Romania, iar pe primul loc! Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica anuala din UE si in primul trimestru al lui 2014

Publicat: 15/05/2014 | 13:54
Romania, iar pe primul loc! Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica anuala din UE si in primul trimestru al lui 2014

Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat o crestere de 3,8% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Este cel mai mare avans anual inregistrat de o tara membra a Uniunii Europene.

Potrivit unor estimari preliminare publicate joi de Oficiul Ruropean pentru Statistica (Eurostat), , in primul trimestru din 2014, UE a inregistrat o crestere economica anuala de 1,4%, iar zona euro un avans de 0,9%.

Vorbim despre cel de-al doilea trimestru consecutiv cand Romania are cea mai mare crestere economica anuala din UE. In ultimul trimestru al anului trecut, tara noastra a avut o crestere a PIB de 5,1%.

Raport Eurostat

In schimb, in primul trimestru din 2014, comparativ cu ultimul trimestru al anului care s-a incheiat, Romania a inregistrat cea mai redusa crestere economica din UE, adica 0,1 %. A fost o incetinire semnificativa fata de cresterea trimestriala de 1,4% inregistrata in ultimele trei luni ale anului trecut.

Suntem peste Cehia si Franta

Chiar si asa, economia romaneasca a inregistrat performante superioare Cehiei si Frantei, ale caror economii au stagnat in primele trei luni ale acestui an, in timp ce economia olandeza a inregistrat o contractie trimestriala de 1,4%.

Potrivit Eurostat, in perioada ianuarie-martie 2014 comparativ cu trimestrul precedent, expansiunea economiei zonei euro a ramas neschimbata la 0,2% in timp ce in Uniunea Europeana avansul ritmului de crestere a incetinit la 0,3% de la 0,4% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Mai bine decat ne-am fi asteptat

Potrivit estimarilor ‘semnal’ publicate, joi, de INS, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2013. Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).

La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an.

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana (CE) a imbunatatit previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a modificat in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in urmatorii doi ani. Potrivit BERD, economia Romaniei va creste cu 2,6% in acest an, fata de 2,4% cat estimase in ianuarie, si cu 2,8% in 2015.

Fondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

R.O.
 

Citește și...