Ani de-a randul romanilor le-a fost interzis sa consume atat cat si-ar fi dorit sau atat cat si-ar fi permis din punct de vedere financiar. Toate aceste restrictii, perpetuate in timp, le-au trezit sentimentul de frustrare. Astfel, comportamente precum risipa, excesul, dorinta de a iesi in evidenta, snobismul sau aroganta, afisate sub forma unor complexe de superioritate, nu reprezinta altceva decat refularea unor sentimente de inferioritate, cumulate in timp, precum nelinistea, confuzia, nesiguranta, rusinea sau neimplinirea.
1. Complexul financiar
Desi contextul financiar actual la nivel global favorizeaza aparitia unor astfel de temeri generale, in cazul romanilor acestea au o manifestare aparte. Acestia sunt framantati in permanenta de iminenta pierdere a jobului, de faptul ca nu-si vor gasi serviciul dorit, ca nu vor dispune de resursele financiare pentru acoperirea bugetului lunar sau ca viitorul poate fi mai sumbru decat prezentul. La baza unui astfel de comportament spontan si inconstient sta tendinta de a risipi, de a face excese, de a cheltui oricat, oricand pentru satisfacerea propriilor capricii cu care romanii erau obisnuiti pana de curand. Or schimbarea contextului economic ne pune in dificultatea de a fi nevoiti sa ne readaptam la restrictii si retineri. Este ca o intoarcere in timp de care am tot fugit in ultima vreme, refuzand sa mai privim in urma. De asemenea, un alt substrat psihologic al unui astfel de comportament l-ar putea reprezenta goana permanenta a romanului dupa o „viata mai buna” in competitia cu „occidentalul” si faptul ca mereu am vrut sa dovedim ca avem capacitatea de a ajunge la nivelul altora.
2. Problemele sexuale
Investigarea unei astfel de realitati se bazeaza pe studii dezvoltate de diverse fundatii, asociatii sau institute. Toate acestea, din nefericire, se bazeaza, mai degraba, pe declaratii si nu pe observatii si fapte ceea ce ofera o marja de eroare considerabila intrucat atunci cand vine vorba de autodezvaluirea performantelor sexuale, de cele mai multe ori oamenii manifesta tendinta de a se supraestima, punandu-se intr-o lumina cat mai favorabila. Chiar si in aceste conditii, studiile indica faptul ca in Romania 39% dintre barbatii de peste 35 de ani se confrunta cu probleme erectile. Aceste frustrari imbraca doua aspecte: cel legat de performantele sexuale si cel legat de stima de sine (de aspectul fizic, de increderea in resursele proprii, comportamentul de tip seductiv).In cazul domnilor, frustrarile majore sunt strans legate de performantele sexuale. In cazul doamnelor, frustrarile sexuale au un substrat psihologic mai profund ce tine de relatia dintre stima de sine, dorinte, pulsiuni, nevoi si performantele sexuale.
3. Sindromul auto si tehnologia
Un alt capitol in care romanii isi etaleaza frustrarile il reprezinta piata auto si domeniul tehnologiei.In Romania gasesti cea mai mare densitate de masini luxoase din Europa Centrala si de Est, in ciuda faptului ca dintr-o analiza atenta a statutului socio-financiar nu ar trebui sa reiasa acest aspect. Romanii sunt dispusi sa faca economii si sacrificii pentru o masina de ultima ora. Dotarile interioare de lux reprezinta si ele un atribut obligatoriu al automobilului personal. In mod paradoxal, pentru roman, masina reprezinta un mijloc de expunere publica a statutului financiar de care posesorul se bucura.
4. Sindromul shopping si calatoriile
Avand in spate contextul politico-economic care decenii intregi nu ne-a oferit decat constrangeri, cenzura si privatiune, in care romanii nu au beneficiat de posibilitatea de a vedea lumea dincolo de granitele tarii, in prezent acestia prefera sa munceasca tot anul pentru a strange sumele necesare cuceririi de noi destinatii, de preferinta cat mai exotice. Vacantele si sesiunile de shopping organizat in alte capitale europene si nu numai reprezinta un mod placut de a ne petrece timpul, un mod util de a imbina nevoia de a iesi in lume cu dorinta de a avea acces la diverse lucruri sau experiente care mult timp ne-au fost inaccesibile, dar, in acelasi timp, este cadrul perfect pentru a ne expune frustrarile si neajunsurile cu care ne luptam.
5. Teama de batranete
Daca la nord-americani, britanici, olandezi sau germani, de exemplu, cei ajunsi la varsta batranetii prefera sa-si puna lucrurile intr-o rulota si sa isi petreaca timpul calatorind sau vizitandu-si prietenii sau rudele, daca grecii, italienii si celelalte popoare mediteraneene prefera calatoriile pe mare, departe de stresul cotidian, romanii abordeaza o atitudine de izolare, apasati de griji si lipsuri.
De cele mai multe ori, victime ale unui sistem mult prea salbatic pentru a putea razbi, ultima parte a vietii ii gaseste pe romani, tristi, macinati de griji si neajunsuri si incapabili sa dea culoare ultimilor ani din viata.
Tocmai aceste probleme specifice varstei ii fac pe romani sa traiasca in permanenta cu teama de singuratate, de batranete, de moarte. In Romania, batranetea este asociata cu singuratatea, cu neputinta si cu moartea.