Acasă » LIFE STYLE » Utile » România fără județe! Harta administrativă a țării noastre a suferit modificări importante trecând de la regiuni și raioane la actuala formă de organizare

România fără județe! Harta administrativă a țării noastre a suferit modificări importante trecând de la regiuni și raioane la actuala formă de organizare

De: Dan Mlădinoiu 12/06/2023 | 10:26
România fără județe! Harta administrativă a țării noastre a suferit modificări importante trecând de la regiuni și raioane la actuala formă de organizare

Cu ceva secole în urmă, regiunile istorice tradiționale erau definite în momentul constituirii Voievodatelor medievale cu majoritate românească. Mai exact, numite în limbajul popular țările române: Transilvania, Moldova, Țara Românească și Dobrogea. Efortul de emancipare de sub suzeranitatea regatului ungar a înlesnit munca de unificare a voievozilor Basarab și Bogdan. La capătul acesteia, configurația politică a Europei de Sud-Est a înregistrat, alături de mai vechiul voievodat al Transilvaniei, supus și condus de maghiari, două state românești : Țara Românească și Moldova. Înainte de alipirea sa la Țara Românească, și de cucerirea sa de către turci, Dobrogea a fost un despotat cu populație majoritar română, bulgară și greacă.

Modificări de atunci, valabile azi

Populația regiunilor istorice tradiționale a evoluat în decursul istoriei, grupurile etnice și limbile vorbite pe teritoriul lor modificându-se, uneori, în favoarea românilor, alteori în folosul altor grupuri. În prezent, românii ca grup lingvistic, sunt majoritari numai pe teritoriul țării, cu excepția județelor Harghita și Covasna, și al republicii Moldova, fostă Basarabia, exceptate fiind unitățile teritoriale autonome Găgăuzia și Transnistria. Regiunile istorice românești constituie azi cele opt provincii tradiționale : Banatul, Crișana, Maramureșul, Ardealul, Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Dintre ele, unele depășesc hotarele României actuale, făcând parte din țări învecinate, conform ris.org.rs.
Administrativ, s-au constituit județele (din latinescul judicium) în Ţara Românească, ținuturile în Moldova, iar în Transilvania districtele, scaunele şi comitatele. Primele menţiuni documentare ale unor judeţe se refereau la Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Motru, Prahova, putând fi considerate contemporane cu întemeierea statului centralizat muntean. Întâiul ţinut atestat este cel al Neamţului, la 1402.

Numărul acestora era aproximativ egal (24), conducerea lor fiind încredinţată unor judeţi, pârcălabi şi vornici, dregători locali cu funcţii judecătoreşti, administrative şi fiscale.

Voievozi, cnezi, juzi

În Transilvania, configurația administrativ-teritorială denotă lupta dintre autonomiile româneşti şi tendinţele de centralizare ale regatului maghiar. Drept urmare, au luat ființă mai multe comitate: Bihor, Crasna, Dăbâca, Cluj, Alba, Timiş, Satu-Mare, Caraş, Arad, Zarand şi Târnava. Comitatele, mai întâi regale, apoi nobiliare, cuprind teritoriul din jurul unei cetăţi. Ele au coexistat mult timp cu districtul românesc.

Anul 1222 atestă districtele româneşti în Ţara Maramureşului, în Făgăraş, Ţara Amlaşului şi a Rodnei. Multe dintre acestea reprezintă nuclee ale unor vechi formaţiuni politice, în cuprinsul cărora populaţia românească a reușit să rămână compactă. Aveau în frunte voievozi, cnezi sau juzi şi se conduceau după secularul obicei, în pofida ingerinţelor repetate ale regalităţii ungurești.

Un important aspect era organizarea oraşelor. În Transilvania, acestea se bucurau de autonomie, cu drept de autocârmuire, putând să-şi aleagă organele de conducere: Sfatul orăşenesc, compus din 12 juraţi, de obicei oameni cu avere, având în frunte lui un jude. Judele era şi reprezentantul regelui. Oraşul era sub dirijarea unui burgermeister (magister civicum). În Moldova şi Ţara Românească administrarea orăşenească îi revenea unui şoltuz, respectiv unui judeţ, ajutaţi de 12 pârgari, sub conducerea reprezentantului domniei, vornicul sau pârcălabul de târg.

Reformatorul A.I. Cuza

Alegerea lui Cuza ca domn al Principatelor unite în 1859 a adus o serie de reforme consistente, printre care şi cea a reorganizării administrativ-teritoriale. Conform Decretului domnesc nr. 495/1862 şi Legii nr. 396/1864 pentru înfiinţarea consiliilor judeţene, unitatea administrativă de bază a statului a devenit judeţul. Fiecare judeţ condus de prefect era împărţit în plăşi cu subprefecţi. Acestea, la rândul lor, se împărţeau în comune (urbane şi rurale). Organizarea lui Cuza opera astfel cu conceptul de judeţ, ale cărui prime atestări datează în spaţiul românesc din secolul al XIV-lea.

Ce am primit, ce ni s-a luat

Războiul de Independenţă din 1877 face să reapară Dobrogea pe harta României împărţită ulterior în judeţele Tulcea şi Constanţa, în vreme ce judeţele din Sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad şi Ismail erau smulse Moldovei de către Rusia ţaristă. Până la Marea Unire din 1918, Regatul României urma să primească, în 1913 şi sudul Dobrogei (Cadrilaterul), reprezentat de alte două judeţe, Durostor şi Caliacra. Tot atunci, Vechiul Regat urma să cunoască diferite idei de organizare administrativ-teritorială, precum căpităniile generale (1881), dregătoriile (1907), circumscripţiile regionale (1912) sau regiunile (1918).

După Primul Război Mondial

După întregirea teritorială de la finalul Primului Război Mondial, România a purces, în perioada imediat următoare, la proiecte în vederea unificării legislative, economice şi administrative. Astfel, în 1925, a fost promulgată o lege privind unificarea administrativ-teritorială, ce echivala cu recunoaşterea a 71 de judeţe, aparţinând celor 10 provincii istorice: Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş, Bucovina, Basarabia, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. Judeţele păstrau subdivizarea în plăşi, formate din oraşe, unele cu statut de municipii.
Pentru o scurtă perioadă, (1929-1931) România a trecut la o organizare regională, în urma inițiativei Partidului Naţional-Ţărănesc, sub administraţia Iuliu Maniu. Au fost stabilite 7 directorate ministeriale locale, practic 7 regiuni, ce reprezentau organele teritoriale ale puterii centrale, însă respectau personalitatea juridică a judeţelor din care erau formate. Acestea erau: Moldova, cu centrul la Iaşi, Muntenia, cu centrul la Bucureşti, Transilvania (Cluj), Basarabia -sudul Moldovei (cu centrul la Chişinău), Bucovina-Nordul Moldovei (cu centrul la Cernăuţi), Banatul, cu centrul la Timişoara şi Oltenia (Craiova). Din nefericire, sub administraţia lui Nicolae Iorga, care i-a succedat lui Maniu, această structură a fost anulată, întrucât nu corespundea imperativelor naţionaliste ale guvernului.

Carol al II-lea și Ion Antonescu

Sub Carol II, Bucureştiul avea să se separe de judeţul Ilfov. Mai târziu, odată cu Legea administrativă din 1938, România a fost reîmpărţită în 10 ţinuturi (+ capitala), conduse de rezidenţi regali. Ţinuturile, ale căror denumiri nu respectau tradiţia istorică, erau: Bucegiul (cu reşedinţa la Bucureşti), Ţinutul Dunării de Jos (cu reşedinţa la Galaţi), Oltul (cu reşedinţa la Craiova), Ţinutul Mării (cu reşedinţa la Constanţa), Nistrul (cu reşedinţa la Chişinău), Prutul (cu reşedinţa la Iaşi), Someşul (cu reşedinţa la Cluj), Mureşul (cu reşedinţa la Alba Iulia), Suceava (cu reşedinţa la Cernăuţi), Timişul (cu reşedinţa la Timişoara).

După rapturile teritoriale din 1940, pierderea unei părți a Moldovei în favoarea rușilor, precum şi Transilvania de Nord ca parte a Ungariei şi abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, mareşalul Antonescu a hotărât, prin Decretul-lege din 21 septembrie 1940, revenirea la organizarea administrativă pe judeţe, desfiinţând ţinuturile din 1938. Odată cu eliberarea din 1941, aceeaşi regulă a fost aplicată şi Moldovei. Ceea ce nu era însă valabil pentru aceste teritorii proaspăt recuperate a fost faptul că judeţele funcţionau strict în calitate de circumscripţii administrative de deconcentrare şi control, ele neavând personalitate juridică.

Noile reguli comuniste

A urmat instalarea regimului comunist. După abdicarea regelui Mihai din 1947, au avut loc o serie de reforme menite să schimbe, potrivit cerinţelor Moscovei, faţa administrativă a României. Astfel, începând cu 1950, cele 59 de judeţe anterioare au fost transformate în 26 de regiuni ce cuprindeau 148 de oraşe şi 177 de raioane. Doi ani mai târziu, cele 26 de regiuni au devenit 18, iar cel al raioanelor a ajuns 183. În 1956, reducerea numărului de regiuni a continuat. Însă, numărul raioanelor a crescut până la 192.

În anii comunismului naţionalist, s-au produs modificări în toponimia regiunilor şi a oraşelor, precum şi în cantitatea acestora. Scăderea numărului de raioane şi comune, după 1960, avea să anunţe, o centralizare devenită deplină până în 1989. Cu Legea nr. 2/1968, România cunoştea o nouă organizare, foarte asemănătoare celei tradiţionale: 39 de judeţe, 2706 comune, 49 de municipii şi 189 de oraşe. Anul 1981 devenea cel al reorganizării judeţelor Ilfov şi Ialomiţa, înfiinţându-se judeţele Călăraşi şi Giurgiu.

Ce a adus nou Revoluția

După Revoluție, Constituţia din 1991 şi Legea administraţiei publice locale au stabilit ca unităţi administrative de bază judeţele, municipiile, oraşele şi comunele. Din 1996, odată cu recunoaşterea statutului de judeţ pentru fostul sector agricol Ilfov, numărul judeţelor este de 41. Mai târziu, aderarea țării la Uniunea Europeană a adus în discuţie noi obiective de regionalizare, România fiind împărţită în 8 regiuni de dezvoltare, foarte asemănătoare celor din perioada interbelică. Acestea sunt: Regiunea Bucureşti-Ilfov (cu reşedinţa la Bucureşti), Regiunea Nord-Vest (cu reşedinţa la Cluj-Napoca), Regiunea Vest (cu reşedinţa la Timişoara), Regiunea Sud-Vest Oltenia (cu reşedinţa la Craiova), Regiunea Sud Muntenia (cu reşedinţa la Călăraşi), Regiunea Sud-Est (cu reşedinţa la Brăila), Regiunea Nord-Est (cu reşedinţa la Piatra-Neamţ) şi Regiunea Centru (cu reşedinţa la Alba-Iulia).

În prezent, tot mai multe voci politice pun, din nou, problema regionalizării.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
CUTREMUR de Florii, în zona Vrancea/Ce trebuie să faci în cazul producerii unui seism puternic
CUTREMUR de Florii, în zona Vrancea/Ce trebuie să faci în cazul producerii unui seism puternic
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport,...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Cât costă, de fapt, manopera pentru un apartament pe care îl renovezi de la zero. E chiar mai ieftin să îți cumperi o casă nouă
Cât costă, de fapt, manopera pentru un apartament pe care îl renovezi de la zero....
Obiectele care îți blochează semnalul de la WiFi. Mulți români fac această greșeală. Trebuie să le îndepărtezi neapărat de lângă router pentru un internet mai rapid. O să vezi imediat diferența
Obiectele care îți blochează semnalul de la WiFi. Mulți români fac această greșeală. Trebuie să...
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL de la bancă
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai auziseră de foarte MULT TIMP
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Floarea din România ce nu trebuie ruptă. Riscurile sunt foarte mari
Floarea din România ce nu trebuie ruptă. Riscurile sunt foarte mari
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era hărăzit”
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei doi de dragul fiicelor
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei...
Creatura rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Au crezut că este o mutație genetică
Creatura rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Au crezut că este o mutație...
I s-a spus localitatea fantomă din România. A fost ștearsă de pe hartă, dar bătrânii locului te pot duce până acolo. A mai rămas doar biserica, unde se țin slujbe pentru morți
I s-a spus localitatea fantomă din România. A fost ștearsă de pe hartă, dar bătrânii...