagov unde s-a stins Mioara Roman a rupt tăcerea. Ce hobby-uri și dorințe avea. “Acasă nu putea benefecia de așa ceva”

Proprietarul hotelului de seniori din Snagov unde s-a stins Mioara Roman a rupt tăcerea. Ce hobby-uri și dorințe avea. “Acasă nu putea benefecia de așa ceva”

De: Ana Maria Păsat 24/02/2024 | 16:36

Mioara Roman s-a stins din viață la 83 de ani, în cursul dimineții de vineri, la Hotelul pentru Seniori Vitalitas din Snagov. Patronul instituției, Raul Pătrașcu, a mărturisit, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, ce hobby-uri și dorințe avea mama Oanei și a Catincăi, pe care o descrie că a fost o „persoană extrem de jovială, mereu cu zâmbetul pe buze”.

Trecerea în neființă a Mioarei Roman a întristat nu doar întregul personal al Hotelului de lux pentru seniori din Snagov, ci și rezidenții-pacienți aflați acolo. Aceștia au aflat trista veste la micul dejun, când cea cu care se împrieteniseră, descrisă ca fiind o persoană extrem de jovială, nu a mai venit la masă.

Mioara Roman
Mioara Roman s-a stins din viață, pe 23 februarie 2024, în jurul orei 01:00 / sursă foto: CANCAN.RO

„Avea masa ei favorită”

Patronul instituției, Raul Pătrașcu, a vorbit, în exclusivitate pentru CANCAN.RO, despre cum și-a petrecut ultima zi din viață mama Oanei și a Catincăi Roman, precum și despre hobby-urile și tabieturile acesteia.

„Doamna Roman a beneficiat de toate îngrijirile centrului nostru, specializat în îngrijirea persoanelor vârstnice, atât a celor care au patologii medicale complexe cât și a celor care sunt independente și vor să trăiască bine. Și anume, noi avem personal specializat, medici, psihologi, asistente, infirmiere, care îngrijesc vârstnicii 24 de ore cu 7. Adică în fiecare zi a săptămânii. Avem aici pacienți care sunt fie post AVC, post fracturi, cu boli neouro-degenerative, precum Alzheimer, fie demențe generative sau vasculare. Doamna Roman, fiind o persoană cu multiple patologii, chiar a beneficiat de tot ce avem noi mai bun de oferit. Se întâlnea foarte des cu personalul nostru, o ajutam în toate activitățile zilnice. Pentru că dânsa era o persoană dependentă.

Pe lângă interacțiunile cu ceilalți, avea masa ei favorită, cu persoanele cu care lua masa. Era vizitată foarte des de familie, de prietenii de afară, de vecini”, a spus Raul Pătrașcu, patronul de la Vitalitas.

Vezi și MARILE IUBIRI ALE MIOAREI ROMAN. CINE ESTE BĂRBATUL CU CARE A FOST CĂSĂTORITĂ ÎNAINTE SĂ-L CUNOASCĂ PE PETRE ROMAN

„Era o plăcere să fim în preajma ei”

Mioara Roman era îndrăgită de toți pacienții, nu doar de personalul medical și avea mulți prieteni în cadrul Hotelului de seniori din Snagov.

„Pot spune că pe parte umană, a fost o persoană deosebită. Nu că nu ne-a creat niciodată probleme. Din contră, era o plăcere să fim în preajma ei, nu doar noi, ca și personal, dar și ceilalți. Era mereu jovială. Personalitatea ei era de această natură, mereu ne întâmpina cu zâmbetul pe buze, în ciuda tuturor lucrurilor prin care a trecut în viață. La plecarea după consultația zilnică și la rundele pe care le făceam mereu ne făcea urări de bine. Avea mulți prieteni în centrul nostru. Noi am creat un micro-sistem, o mini-comunitate, astfel încât niciodată să nu se simtă abandonați. Personalul, împreună cu psihologii, avem activități constante, de la ateliere de pictură, la ateliere de lucru manual, la jocuri de societate.

Mergea la aceste activități, participa activ, pentru că putea și se bucura. Avea o personalitate jovială iar trecerea ei în neființă a fost o veste tristă pentru noi toți. Pe măsura bunătății pe care a avut-o, și trecerea ei a fost una lină, în somn, fără probleme. Nu se simțise rău, nu a avut nimic cu o zi înainte. A fost văzută chiar și-n seara aceea, nu avea semne vizibile. De aceea, și autoritățile competente nu au declarat decât o moarte naturală. Nu a fost nevoie să o ducă la INML”, a adăugat Raul Pătrașcu.

Citește și CE MESAJ A POSTAT SILVIA CHIFIRIUC ÎN ZIUA ÎN CARE A MURIT MIOARA ROMAN. SOȚIA LUI PETRE ROMAN A FOST ASPRU CRITICATĂ!

„ Îi plăceau dulciurile, ea nu avea restricții, dar îi dădeam cu măsură”

Patronul Hotelului pentru seniori din Snagov ne-a mai spus că Mioarei Roman îi plăcea foarte mult să citească și făcea acest lucru zilnic. De asemenea, prefera dulciurile și anumite fructe.

„Când dimineață nu a mai venit la masă, ne-au întrebat de dânsa. Și, bineînțeles, noi le spunem. Că din păcate, a trecut în neființă. Pierderea ei se simte, era o prezență plăcută, frumoasă. A ajutat să fie o atmosferă frumoasă. Avem o sută de rezidenți-pacienți și peste 70 în echipa de îngrijire. Pentru că nouă ne pasă de ei, sunt oameni, sunt familia noastră. De aceea nu le spunem pacienți ci rezidenți. Ne place ceea ce facem, să fim lângă ei, să-i ajutăm, să-i vedem sănătoși. Ne place să-i vedem cum evoluează și cel mult stagnează și nu se degradează.

Doamnei Mioara Roman îi plăcea să citească, să meargă la activitățile de grup, mai ales la activitățile de memorie, rebus, suddoko, la cele de lucru manual, de la decorațiuni simple la cele de sărbători. Avem mai multe biblioteci, îi spuneam ce cărți avem, îi aduceam ce dorea sau își lua și dânsa, singură, iar după amiaza citea la un ceai.

Avea dorințe de la anumite feluri de mâncare, fructe… Îi plăceau dulciurile, ea nu avea restricții, dar îi dădeam cu măsură, încât să nu o dezichilibreze”, ne-a mai mărturisit Raul Pătrașcu.

„Am fost în contact cu Oana și-n acea noapte”

Trupul neînsuflețit al Mioarei Roman a fost preluat de familie la două ore după decesul acesteia, conform procedurilor legale. Dat fiind faptul că nu au existat semne de întrebare privind decesul, acesta nu a mai fost dus la INML. Cea care a primit vestea a fost Oana Roman.

„S-au respectat procedurile legale. După ce trece timpul legal, de cel puțin două ore, trupul este preluat de familie. De înmormântare se ocupă familia, după ce se face externarea din centru. Tot ce știm e că nu a ajuns la INML.

Am fost în contact cu Oana și-n acea noapte, ea era plecată în Egipt. Noi pentru fiecare pacient, avem o persoană de legătură. De când a venit în centru, doamna Oana a fost persoana de legătură. Noi suntem transparenți cu aparținătorii și-i informăm de orice schimbare, oricât de minoră ar fi, fie în starea de sănătate, fie în starea emoțională, fie în apetitul social”, a completat Raul Pătrașcu.

„Stătea singură în camera”

Patronul instituției nu ne-a ascuns faptul că în cazul Mioarei Roman chiar a fost necesară internarea sa la Hotelul pentru seniori, unde a beneficiat de toate tratamentele, fiind supravegheată non-stop, lucru mai greu de realizat dacă ar fi rămas la domiciliu:

„Dânsa beneficia de tratamentele noastre de recuperare. Avem o bază de kineto-terapie foarte bine dotată, cu patru kineto-terapeuți, cu maseori. Făcea și kineto, și fizio, și din când în când și aqua terapie. Pentru că suntem probabil singurul Centrul de seniori din țară care face partea de recuperare și atât de avansat, care avem un bazin destinate inclusiv persoanelor cu dizabilități majore. Adică ei pot intra în bazin inclusiv în scaunul cu rotile pentru a face exerciții. Apa este foarte benefică, nu simțim greutatea coprului. Astfel că se pot face exerciții ușoare care să întărească mușchii și să ne pregătească pentru exerciții mai dificile la sol.

Dânsa stătea singură în cameră, așa și-a dorit și ea și familia. Camerele noastre sunt mari, de 24 de metri pătrați și pot încăpea și două scaune cu rotile. Dacă ar fi fost ținută acasă, asta ar fi degradat, nu ar fi avut parte de același parcurs pe care l-a avut la noi”.

Acasă nu puteau beneficia de așa ceva”

„Ea a participat la tot felul de activități sociale, de sărbători, și-n timpul săptămânii. Tocmai ca ei să aibă un program structurat și niciodată să nu se simtă nici plictisiți, nici singuri, ci ca și când ar fi acasă și să poată să-și urmeze tabieturile lor.

Acasă nu puteau beneficia de așa ceva. Ar fi trebuit să aibă persoane non stop cu dânsa. Persoane pregătite. Centrul nostru e construit pentru nevoile unor astfel de pacienți. Noi nu avem nicio treaptă în centru. Ei nu se pot împiedica, nu pot cădea. Băile sunt construite astfel încât să fie încăpătoare și să poată beneficia de o igienă corespunzătoare cu ajutor, dacă e nevoie. Acasă e foarte greu să te adaptezi la nevoile unui vârstnic care are multe patologii, a adăugat acesta.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Ana Maria Pasat este absolventă a Facultății de Litere, din cadrul Universității București A fost redactor la Cotidianul, Sportul Românesc, Ring, Libertatea, Playtech, redactor șef adjunct la Ziarul si Umbra și șef departament la Gardianul, citeste mai mult
Parteneri
Test de perspicacitate | Găsește 3 diferențe între cele două fotografii
Test de perspicacitate | Găsește 3 diferențe între cele două fotografii
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
Mutarea anului din televiziune, explicată pas cu pas! De ce a trecut vedeta de la PRO TV la Antena 1
Mutarea anului din televiziune, explicată pas cu pas! De ce a trecut vedeta de la...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Legătura dintre femeia găsită ucisă la marginea autostrăzii și criminalul ei. Ce i-a scăpat autorului când a vrut să-și șteargă urmele
Legătura dintre femeia găsită ucisă la marginea autostrăzii și criminalul ei. Ce i-a scăpat autorului...
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu...
Marea Britanie vrea să le dea ucrainenilor DragonFire, arma laser care va schimba „fundamental” războiul
Marea Britanie vrea să le dea ucrainenilor DragonFire, arma laser care va schimba „fundamental” războiul
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Theo Rose, despre retragerea ei din muzică și actorie: „Lumea nu știe de ce am dispărut...”. Care a fost motivul pentru care a devenit celebră
Theo Rose, despre retragerea ei din muzică și actorie: „Lumea nu știe de ce am...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără viață, lângă Dâmbovița? Primele declarații ale unui apropiat:
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Oana Roman, atac dur la adresa Catincăi Roman, după ce sora sa a condamnat modul fastuos în care vedeta i-a organizat înmormântarea Mioarei Roman: „Nu te implici cu nimic, nu plătești nimic.”
Oana Roman, atac dur la adresa Catincăi Roman, după ce sora sa a condamnat modul...
„Ce bucurie!” Andreea Marin, imagini emoționante cu bebelușul! „Zâna”, entuziasmată de ceea ce urmează să se întâmple în viața ei
„Ce bucurie!” Andreea Marin, imagini emoționante cu bebelușul! „Zâna”, entuziasmată de ceea ce urmează să...
Crima din Dâmbovița. Apucăturile dubioase ale turcului bănuit că a tranșat-o pe Mirela:
Crima din Dâmbovița. Apucăturile dubioase ale turcului bănuit că a tranșat-o pe Mirela: "Se ducea...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Top 3 oferte Parkside la Lidl începând de luni (15 aprilie)
Top 3 oferte Parkside la Lidl începând de luni (15 aprilie)
Cea mai CIUDATĂ stea din Calea Lactee S-A TREZIT după un somn de 10 ani
Cea mai CIUDATĂ stea din Calea Lactee S-A TREZIT după un somn de 10 ani
De necrezut! Alex Bodi a dat-o în judecată pe Bianca Drăgușanu, fosta lui soție: „Imaginea mea a fost stricată. Nu vreau să fac rău, nu trăiesc în trecut, dar...”
De necrezut! Alex Bodi a dat-o în judecată pe Bianca Drăgușanu, fosta lui soție: „Imaginea...
Localitatea din România care poate ajunge în topul destinațiilor turistice. Autoritățile locale nu s-au mai ocupat de ea, deși are potențial
Localitatea din România care poate ajunge în topul destinațiilor turistice. Autoritățile locale nu s-au mai...
De câte ori e bine să scoți routerul Wi-Fi din priză în fiecare an. Greșeala pe care multe persoane o fac și care scade viteza la internet
De câte ori e bine să scoți routerul Wi-Fi din priză în fiecare an. Greșeala...
Doliu în televiziunea din România! Marea doamnă s-a prăpădit: A pornit în nesfârșita călătorie
Doliu în televiziunea din România! Marea doamnă s-a prăpădit: A pornit în nesfârșita călătorie
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Un nou joc este oferit gratuit de Epic Games Store
Un nou joc este oferit gratuit de Epic Games Store
Instagram va testa funcţii noi pentru a combate şantajul sexual de pe platformă
Instagram va testa funcţii noi pentru a combate şantajul sexual de pe platformă
Ungurii dictează regulile în Europa. Decizie MONUMENTALĂ la Budapesta
Ungurii dictează regulile în Europa. Decizie MONUMENTALĂ la Budapesta
Cum arată iubita lui Oscar, copilul lansat de Dan Negru. A câștigat o avere din trap
Cum arată iubita lui Oscar, copilul lansat de Dan Negru. A câștigat o avere din...
Ceaiul-minune care ajută la slăbit și te scapă de MIZERIILE din corp. Cum se prepară
Ceaiul-minune care ajută la slăbit și te scapă de MIZERIILE din corp. Cum se prepară
Din ce face bani prima mare iubire a lui Laurenţiu Reghecampf. Femeia arată uimitor
Din ce face bani prima mare iubire a lui Laurenţiu Reghecampf. Femeia arată uimitor
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, la tragerile de pe 11 aprilie 2024. Unde s-a jucat și cât a costat biletul norocos
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, la tragerile de pe 11 aprilie 2024. Unde...
Prima ieșire publică a prințului William și a fiului său, prințul George, după anunțul cu privire la cancerul de care suferă Kate
Prima ieșire publică a prințului William și a fiului său, prințul George, după anunțul cu...
Florin Piersic, dezvăluiri emoționante la vârsta de 88 de ani. De ce nu îi place să i se spună „maestre”
Florin Piersic, dezvăluiri emoționante la vârsta de 88 de ani. De ce nu îi place...
Țara în care e cel mai bine să trăiești în 2024. Este cel mai curat și organizat stat din lume
Țara în care e cel mai bine să trăiești în 2024. Este cel mai curat...
Cât a ajuns să coste în piețe un singur kilogram de cartofi noi românești. ”Leguma săracului” are un preț uriaș
Cât a ajuns să coste în piețe un singur kilogram de cartofi noi românești. ”Leguma...