Un supervulcan ameninta sa distruga toate formele de viata de pe batranul continent. Localizat in apropierea orasului Napoli, Campi Flegrei, este un vulcan activ, aflat in cea mai mare parte sub apa, care incepe sa se "trezeasca" la viata, punand in pericol intreaga Europa.
In urma cu 2.000 de ani, Vezuviul a distrus in intregime orasul Pompei. Astazi insa un vulcan mult mai mare si mai periculos pandeste de cealalta parte a orasului italian Napoli. Daca ar erupe, Campi Flegrei, un vulcan activ aflat in cea mai mare parte sub apa, ar putea sterge de pe harta lumii intreaga Europa, informeaza stirileprotv.ro.
Cercetatorii si-au indreptat atentia asupra acestui vulcan dupa mai multe cutremure mici, aproximativ 1.000, produse in ultima vreme la Napoli, in sud-vestul Italiei. Seismele nu au provocat daune majore, dar au daramat aparate de aer conditionat de pe cladiri si au desprins ornamente de pe ziduri, trezind suspiciunea oamenilor de stiinta de la Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Italia.
Pe ecranele si calculatoarele de la centrul de control, acestia au descoperit cu stupoare ca nu legendarul sI temutul Vezuviu trimite semnale ca s-a trezit, ci un alt vulcan, considerat mult mai mare si mai periculos. Este vorba despre craterul vulcanic Campi Flegrei. Pe langa Campi Flegrei, Vezuviul, care a distrus orasul roman Pompei si a provocat moartea a mii de oameni, pare mic copil.
Alertati de „trezirea” nedorita a vulcanului Campi Flegrei, Apararea Nationala si Ministerul Afacerilor Interne din Italia s-au gandit ca, pentru a evita o tragedie, ar trebui sa evacueze cat mai repede orasul. Campi Flegrei este un supervulcan. Desi nu exista un varf vizibil, in spatele peisajului linistit doarme un vulcan extraordinar de puternic. O noua eruptie are mari sanse sa dea nastere unui nou con asemanator Vezuviului, in cel mai rau caz Campi Flegrei putand sterge o mare parte din formele de viata aflate pe continentul european.
Eruptie de 200 de ori mai puternica decat a vulcanului islandez
O echipa de cercetatori italieni, care include si specialisti din Marea Britanie, va fora un put in vulcanul activ de langa Napoli pentru a afla cat de periculoasa ar fi o eventuala eruptie a acestuia pentru orasul din apropiere si nu numai. „Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Daca situatia va sta astfel, ne putem astepta la inca 60 de ani de neliniste, posibile cutremure si eruptii vulcanice.
Se impune, asadar, sa avem cat mai multe detalii despre acest vulcan”, a explicat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei de cercetatori. Cercetarile echipei ar putea fi cruciale pentru populatia din Napoli, dar si pentru restul Europei. Oamenii de stiinta ar putea evita o repetare a istoriei orasului Pompei. Eruptia vulcanului Campi Flegrei, conform specialistilor, ar fi de 200 de ori mai puternica decat cea a vulcanului Eyjafjoell din Islanda care, anul trecut, a perturbat intreg traficul aerian european si nu numai, provocand daune de peste trei miliarde de euro. La polul opus insa, un alt om de stiinta, Benedette De Vivo, se opune proiectului.
El este de parere ca forarea unui put ar putea duce la o catastrofa, sapaturile provocand o explozie si o activitate seismica puternica in zona. De teama sa nu provoace panica in randul populatiei, primarul orasului a decis sa opreasca forarea.