Se dau 20.000 de lei de la stat, pentru români! Ce trebuie să faci pentru a-i primi

Publicat: 13/03/2023 | 13:34
Se dau 20.000 de lei de la stat/ foto: Pexels

Este vestea momentului pentru români. Guvernul pune la dispoziție 20.000 de lei pentru renovarea casei. Banii ar putea fi disponibili în câteva săptămâni. 

Anunțul oficial a fost făcut public de către ministrul Mediului, Tanczos Barna și este vorba despre programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Românii ar putea beneficia de program la începutul lunii aprilie și vor avea posibilitatea să acceseze 20.000 de lei de la stat, bani care se vor putea folosi pentru instalarea panourilor solare. Programul are ca scop producerea energiei verzi și reducerea emisiilor de carbon.

Vezi și: CINE ESTE NADIN GHERMAN, NOUA SENZAȚIE DE PE TIKTOK DIN ROMÂNIA. SUTE DE MII DE OAMENI ÎL URMĂRESC PE TÂNĂRUL CIOBAN

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.(…) Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a transmis Tanczos Barna la sfârștul ședinței de Guvern.

Programul Casa Verde Fotovoiltaice 2023 este adresat persoanelor fizice

Banii sunt alocați persoanelor fizice, dar și pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, însă nu se cunosc detalii despre numărul persoanelor care vor putea aplica în porgramul Casa Verde 2023. Aplicația se va deschide pentru persoanele fizice la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.

Vezi și: ȚEAPĂ CU PANOURI FOTOVOLTAICE. UN GORJEAN ȘI-A PĂCĂLIT CLIENȚII ȘI S-A ALES CU 60.000 DE LEI

„Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape.

Bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative.

Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a mai afirmat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Ce trebuie să conţină dosarul

Vezi și: PANOURI FOTOVOLTAICE. SE DĂ LEGEA CARE ÎI SPERIE PE ROMÂNI! CE ÎNSEAMNĂ TAXA PE „SOARE”

Potrivit spuselor ministrului, pentru accesarea fondurilor din programul fotovoltaice se va utiliza o procedură simplificată prin care va fi redus la minim numărul de documente necesare pentru aplicanţi.

Conform ghidului de finanțare, pentru a putea accesa programul este nevoie de următoarele acte:

  • Cerere de finanţare nerambursabila, conform anexei nr. 2, completata prin tehnoredactare computerizata şi semnata de solicitant, în original;
  • Declaraţie pe propria raspundere a solicitantului, conform anexei nr. 3, completata şi semnata de catre solicitant, în original;
  • Copie de pe actul de identitate al solicitantului;
  • Extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisa solicitantului, în copie legalizata pentru imobilele aflate în construcţie, valabile la data depunerii;
  • Certificat de atestare fiscala privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de catre organele competente de pe raza carora îşi are domiciliul solicitantul;
  • Adeverinţa privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţarii, emisa de o banca comerciala, în original;
  • Un plic pe care se va completa numele şi adresa completa a solicitantului, titlul programului.