Regina Elisabeta a II-a a pierdut o insulă din Caraibe. Statul Barbados nu va mai fi condus de monarhul Marii Britanii

Publicat: 16/09/2020 | 17:44
Regina Elisabeta a II-a a pierdut o insulă din Caraibe. Statul Barbados nu va mai fi condus de monarhul Marii Britanii

Statul Barbados, din Caraibe, și-a anunțat dorința de a nu mai fi monarhie constitutională. Astfel că, regina Elisabeta a II-a nu va mai conduce țara. Totul, la aproape 400 de ani de la colonizarea statului de către britanici.  

Insula Barbados s-a aflat sub controlul Marii Britanii încă din anul 1627 și, deși a obținut idependența în anul 1966, țara a rămas o monarhie constituțională, condusă de Regina Elisabeta a II-a.

Guvernul statului Barbados a transmis public că își dorește „suveranitate deplină” până când își sărbătorește cea de-a 55-a aniversare a independenței față de Marea Britanie în noiembrie 2021. Anunțul a fost făcut de premierul Mia Mottley.

„A sosit timpul să lăsăm pe deplin trecutul nostru colonial. Vom avea un șef de stat din Barbados. Aceasta este declarația supremă de încredere în ceea ce suntem și ceea ce suntem capabili să realizăm. Prin urmare, Barbados va face următorul pas logic către suveranitate deplină și va deveni republică până când vom sărbători 55 de ani de la independență”, a declarat Mottley.

Majoritatea țărilor din Caraibe au păstrat legături formale cu monarhia după obținerea independenței.

Statul Barbados renunță la monarhia constituțională