Superba Manastire Sucevita din Bucovina, ctitorita la sfarsitul secolului al XVI-lea, a suferit, in ultimii doi ani, cateva transformari esentiale. Astfel, peretii au fost "impodobiti" cu senzori impotriva incendiilor si camere video, pe acoperis sunt panouri solare si, ca masura de precautie, sfantul lacas are sistem de alarma.
Cele peste 70 de maici de la Manastirea Sucevita pazesc cu strasnicie tezaurul lacasului de cult si, de cateva luni, si-au instalat un sistem performant antiefractie pentru a fi sigure ca-i tin pe hoti departe de comoara lor. Aceasta cuprinde, printre altele, broderii din vremea lui Stefan cel Mare si a lui Ieremia Movila, lucrate cu fir de aur, argint si matase, epitaful cu perle, acoperamintele de mormant ale voievozilor Ieremia si Simion Movila, tetraevangheliarele miniate si ferecate in argint aurit sau chivotul donat de Mitropolitul Gheorghe Movila.
Doua maici urmaresc non-stop monitoarele cu imaginile surprinse de camerele de luat vederi instalate in incaperile muzeului si ale expozitiei de icoane, unde a fost montat si un sistem impotriva incendiilor. Senzorii de miscare surprind orice intrus care incearca sa treaca de filtrul maicutelor si da imediat alarma. Doar cateva maici stiu codul secret de dezarmare a alarmei in incaperile in care sunt tinute podoabele.
Calugaritele au schimbat sobele cu calorifere si au o centrala termica cu biomasa ce le asigura apa calda non-stop si care functioneaza si cu ajutorul celor 24 de panouri solare de pe cladirea centralei. In pauzele de rugaciune, maicile isi fac si timp sa-i obisnuiasca pe turisti cu sistemele de ghidare in format digital, cu care poti vizita manastirea prin touch-screen, lacasul de cult fiind prezentat prin imagini 3D. Astfel se pot afla informatii despre manastire, picturi sau poti vizita virtual altarul, pronaosul si pridvorul. La Sucevita, maicile tin corespondenta doar pe e-mail. „Avem internet si intentionam sa facem si un site al manastirii”, marturiseste stareta Mihaela Cozmei. Toata investitia de la manastire se ridica la 6,71 milioane de lei, din care circa 5,14 milioane reprezinta finantare nerambursabila.