Un specialist român prevede un scenariu sumbru: „În 23 august ar putea fi peste 500 de bolnavi la terapie intensivă”

Publicat: 06/07/2020 | 17:59
Un specialist român prevede un scenariu sumbru: „În 23 august ar putea fi peste 500 de bolnavi la terapie intensivă”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a explicat detaliat, luni, despre posibilele scenarii ale evoluției pandemiei de COVID-19, repetând importanța măsurilor sanitate, în contextul oscilației de cazuri noi.

Citește și: Coronavirus în România. 18 decese raportate în ultimele 24 de ore

Într-un interviu pentru Europa FM, Emilian Popovici, spune că de la începutul lunii iunie, când s-au dispus măsuri de relaxare a restricțiilor, numărul bazal de reproducere a virusului a fost de peste 1, ceeea ce înseamnă o creștere a epidemiei.

„Nu poți să dimensionezi măsurile corect dacă nu ai o garanție că oamenii respectă aceste măsuri. Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl Valentin Pârvu și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri.

Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte.

Nu rata: Coronavirus în România. 250 de infectați în ultimele 24 de ore. Bilanțul total este de 29.223

Dacă acest număr bazal de referință ar crește la 1.2, într-o perspectivă de câteva săptămâni din momentul în care s-ar produce această creștere, s-ar putea ajunge la cifre mult mai mari, în sensul că s-ar putea ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce a însemna o corespodență de 1.400 de cazuri în Terapie Intensivă”, a atras atenția Emilian Popovici, la Europa FM.

Pandemia, departe de a fi terminată

„Trebuie să fim foarte atenți la reglarea acestor măsuri, iar populația să fie atentă la felul în care respectă măsurile care sunt indicate, pentru că nici nu poți să dimensionezi măsurile corect dacă nu ai o garanție că oamenii respectă aceste măsuri. Trebuie să fie o interdependență. Ca să poți să faci o reglare, trebuie să ai o siguranță și de o parte și de cealaltă.

Pandemia nu se va termina într-o lună, virusul ăsta circulă pe tot Globul, într-o populație care e majoritar descoperită din punctul de vedere al protecției post nfecțioase, deci el are pe cine să infecteze și totul depinde de oferta pe care i-o faci virusului. Dacă îi faci o ofertă mare de a infecta, el infectează mult. Dacă scazi oferta prin măsuri și prin respectarea măsurilor, va infecta mai puțin”, a conchis Emilian Popovici.

Starea de alertă trebuie să rămână și după 16 iulie

Emilian Popovici susținea necesitatea prelungirii măsurii, așa cum a și decis Guvernul în acea zi, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control, mai ales din perspectiva pregătirilor pentru sosirea sezonului rece.  De la ultima informare a GCS, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.